Trwa ładowanie...

Kardamon – właściwości i wpływ na zdrowie

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Najczęściej wykorzystuje się ją w kuchni do przyrządzania deserów i doprawiania kaw, ale również dań mięsnych i rybnych. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę ze zdrowotnych właściwości kardamonu. Jak kardamon wpływa na nasze zdrowie?

Zobacz film: "Problemy z gardłem i metody na ich zwalczenie"

spis treści

1. Właściwości kardamonu

Kardamon to niezwykle aromatyczna przyprawa, która doda charakteru kawie czy herbacie, ale także naszym potrawom. Ma bardzo intensywny, czasem nawet drażniący zapach i mocny, korzenny smak. To roślina pochodząca z Azji o smaku korzennym i aromatycznym. Kardamon zawiera magnez, żelazo, wapń, kwasy organiczne, a także olejki eteryczne. Ich zawartość pobudza system pokarmowy do wzmożonej pracy, dzięki czemu procesy trawienne przebiegają szybciej. Kardamon ułatwia również detoks, czyli odtruwa organizm i pomaga schudnąć.

2. Korzyści zdrowotne kardamonu

Kardamon poza tym, że jest przyprawą o dość charakterystycznym smaku, ma również korzystny wpływ na organizm. Przede wszystkim poprawia apetyt i przyspiesza przemianę materii. Ma także działanie moczopędne, a więc oczyszcza organizm z toksyn.

Kardamon chroni układ pokarmowy przed drobnoustrojami, poprawia pracę układu krążenia, łagodzi mdłości i zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.

Jakie właściwości ma kawa z kardamonem?
Jakie właściwości ma kawa z kardamonem? [5 zdjęć]

Kawa z dodatkiem kardamonu nie tylko ma wyjątkowy smak, ale także dobry wpływ na organizm. To połączenie...

zobacz galerię

Ponadto, kardamon skutecznie jest wykorzystywany w aromaterapii. Dzięki charakterystycznemu zapachowi i leczniczym właściwościom pomaga w leczeniu objawów zapalenia oskrzeli, objawów astmy, jak również poprawia ukrwienie płuc.

Działanie przeciwnowotworowe kardamon ma w związku z właściwościami oczyszczającymi organizm z toksyn. Zawarte w kardamonie olejki wspomagają organizm w usuwaniu wolnych rodników.

2.1. Kardamon leczy ból gardła i czkawkę

Wywar z kardamonu może wspomóc leczenie bólu gardła. W celu przygotowania takiego płynu do płukania należy zagotować kardamon z cynamonem i odstawić do wystudzenia. Bardzo ciepły wywar może podrażnić podrażnić. Tak przygotowany wywar ma działanie przeciwbólowe i odkażające.

Ponadto, wywar z samego kardamonu może pomóc w pozbyciu się czkawki. Kardamon wystarczy zagotować w wodzie i po wystudzeniu wypić.

Zobacz też:

2.2. Kardamon a odchudzanie

W związku z właściwościami przyspieszającymi przemianę materii kardamon może wspomóc odchudzanie. Kardamon można dodać do herbaty, aby korzystać z jego dobroczynnego wpływu. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie pobudzają pracę układu pokarmowego, a co za tym idzie przyspieszają proces trawienia.

Codzienne picie herbaty z kardamonem może zmniejszyć zmęczenie i zadziałać na organizm energetyzująco.

2.3. Kardamon a depresja

Czekolada z kardamonem to deser, który ma nie tylko wyrazisty smak, ale jednocześnie poprawia samopoczucie i może wspomóc leczenie depresji.

3. Co zawiera kardamon?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 2 g (1 łyżeczka, mielony)
Wartość energetyczna 311 kcal 6,22 kcal
Białko 10,76 g 0,22 g
Węglowodany 68,5 g 1,37 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 28,0 g 0,56 g
Tłuszcz 6,70 g 0,13 g
Tłuszcze nasycone 0,68 g 0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,87 g 0,02 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,43 g 0,01 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 21,0 mg 0,42 mg
Kardamon – właściwości i wpływ na zdrowie
Kardamon – właściwości i wpływ na zdrowie (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.