Trwa ładowanie...

Halloumi z grilla – z czym podawać i jak przygotować?

Avatar placeholder
04.06.2024 12:48
Halloumi z grilla to doskonały dodatek do wielu dań i przygotowuje się w prosty sposób.
Halloumi z grilla to doskonały dodatek do wielu dań i przygotowuje się w prosty sposób. (Adobe Stock)

Halloumi z grilla to doskonały dodatek do wielu dań. Ser, wyprodukowany z mleka koziego i krowiego, który charakteryzuje się twardą konsystencją oraz elastycznością, najlepiej smakuje na ciepło z warzywami czy mięsem. Jak go przygotować?

spis treści

1. Halloumi z grilla – czy jest zdrowy?

Halloumi z grilla elektrycznego, węglowego czy gazowego to popularna, ale i bardzo uniwersalna przekąska. Pasuje do wielu różnych smaków, a dzięki swoim właściwościom jest idealny nie tylko do grillowania, ale i pieczenia czy smażenia. Najlepiej smakuje w wersji na ciepło.

Halloumi to biały, półtwardy cypryjski ser, który w 2021 roku wpisano do unijnego rejestru produktów o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP). Jest wytwarzany z mleka owczego lub mleka owczego, koziego i krowiego. Można w nim również znaleźć liść mięty, która nie tylko dodaje smaku, ale i zapobiega psuciu się sera.

Pomimo tego, że halloumi jest serem półtwardym, cechuje go duża elastyczność i zwarta konsystencja. Co ciekawe, jest jednym z niewielu serów, które można smażyć bez rozpuszczania się. Jak to możliwe? Odpowiada za to duża ilość białka kazeiny, które ma właściwości wiążące wodę. Wysoka temperatura grillowania sprawia, że skórka staje się chrupiąca, a wnętrze pozostaje miękkie.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Czy halloumi z grilla jest zdrowy?

W serze halloumi można znaleźć około 46% wody, co najmniej 43% tłuszczu, około 22% białka i 3% soli. Jak widać jest to dobre źródło białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, a także dla zdrowia mięśni. Zawiera także wapń, fosfor oraz witaminę A.

Halloumi ma też wady. Jest bowiem:

  • kaloryczny,
  • dość słony. Cechuje go wysoka zawartość soli, co może być problematyczne dla osób zmagających się z nadciśnieniem lub innymi problemami zdrowotnymi,
  • dość tłusty. Sporo w nim tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych, które mogą wpływać na poziom cholesterolu (gdy jest spożywany w nadmiarze).

Dobra wiadomość jest taka, że w porównaniu z innymi serami, halloumi jest stosunkowo niskokaloryczny i ma niższy poziom tłuszczu.

Ser halloumi może być zdrowym dodatkiem do diety, jeśli jest spożywany z umiarem i w połączeniu z innymi zdrowymi produktami. Co to znaczy? By cieszyć się jego smakiem bez konsekwencji zdrowotnych:

  • jedz go w umiarkowanych ilościach, niezbyt często,
  • spożywaj z dużą ilością warzyw i innymi niskokalorycznymi,
  • nie smaż go, zwłaszcza w dużej ilości oleju, a grilluj lub piecz z niewielką ilością tłuszczu (np. oliwy z oliwek).

3. Jak przygotować ser halloumi na grilla?

Halloumi z grilla przygotowuje się w prosty sposób. Można wykorzystać folię aluminiową czy tackę do grilla, ale i opiekać na płycie żeliwnej, rynienkowej stronie rusztu, jak i bezpośrednio na ruszcie.

Bardzo ważne jest to, aby przed ułożeniem sera na powierzchni do grillowania posmarować ją bądź spryskać olejem. To sprawi, że ser nie będzie przywierał. Halloumi trzeba grillować przez około 2 minuty z każdej strony. Można go wcześniej przyprawić lub chwilę potrzymać w marynacie ziołowej.

Ser halloumi z piekarnika

Jak grillować ser halloumi w piekarniku? Ser halloumi pokrój w plastry, a potem w słupki. Przypraw lub przygotuj marynatę (ulubine zioła, oliwa z oliwek). Następnie włącz piekarnik, nagrzej go do 180 stopni.

Przygotowany ser włóż do naczynia żaroodpornego lub połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz go przez około 5 minut, przewróć na drugą stronę i pozostaw w piekarniku na kolejne 3-4 minuty. Wyjmij, podawaj na ciepło.

Ser halloumi z patelni

Jak grillować ser halloumi na patelni? To także proste i szybkie danie. Wystarczy rozgrzać patelnię, wlać odrobinę oliwy z oliwek, a następnie ułożyć na niej pokrojony na centymetrowe plastry ser. Zdejmuje się go, gdy kawałki halloumi mają złoty kolor, co wymaga ogrzewania przez około 3-4 minuty z każdej strony.

4. Grillowany ser halloumi - z czym podawać?

Halloumi jest bardzo uniwersalnym serem i można go przygotować, a i serwować na wiele sposobów. Grillowany halloumi można podać na ciepło, jako dodatek do sałatek, kanapek lub jako samodzielną przekąskę.

Z czym podawać ser halloumi na grillu? Zarówno z warzywami, na przykład grillowanymi, takimi jak papryka, bakłażan, cukinia, pomidory, ale i sałatkami oraz owocami, na przykład ananasem czy brzoskwinią.

Ser doskonale smakuje także podany z grillowanym mięsem (np. piersią z kurczaka), szaszłykami, kiełbaskami. To również składnik kebabów i dań głównych, a także makaron z sosem pomidorowym lub warzywami. Sprawdzi się także jako składnik różnych wariacji znanych dań, np. sałatki greckiej, moussaki, ale i fasolki po bretońsku, tostów, naleśników czy placków ziemniaczanych. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze