Jak jeść owoc karambola? Jakie właściwości ma gwiaździsty owoc?
Owoc karambola jest nie tylko bardzo smaczny, ale też wiele w nim składników odżywczych. W Polsce jednak nadal jest spożywany rzadko.
1. Co to jest karambola?
Karambola to drzewo, które rośnie w południowo-wschodniej Azji. Uprawia się je też w słonecznej Kalifornii i na wyspach Oceanu Spokojnego. Roślina wydaje charakterystyczne owoce, które po rozcięciu przypominają gwiazdę, stąd alternatywne nazwy karamboli: gwiaździsty owoc, gwiazda Wschodu, owoc o pięciu rogach.
2. Owoc karambola – jaki ma smak?
Wiele osób nie wie, jak jeść karambolę. Jest to jeden z owoców egzotycznych, do których jeszcze wielu z nas się nie przekonało. A szkoda, bo z całą pewnością zasługuje na to, by pojawić się w naszych jadłospisach. Owoc ma kwaskowaty smak, jest soczysty i świetnie nadaje się jako przekąska lub składnik deseru. Miąższ jest żółty lub pomarańczowy, wypełniony małymi pestkami, soczysty. Jeść można również skórkę pokrytą woskowatym nalotem.
3. Karambola – jak jeść?
Owoc karambola dobrze smakuje na surowo. Po umyciu wystarczy odciąć jej obie końcówki i pokroić. Można również ją marynować, suszyć oraz przygotować z niej smaczne dżemy. Stanowi dobre uzupełnienie koktajli oraz sałatek owocowych. Z kolei do dań mięsnych warto podać orzeźwiający sok z karamboli.
4. Karambola - cena. Gdzie ją kupić?
By kupić karambolę, wystarczy udać się do jednego z większych sklepów. Za owoc zapłacić trzeba ok. 8 zł. Przy zakupie warto się upewnić, czy nie ma żadnych plam i uszkodzeń, bo wówczas znacząco skróci się czas jego przechowywania. Dojrzałą karambolę można trzymać w lodówce nawet do trzech tygodni.
5. Karambola – właściwości
Owoc karambola często pojawia się w przepisach polecanych w dietach odchudzających ze względu na niską kaloryczność. Jest też bardzo sycący i stanowi źródło wielu witamin, m.in. witaminy A i C. Dostarcza również wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Sporo w nim błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pozwala zapobiegać zaparciom i wzdęciom.
W karamboli obecne też są związki polifenolowe, m.in. kwas galusowy. Ten organiczny związek chemiczny wykazuje zdolność hamowania procesu namnażania komórek nowotworowych. Posiada też właściwości ściągające, przeciwpotne i antyseptyczne. W karamboli obecna jest też kwercyna, która w sposób naturalny hamuje wydzielanie histaminy, a zatem łagodzi objawy alergii.
6. Kto nie może jeść owoców karamboli?
Mimo iż owoc karamboli jest bogatym źródłem witamin i minerałów, nie każdy może go jeść. Jest niewskazany w diecie osób z chorobami nerek, gdyż obecne w nim składniki mogą wchodzić w reakcję z przyjmowanymi lekami. Może to spowodować pojawienie się bólu głowy, nudności, a nawet drgawek.
Osoby zdrowe też nie mogą przesadzać z jedzeniem karamboli ze względu na obecny w niej kwas szczawiowy. Spożywana w nadmiarze może doprowadzić do pojawienia się kamicy nerkowej.
Karambola ładnie prezentuje się jako składnik sałatki owocowej, dobrze też smakuje jako zdrowa przekąska. Nic zatem dziwnego, że jej popularność w Polsce powoli rośnie. I słusznie, bo każde urozmaicenie codziennej diety jak jest najbardziej wskazane.