Trwa ładowanie...

Idealny przepis na jesienną herbatę (WIDEO)

Zobacz film: "Idealny przepis na jesienną herbatę"

-Idealny przepis na zimową herbatę, według mnie, będzie następujący. Bierzemy trochę dobrej czarnej herbaty, najlepiej na przykład gatunku Darjeeling czy Yunnan. Wsypujemy do czajniczka, zalewamy wodą około 90 stopni i do czajniczka równolegle wsypujemy pokrojony imbir, świeży imbir, nie w proszku.

Wrzucamy kilka ziarenek kardamonu albo dodajemy kardamon mielony. Wrzucamy kilka goździków, możemy wrzucić plasterek pomarańczy i cytryny. Przykrywamy to i zostawiamy na trzy minuty, po czym możemy to rozlewać po filiżankach i delektować się jej smakiem. Jeżeli ktoś chce, może dodać też syropu malinowego albo wiśniowego do swojej filiżanki.

-Wspomniała pani, że temperatura wody powinna mieć 90 stopni. Dlaczego akurat taka?

-Herbaty nie zalewamy wrzątkiem ponieważ gorąca woda, która jest troszeczkę poniżej 100 stopni o wiele lepiej wydobywa jej smak. Czarną herbatę możemy parzyć w wyższych temperaturach niż zieloną, dlatego też 90 stopni jest odpowiednią temperaturą. Należy pamiętać, że po zagotowaniu wody ostygnie bardzo szybko, więc dosłownie kilka minut, 2-3 minuty i ta woda rzeczywiście będzie już miała 90 stopni a nie 100.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.