Kardamon – właściwości i wpływ na zdrowie
Kardamon to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Najczęściej wykorzystuje się ją w kuchni do przyrządzania deserów i doprawiania kaw, ale również dań mięsnych i rybnych. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę ze zdrowotnych właściwości kardamonu. Jak kardamon wpływa na nasze zdrowie?
1. Właściwości kardamonu
Kardamon to niezwykle aromatyczna przyprawa, która nie tylko nadaje wyjątkowy charakter kawie, herbacie czy potrawom, ale także wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Znany jest ze swojego intensywnego, korzennego smaku i zapachu, który może być nieco pikantny, a nawet lekko cytrusowy. Pochodzi z Azji Południowej, gdzie od wieków wykorzystywany jest w kuchni oraz medycynie naturalnej.
Kardamon jest bogaty w wiele cennych składników, które wspierają zdrowie organizmu. Zawiera m.in.:
- magnez – wspomaga pracę mięśni, układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi.
- żelazo – kluczowe dla produkcji hemoglobiny i zapobiegania anemii.
- wapń – wzmacnia kości, zęby i reguluje pracę serca.
- kwasy organiczne – wspierają metabolizm i pomagają w detoksykacji organizmu.
- olejki eteryczne (m.in. cyneol, terpineol) – mają działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i poprawiają trawienie.
2. Korzyści zdrowotne kardamonu
Kardamon poza tym, że jest przyprawą o dość charakterystycznym smaku, ma również korzystny wpływ na organizm. Przede wszystkim poprawia apetyt i przyspiesza przemianę materii. Ma także działanie moczopędne, a więc oczyszcza organizm z toksyn.
Kardamon chroni układ pokarmowy przed drobnoustrojami, poprawia pracę układu krążenia, łagodzi mdłości i zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
Ponadto, kardamon skutecznie jest wykorzystywany w aromaterapii. Dzięki charakterystycznemu zapachowi i leczniczym właściwościom pomaga w leczeniu objawów zapalenia oskrzeli, objawów astmy, jak również poprawia ukrwienie płuc.
Działanie przeciwnowotworowe kardamonu wynika z właściwości oczyszczających organizm z toksyn. Zawarte w kardamonie olejki wspomagają organizm w usuwaniu wolnych rodników.
2.1. Kardamon leczy ból gardła i czkawkę
Wywar z kardamonu może wspomóc leczenie bólu gardła. W celu przygotowania takiego płynu do płukania należy zagotować kardamon z cynamonem i odstawić do wystudzenia. Bardzo ciepły wywar może podrażnić podrażnić. Tak przygotowany wywar ma działanie przeciwbólowe i odkażające.
Ponadto, wywar z samego kardamonu może pomóc w pozbyciu się czkawki. Kardamon wystarczy zagotować w wodzie i po wystudzeniu wypić.
2.2. Wspomaga detoksykację organizmu
Kardamon działa oczyszczająco – pomaga usuwać toksyny i nadmiar płynów z organizmu. Dzięki właściwościom moczopędnym wspiera pracę nerek i wątroby, co przyczynia się do skuteczniejszego usuwania szkodliwych substancji. To z kolei może sprzyjać utracie nadmiernych kilogramów oraz poprawie samopoczucia.
2.3. Kardamon a odchudzanie
W związku z właściwościami przyspieszającymi przemianę materii kardamon może wspomóc odchudzanie. Kardamon można dodać do herbaty, aby korzystać z jego dobroczynnego wpływu. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie pobudzają pracę układu pokarmowego, a co za tym idzie przyspieszają proces trawienia.
Codzienne picie herbaty z kardamonem może zmniejszyć zmęczenie i zadziałać na organizm energetyzująco.
2.4. Kardamon a depresja
Kardamon jest naturalnym sposobem na poprawę koncentracji i redukcję stresu. Jego aromatyczne olejki eteryczne działają relaksująco i mogą pomóc w stanach napięcia nerwowego czy zmęczenia psychicznego. Często stosowany jest w aromaterapii jako środek łagodzący stres i poprawiający samopoczucie.
3. Co zawiera kardamon?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 2 g (1 łyżeczka, mielony) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 311 kcal | 6,22 kcal |
Białko | 10,76 g | 0,22 g |
Węglowodany | 68,5 g | 1,37 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 28,0 g | 0,56 g |
Tłuszcz | 6,70 g | 0,13 g |
Tłuszcze nasycone | 0,68 g | 0,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,87 g | 0,02 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,43 g | 0,01 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 21,0 mg | 0,42 mg |
4. Zdrowe przepisy z kardamonem
Owsianka z kardamonem i jabłkiem
Składniki (1 porcja):
- ½ szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka mleka (lub napoju roślinnego),
- ½ jabłka, startego,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie),
- garść orzechów lub nasion (np. migdały, orzechy włoskie).
Podgrzej mleko i dodaj płatki owsiane. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj starte jabłko, kardamon i cynamon. Mieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przełóż owsiankę do miski, posyp orzechami i polej miodem, jeśli używasz.
Złote smoothie z kardamonem i kurkumą
Składniki (1 porcja):
- 1 banan,
- 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego roślinnego),
- ½ łyżeczki kardamonu,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
- kilka kostek lodu (opcjonalnie).
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl. Jeśli chcesz, podawaj z lodem.
Pieczone bataty z kardamonem i cynamonem
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie bataty,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bataty umyj, obierz i pokrój w plastry lub frytki. W misce wymieszaj bataty z oliwą, kardamonem, cynamonem i solą. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25-30 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione.
Zobacz też:
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.