Brązowy ryż – wartości odżywcze i zastosowanie. Jak gotować brązowy ryż?
Brązowy ryż jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnego, białego ryżu. Choć gotuje się go nieco dłużej, to jednak jest też znacznie zdrowszy. Dzięki temu, że przechodzi tylko przez nieznaczną obróbkę, jest skarbnicą witamin, błonnika i składników mineralnych. Dlaczego warto go jeść? Ile kalorii ma ryż brązowy? Z czym go podawać?
1. Czym jest ryż brązowy?
Brązowy ryż pozyskiwany jest z tej samej odmiany ziarna, co ryż biały. Jednak nie jest poddawany tylu procesom oczyszczania, jest tylko częściowo obłuskany. Dzięki czemu zachowuje znacznie więcej wartości odżywczych, witamin oraz błonnika. Ryż brązowy ma lekko orzechowy smak. Jest też znacznie twardszy i posiada więcej walorów smakowych od białego ryżu.
Sprawdza się świetnie w zdrowej diecie, ale i w odchudzaniu. Ryż brązowy ma bardzo korzystny wpływ na układ trawienny. Z uwagi na zawartość błonnika stymuluje perystaltykę jelit. 100 g ugotowanego ryżu to ok. 120 kcal. Indeks glikemiczny ryżu brązowego to 50.
2. Wartości odżywcze brązowego ryżu
Ryż brązowy to prawdziwe bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Pomimo tego nie jest tak popularny, jak biały. Co na to wpływa? Przede wszystkim przygotowanie go wymaga więcej wysiłku. Gotuje się go nieco inaczej niż ryż biały, bo dużo dłużej. Ponadto produkt ma także krótszy termin przydatności. Dla wielu osób problemem może być także to, że jest on twardszy od białego ryżu.
Pomimo tego, warto jest włączyć go do diety, ponieważ zawiera cenne składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wartości odżywcze surowego produktu przedstawiają się następująco:
Wartość w 100 g | Ryż brązowy |
---|---|
Białko | 7,1 g |
Tłuszcz | 2 g |
Węglowodany trawione | 77 g |
Potas | 300 mg |
Magnez | 98 mg |
Żelazo | 1,2 mg |
Fosfor | 250 mg |
Wapń | 30 mg |
Tiamina | 0,61 mg |
Ryboflawina | 0,6 mg |
Niacyna | 6 mg |
Witamina E | 0,7 mg |
3. Jak gotować ryż brązowy?
Przed gotowaniem najlepiej jest namoczyć i przepłukać ziarna wodą. Następnie ryż wrzuca się do osolonej, wrzącej wody. Ile gotować ryż brązowy? Dobrze jest stosować się do wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Czas gotowania może być różny, w zależności od tego, czy ziarna umieszczone są w torebkach, czy luzem.
Zwykle czas gotowania to ok. 30 min bez przykrycia. Po ugotowaniu warto zostawić ryż pod przykryciem (w garnku bez wody) jeszcze na 10 minut, tak by mógł "dojść".
4. Co zrobić z brązowego ryżu?
Przepisów na ryż brązowy jest naprawdę dużo. Ta odmiana idealnie pasuje do dań mięsnych, warzywnych, ale też zup, sałatek, a nawet słodkich przekąsek. Ryż brązowy można wykorzystać do przygotowania obiadu, zdrowego śniadania, jak i smacznego deseru.
Przykładowe potrawy z wykorzystaniem tego produktu to, chociażby: