Idealny przepis na jesienną herbatę (WIDEO)
-Idealny przepis na zimową herbatę, według mnie, będzie następujący. Bierzemy trochę dobrej czarnej herbaty, najlepiej na przykład gatunku Darjeeling czy Yunnan. Wsypujemy do czajniczka, zalewamy wodą około 90 stopni i do czajniczka równolegle wsypujemy pokrojony imbir, świeży imbir, nie w proszku.
Wrzucamy kilka ziarenek kardamonu albo dodajemy kardamon mielony. Wrzucamy kilka goździków, możemy wrzucić plasterek pomarańczy i cytryny. Przykrywamy to i zostawiamy na trzy minuty, po czym możemy to rozlewać po filiżankach i delektować się jej smakiem. Jeżeli ktoś chce, może dodać też syropu malinowego albo wiśniowego do swojej filiżanki.
-Wspomniała pani, że temperatura wody powinna mieć 90 stopni. Dlaczego akurat taka?
-Herbaty nie zalewamy wrzątkiem ponieważ gorąca woda, która jest troszeczkę poniżej 100 stopni o wiele lepiej wydobywa jej smak. Czarną herbatę możemy parzyć w wyższych temperaturach niż zieloną, dlatego też 90 stopni jest odpowiednią temperaturą. Należy pamiętać, że po zagotowaniu wody ostygnie bardzo szybko, więc dosłownie kilka minut, 2-3 minuty i ta woda rzeczywiście będzie już miała 90 stopni a nie 100.