Trwa ładowanie...

Brązowy ryż – wartości odżywcze i zastosowanie. Jak gotować brązowy ryż?

 Katarzyna Kurek
09.12.2022 16:09
Ryż brązowy warto jest namoczyć i przepłukać przed gotowaniem
Ryż brązowy warto jest namoczyć i przepłukać przed gotowaniem (Adobe Stock)

Brązowy ryż jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnego, białego ryżu. Choć gotuje się go nieco dłużej, to jednak jest też znacznie zdrowszy. Dzięki temu, że przechodzi tylko przez nieznaczną obróbkę, jest skarbnicą witamin, błonnika i składników mineralnych. Dlaczego warto go jeść? Ile kalorii ma ryż brązowy? Z czym go podawać?

spis treści

1. Czym jest ryż brązowy?

Brązowy ryż pozyskiwany jest z tej samej odmiany ziarna, co ryż biały. Jednak nie jest poddawany tylu procesom oczyszczania, jest tylko częściowo obłuskany. Dzięki czemu zachowuje znacznie więcej wartości odżywczych, witamin oraz błonnika. Ryż brązowy ma lekko orzechowy smak. Jest też znacznie twardszy i posiada więcej walorów smakowych od białego ryżu.

Sprawdza się świetnie w zdrowej diecie, ale i w odchudzaniu. Ryż brązowy ma bardzo korzystny wpływ na układ trawienny. Z uwagi na zawartość błonnika stymuluje perystaltykę jelit. 100 g ugotowanego ryżu to ok. 120 kcal. Indeks glikemiczny ryżu brązowego to 50.

Zobacz film: "Smacznego! Przepis na sałatkę z wędzonym łososiem i ryżem basmati"

2. Wartości odżywcze brązowego ryżu

Ryż brązowy to prawdziwe bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Pomimo tego nie jest tak popularny, jak biały. Co na to wpływa? Przede wszystkim przygotowanie go wymaga więcej wysiłku. Gotuje się go nieco inaczej niż ryż biały, bo dużo dłużej. Ponadto produkt ma także krótszy termin przydatności. Dla wielu osób problemem może być także to, że jest on twardszy od białego ryżu.

Pomimo tego, warto jest włączyć go do diety, ponieważ zawiera cenne składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wartości odżywcze surowego produktu przedstawiają się następująco:

Wartość w 100 gRyż brązowy
Białko7,1 g
Tłuszcz2 g
Węglowodany trawione77 g
Potas300 mg
Magnez98 mg
Żelazo1,2 mg
Fosfor250 mg
Wapń30 mg
Tiamina0,61 mg
Ryboflawina0,6 mg
Niacyna6 mg
Witamina E0,7 mg

3. Jak gotować ryż brązowy?

Przed gotowaniem najlepiej jest namoczyć i przepłukać ziarna wodą. Następnie ryż wrzuca się do osolonej, wrzącej wody. Ile gotować ryż brązowy? Dobrze jest stosować się do wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Czas gotowania może być różny, w zależności od tego, czy ziarna umieszczone są w torebkach, czy luzem.

Zwykle czas gotowania to ok. 30 min bez przykrycia. Po ugotowaniu warto zostawić ryż pod przykryciem (w garnku bez wody) jeszcze na 10 minut, tak by mógł "dojść".

4. Co zrobić z brązowego ryżu?

Przepisów na ryż brązowy jest naprawdę dużo. Ta odmiana idealnie pasuje do dań mięsnych, warzywnych, ale też zup, sałatek, a nawet słodkich przekąsek. Ryż brązowy można wykorzystać do przygotowania obiadu, zdrowego śniadania, jak i smacznego deseru.

Przykładowe potrawy z wykorzystaniem tego produktu to, chociażby:

  • ryż brązowy z warzywami,
  • sałatka z brązowym ryżem i fetą,
  • ryż brązowy ze szpinakowym sosem,
  • brązowy ryż z dowolnymi owocami,
  • pudding waniliowy z brązowego ryżu,
  • zapiekanka z ryżu brązowego, warzyw i kurczaka,
  • kruche ciasteczka z brązowego ryżu.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze