Trwa ładowanie...

Jagodzianki – domowe czy kupne? Przepis na najlepsze domowe drożdżówki z jagodami

 Katarzyna Kurek
30.09.2022 16:16
Jagodzianki z kruszonką można przygotować też z mrożonych owoców
Jagodzianki z kruszonką można przygotować też z mrożonych owoców (Adobe Stock)

Jagodzianki, czyli bułeczki drożdżowe z jagodami to słodki przysmak, który od pokoleń gości na polskich stołach. Choć głównie kojarzą się z latem, to jednak w cukierniach są dostępne przez cały rok. Puszyste bułeczki drożdżowe można bowiem wypiekać także z owoców mrożonych. Czym różnią się bułeczki ze sklepu od drożdżówek domowych? Jak zrobić jagodzianki?

spis treści

1. Co to są jagodzianki?

Jagodzianki to słodkie, drożdżowe bułki z jagodami, które wypieka się w Polsce już od wielu pokoleń. Uważa się, że ich historia zaczęła się w Augustowie i pobliskich okolicach. Tradycja wypiekania ciasta drożdżowego z jagodami szybko jednak przeniosła się na inne regiony kraju. Bułki przygotowywano najczęściej z okazji odpustów, które były wielkimi wydarzeniami dla parafian.

Od połowy XX wieku jagodzianki stały się kulinarnym symbolem Mazowsza. A obecnie przysmak ten można kupić w niemal w każdej cukierni w naszym kraju, zwłaszcza latem. Bułeczki te są doskonałym pomysłem na słodkie drugie śniadanie, czy podwieczorek. Wybornie pasują także do kawy.

Zobacz film: ""Jagodziankowa mafia" działa w najlepsze. Zarabiają na niewiedzy klientów"

2. Czym się różnią jagodzianki domowe od kupnych?

Jagodzianki w sezonie letnim można dostać w większości polskich cukierni. Jednak wypieki te różnią się znacznie od siebie. Tam, gdzie jakość bułeczek jest najlepsza, za wypieki często trzeba zapłacić bardzo dużo.

Z kolei w punktach, gdzie piecze się bardziej komercyjnie, nie wszystkie jagodzianki mają taką samą ilość nadzienia. Proporcja jagód do ciasta często nie jest zadowalająca. Ponadto konsystencja nadzienia nierzadko przypomina bardziej jagodową marmoladę niż upieczone owoce. A do nadzienia dodaje się czasem też inne owoce, np. ciasto drożdżowe z borówką.

Ponadto sklepowe bułki z jagodami powstające na bazie mąki pszennej, mogą w składzie zawierać też inne dodatki i sztuczne ulepszacze. W jagodziankach ze sklepu zwykle znajduje się także dużo cukru, przez co bułki są kaloryczne. Ile kcal ma jagodzianka ze sklepu? W 100 g znajduje się ok. 316 kcal.

Domowe jagodzianki

Dobrą alternatywą dla sklepowych drożdżówek są domowe jagodzianki. Przepisy na bułeczki z jagodami są bardzo różnorodne i można je modyfikować. Samodzielnie przygotowane bułki z prawdziwych drożdży i owoców sezonowych, w których duża warstwa nadzienia pokryta jest cienką warstwą ciasta, są pożywne i smaczne.

Choć wydaje się, że przygotowanie bułek z jagodami jest skomplikowane i czasochłonne, to jednak nie zawsze tak musi być. Istnieje wiele szybkich i prostych przepisów na pyszne i pulchne jagodzianki. Ponadto ciasto można zagnieść nie tylko ręcznie, ale i robotem kuchennym, czy Thermomixem.

3. Jagodzianki z kruszonką – przepis

Istnieje wiele sprawdzonych przepisów na bułki z jagodami, np. z 1 kg mąki, jagodzianki Siostry Anastazji, czy przepisy na wilgotne jagodzianki. Które z nich warto wypróbować? Jedną z najsmaczniejszych propozycji są na pewno domowe jagodzianki z kruszonką. Bułki można zrobić zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami.

Do ich przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 35 g drożdży świeżych,
  • 200 ml mleka,
  • 6 żółtek,
  • 100 g masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • szczypta soli.

Na farsz:

Na kruszonkę:

  • 8 łyżek mąki pszennej,
  • 40 g zimnego masła,
  • łyżka cukru pudru.

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy rozczyn – wkruszamy świeże drożdże do miski, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 20 min.

Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i cukier. Następnie delikatnie wlewamy rozczyn, mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Potem ciasto zagniatamy w kulę. Pozostawiamy w misce przykryte ścierką w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy cukier puder i pokrojone masło. Zagniatamy do połączenia się składników. Następnie przygotowujemy jagodowy farsz – łączymy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Kiedy ciasto wyrośnie, zagniatamy je krótko ponownie. Dzielimy na części. Z każdej formujemy owalny placuszek, a na środku kładziemy kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepiamy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie bułeczki przykrywamy ręczniczkiem kuchennym i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Potem wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem przy pomocy kuchennego pędzelka. Posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze