Trwa ładowanie...

Jedz dwa razy w tygodniu. Cholesterol poleci w dół

Avatar placeholder
02.03.2024 10:40
Zdaniem dietetyczki wystarczą tylko 4 zmiany w diecie, by zbić cholesterol
Zdaniem dietetyczki wystarczą tylko 4 zmiany w diecie, by zbić cholesterol (Getty Images / Linkedin)

Dobrze zbilansowana dieta może stać się jednym z najskuteczniejszych narzędzi w walce z wysokim poziomem cholesterolu. Oto cztery zmiany, które zdaniem dietetyczki warto wdrożyć do jadłospisu, by cholesterol przestał być dla nas zagrożeniem.

spis treści

1. Ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych

Zdaniem dr Elizabeth Wall, dietetyczki z Nutrivitality, cholesterol można skutecznie obniżyć za pomocą diety. W tym celu dr Elizabeth zaleca przede wszystkim ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego (masło, ser) oraz w wysoko przetworzonych wypiekach, tłustych mięsach i niektórych olejach roślinnych (np. w oleju kokosowym).

Wskazane jest unikanie spożycia tłustych mięs i przetworzonych produktów oraz ograniczenie stosowania masła, smalcu, śmietany, twardego sera i słodkich przysmaków. Sugeruje się zastąpienie tradycyjnych tłuszczów olejem rzepakowym i oliwą z oliwek.

2. Zwiększ spożycie tłustych ryb

Badanie opublikowane w "Journal of Nutrition" wykazało, że regularne spożywanie dwóch porcji łososia tygodniowo może przyczynić się do obniżenia poziomu lipidów woskowatych w organizmie.

Zobacz film: "Dieta low carb pod lupą. Naukowcy o skuteczności odżywiania niskowęglowodanowego"

Zwiększone stężenie dwóch specyficznych związków występujących w łososiu oraz dwóch innych metabolitów jest skorelowane z obniżeniem poziomu całkowitego cholesterolu, redukcją poziomu LDL ("złego" cholesterolu) oraz zmniejszeniem innych lipidów we krwi.

3. Znajdź alternatywę dla rafinowanych węglowodanów

Rekomenduje się zamianę białych, rafinowanych węglowodanów (biały ryż, białe pieczywo i biały makaron) na ich pełnoziarniste odpowiedniki (np. brązowy ryż, chleb i makaron pełnoziarnisty).

Regularne włączanie produktów pełnoziarnistych do diety jest związane z obniżeniem ryzyka chorób serca. Produkty te zawierają więcej składników odżywczych i błonnika, co może przyczyniać się do poprawy zdrowia serca.

4. Celuj w błonnik

Roli spożywania żywności bogatej w błonnik w obniżaniu poziomu cholesterolu nie można przecenić. Spożywanie owoców, warzyw, orzechów, nasion i roślin strączkowych jest kluczowe dla utrzymania zdrowego poziomu cholesterolu, ponieważ błonnik pomaga redukować ilość "złego" cholesterolu (LDL) w krwiobiegu.

- Wprowadzenie zmian w diecie może wywołać efekt domina, prowadząc do obniżenia poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy czy chorób serca. Takie modyfikacje w jadłospisie są więc nie tylko krokiem w kierunku regulacji poziomu cholesterolu, ale także ogólnie poprawiają stan zdrowia - tłumaczy dr Wall.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze