Trwa ładowanie...

"Inflacja na talerzu" przełoży się na zdrowie? Ekspertka ostrzega

 Maciej Rugała
12.11.2022 12:55
Ceny żywności w Polsce
Ceny żywności w Polsce (East News)

Inflacja dosięga większej liczby aspektów naszego życia niż myślimy. Borykamy się przede wszystkich z dynamicznym wzrostem cen żywności, co niestety przełożyć się może na wybór gorszej jakościowo żywności. Eksperci wskazują na problemy zdrowotne, które w związku z tym zagrażają Polakom.

spis treści

1. Wartość pieniądza a wartość odżywcza

Ceny detaliczne w sklepach wzrosły o ok. 24 proc. w porównaniu do cen tych samych produktów w roku ubiegłym. W czołówce drożejącej żywności znajduje się m.in. mięso oraz pieczywo. Wzrastają ceny zarówno w lokalnych sklepikach, na targowiskach, jak i w marketach.

Obecnie wyjątkowo niełatwe jest poszukiwanie optimum między ceną a jakością żywności. Produkt z najwyższej półki czy jego tańszy zamiennik, który odstaje nieco walorami i swoją wartością – nie tylko pieniężną – to już częsty dylemat, z którym spotykają się Polacy. Czy wybieramy gorsze jakościowo zamienniki, aby zaoszczędzić?

Zobacz film: "Produkty, w których znajdziesz tłuszcze trans"
Ceny żywności
Ceny żywności (East News)

- Widać to jak na dłoni w gabinecie i badaniach. Jeśli mamy mniejsze możliwości finansowe, to obniżamy wkład jakościowego jedzenia w swojej codziennej diecie, bo trzeba zapłacić rachunki, a jedzenie przecież można kupić tańsze. Nieuchronnie związane jest to z zaopatrywaniem się w żywność o niższej jakości i wyższym stopniu przetworzenia. Wybory konsumenckie Polaków są dostrzegalnie inne. Jeśli chodzi o jakość produktów, to tego jeszcze nie widać tak wyraziście ze strony producentów, ale wiemy, jak działa popyt i podaż. Jeżeli wielu z nas nie stać na lepszą żywność, to producenci będą zmuszeni do możliwie tańszej produkcji, a to wiąże się z gorszym jakościowo produktem. To niestety nieuniknione – tłumaczy dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.

2. Oszczędzanie na jedzeniu

Jak oszczędzanie na żywności może wpłynąć na zdrowie?

- Coraz częściej sięgamy po tańsze wymienniki takie jak np. biała mąka, która jest tańsza od pełnoziarnistej lub zamienniki cukru jak syrop glukozowo-fruktozowy, który bardzo negatywnie wpływa na zdrowie. Mniejsza jest skala importu owoców egzotycznych czy węższy dostęp do świeżych warzyw. Zamiast ubogacania diety w naturalne źródła witamin i minerałów coraz częściej skłaniamy się w stronę kupowania tanich mrożonek. I takich zamienników będzie więcej - ostrzega dr Stolińska.

Ekspertka zauważa niepokojące zachowania wśród swoich pacjentów.

- Zauważyć można tendencję, że częściej jesteśmy gotowi spożywać żywność nawet nieco przeterminowaną lub częściowo zepsutą. Część owoców czy warzyw się odkraja, bo "szkoda wyrzucić", a to wcale nie załatwia sprawy. Drobnoustroje patogeniczne, mogące powodować dolegliwości ze strony układu trawiennego, takie jak pleśnie, wrastają w miąższ owoców lub warzyw w stopniu niewidocznym dla oka. Mimo to wciąż tam są i mogą szkodzić - tłumaczy dietetyczka.

3. Choroby stojące za tanimi zamiennikami

Okazuje się, że oszczędzanie na diecie na dłuższą metę bardziej szkodzi, niż prowadzi do czegoś dobrego.

- Najczęstsze dolegliwości urastające do rangi chorób cywilizacyjnych powodowanych przez wysoce przetworzoną żywność to przede wszystkim nadwaga i otyłość czy cukrzyca i insulinooporność. Nie można zapominać też o chorobach układu krążenia, nowotworach, ale także spadku odporności i nawet depresji. Nie docenia się tego, że to, co jemy, bardzo wpływa na to, jak się czujemy - tłumaczy ekspertka.

4. Europa dwóch jakości

Na tańsze odpowiedniki powinniśmy uważać zawsze. Dowodzi tego raport Komisji Europejskiej z 2021 roku. W nim to porównywane były walory smakowe i zapachowe produktów, a także korelacja jakości z ich składem. Rzuciło to nowe światło na coś, co wschodnioeuropejscy konsumenci dostrzegali już wcześniej. Mowa tu o zjawisku “dwojakiej jakości” produktów żywnościowych. Czy rzeczywiście “Europa dwóch jakości” istnieje?

- Analizy na ten temat są dostępne. Przyczyny tego można upatrywać w popycie na dane produkty i wiedzy odnośnie żywności oraz dietetyki. Polacy szukają oszczędności w jedzeniu, a świadomość żywienia jest niższa, osoby świadome stanowią mniejszość. Zdają sobie, że jeśli teraz przyoszczędzą na jedzeniu, to w przyszłości będą zmuszeni do wydania zaoszczędzonych pieniędzy na leki lub konsultacje lekarskie. Ta grupa to jednak najczęściej i tak osoby, które finansowo mogą sobie pozwolić na komfort braku rezygnacji z wysoce wartościowej żywności – komentuje dr Stolińska.

Czy możemy powiedzieć, że w Unii Europejskiej mamy żywność bardzo wysokiej jakości? Jak podpowiadają eksperci - z tym bywa różnie, bo najbardziej palącym problemem jest kontrola pożywienia – brakuje wykwalifikowanych pracowników, którzy kontrolowaliby jakość produktów żywnościowych.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze