Jak kontrolować wielkość porcji?
Kontrolowanie wielkości porcji jest nieodłącznym elementem skutecznej diety odchudzającej. Nie sposób stracić na wadze i uniknąć efektu jojo, objadając się bez ograniczeń. Niestety, wiele osób ma problem z zapanowaniem nad apetytem. Nie są w stanie odmówić sobie drugiej lub trzeciej dokładki i łatwo ulegają żywieniowym pokusom. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby na zmniejszenie porcji jedzenia bez wyrzeczeń.
1. Jak ograniczyć porcje jedzenia?
Zwykle największa ilość kalorii spożytych w ciągu dnia pochodzi z obiadu. Aby zmniejszyć porcję dania obiadowego, zjedz wcześniej sałatkę. Zaspokoisz pierwszy głód i unikniesz przejedzenia. Jeśli chcesz, by sałatka spełniła swoją funkcję, upewnij się, że nie składa się wyłącznie z kilku listków sałaty. Konieczne są kolorowe warzywa, dobrym pomysłem jest także dodanie do niej chudego mięsa, na przykład indyka. W ten sposób dostarczysz organizmowi ważnych składników odżywczych, takich jak błonnik i białko. Jeżeli zostanie ci trochę jedzenia z obiadu, po wystygnięciu przełóż je do małych pojemników. W razie potrzeby będziesz mogła podgrzać pojedynczą porcję. Aby przyzwyczaić się do mniejszych ilości jedzenia, dziel kupowane produkty na niewielkie porcje, zwłaszcza jeśli są to kaloryczne przekąski. Zjedzenie dużej paczki chipsów podczas oglądania serialu nie nastręcza większości żadnych problemów. Jeśli jednak ta sama ilość chipsów jest podzielona na 10 mniejszych paczek, nie ma osoby, która nie zastanowiłaby się, czy warto sięgać po kolejną.
2. Jak jeść mniej?
Kontrolowaniu porcji z całą pewnością nie służy spożywanie posiłków przy suto zastawionym stole. Pokusa nałożenia sobie dokładki jest wówczas trudna do zwalczenia. Jeżeli chcesz uniknąć takiego problemu, na stole stawiaj jedynie talerz z jedzeniem. Gdy pojawi się chęć nałożenia drugiej porcji, odczekaj 20 minut – tyle czasu potrzebuje organizm, by poczuć sytość. Po 20 minutach może się okazać, że wcale nie masz ochoty na kontynuację posiłku. Dobrym pomysłem jest również potraktowanie mięsa jako dodatku. Jedząc obiad, skup się na warzywach i pełnoziarnistych produktach, które pomogą ci zaspokoić głód. Porcja mięsa powinna być stosunkowo niewielka, co nie oznacza, że należy z niego zupełnie zrezygnować. Specjaliści od żywienia zalecają spożywanie mięsa w ilości odpowiadającej talii kart. Jeśli porcja jest większa, warto zostawić ją na później. W przypadku jedzenia w restauracji rozsądnym posunięciem jest zamówienie zestawu dla dzieci. Jest on zwykle mniejszy i bardziej dostosowany do zaleceń dla osób na diecie niż zestawy dla dorosłych. Nie zapomnij również o deserze – odmawianie sobie przyjemności nie ma większego sensu. Jednak i w tym przypadku zachowaj umiar i pozwól sobie na niewielką przekąskę.
Jedzenie niewielkich porcji pomoże ci schudnąć, pod warunkiem, że będziesz się zdrowo odżywiać. Pełnowartościowe produkty spożywcze dostarczą ci niezbędnych składników odżywczych, a dzięki małym, lecz częstym posiłkom unikniesz wilczego głodu i będziesz miała energię przez cały dzień.