Jak wybrać dobry bób? Sprawdzone triki
Sezon na bób trwa bardzo krótko, dlatego trzeba go wykorzystać w pełni. Zanim jednak pobiegniesz na targ, przeczytaj, jak wybrać dobry i świeży bób.
1. Jak kupić najlepszy bób?
Jeśli chcesz mieć pewność, że bób jest młody i świeży, szukaj na straganach warzywa w strąkach. Niestety, bardzo rzadko można spotkać go w takiej postaci, ponieważ sprzedawany jest najczęściej w foliowych woreczkach. Co wtedy?
Po pierwsze - przyjrzyj się dokładnie, jak wyglądają ziarna. Jeśli są małe, jędrne i intensywnie zielone, to znaczy, że warzywo jest świeże i znakomicie smakuje. Im większe ziarna, tym większe ryzyko, że bób jest stary i w smaku będzie przypominać ziemniaka.
Spójrz też na ''ogonki'' bobu. Mają brązowy lub pomarańczowy kolor? Daruj sobie - to znak, że bób nie jest już pierwszej świeżości.
2. Bób w woreczkach
Zanim kupisz bób, obejrzyj dokładnie woreczek. Często zdarza się, że foliowe torebki spędzają długie godziny na słońcu. Wewnątrz skrapla się wtedy woda, a to w połączeniu z temperaturą sprawia, że ziarna szybko się psują i stają się niesmaczne.
Wybieraj woreczki, które nie leżały na słońcu. Ziarna nie powinny mieć ciemnych plam.
3. Przechowywanie bobu
Wróciłeś do domu z woreczkiem bobu? Jak najszybciej przesyp go do miseczki albo papierowej torby. Dzięki temu ziarna będą mogły ''oddychać'' i dłużej poleżą.
Tak przygotowane warzywo wstaw do lodówki - jeśli bób był młody, wytrzyma w chłodzie nawet tydzień bez straty walorów smakowych.
4. Gotowanie bobu
Ziarna bobu zawierają oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkłądane przez bakterie jelitowe. W związku z tym jedzenie tego warzywa może powodować wzdęcia i gazy. Jest jednak sposób, by uniknąć tych nieprzyjemnych dolegliwości.
Opłucz bób pod strumieniem zimnej wody. Wsyp do garnka i zalej bardzo gorącą wodą. Odstaw na godzinę. Po tym czasie wylej wodę i ugotuj ziarna w nowej, lekko osolonej wodzie. Można także dodać kilka gałązek kopru, sok z cytryny, łyżeczkę cukru lub rozgnieciony czosnek.
Młody bób gotuje się przez około 15 minut, dojrzały nawet 30. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas, czy już jest gotowy. Trzeba uważać, aby go nie rozgotować, gdyż wtedy traci dużo ze swoich właściwości i ma nieprzyjemny smak.