Makaron pełnoziarnisty - właściwości, zalety

Makarony to pokarm coraz częściej goszczący na polskich stołach, ze względu na rosnącą popularność kuchni włoskiej oraz dzięki ich wszechstronności w zastosowaniu. Makarony są podstawą bardzo wielu potraw, zup a nawet sałatek. Najpopularniejsze w Polsce są obecnie makarony z drobno zmielonej mąki pszennej, jednak od jakiegoś czasu mogliśmy zaobserwować wejście na rynek i wzrost popularności makaronów pełnoziarnistych.

Makaron pełnoziarnisty - właściwości, zaletyMakaron pełnoziarnisty - właściwości, zalety

Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron pełnoziarnisty to produkt, który coraz częściej spotykamy na półkach sklepowych. Od tradycyjnego makaronu, który zazwyczaj spożywaliśmy, różni się na pierwszy rzut oka przede wszystkim kolorem. Makaron pełnoziarnisty, ze względu na mąkę użytą do jego produkcji, jest zdecydowanie ciemniejszy, ma on ciemnobrązowy kolor.

Jeśli zdecydowaliśmy się na zakup makaronu pełnoziarnistego, na pewno po jego spróbowaniu stwierdziliśmy, że różni się on smakiem i konsystencją od makaronu, jaki znaliśmy dotychczas. Smak makaronu pełnoziarnistego jest bogatszy, czuć w nim wiele różnych elementów, a jego konsystencja jest bardziej twarda i charakterystyczna. Wielu osobom makaron pełnoziarnisty od razu przypadł do gustu, inni nie koniecznie za nim przepadają. Mimo to, istnieje wiele powodów, dla których warto zmienić tradycyjny makaron na pełnoziarnisty.

Pytania i odpowiedzi lekarzy na ten temat

Zdrowa moda na pełnoziarnisty makaron

Jak powstaje makaron?

Do wytworzenia makaronu pełnoziarnistego używa się mąki razowej z pełnego przemiału, co oznacza, że oprócz samych ziaren, w mące, z której wytwarzany jest makaron, znajdują się także otręby, takie jak skorupki ziaren, jadra czy kiełki. W ten sposób wartość odżywcza makaronu pełnoziarnistego wzrasta, ponieważ elementy, które odrzuca się w przemiale zwykłej mąki są pełne składników mineralnych.

Makaron pełnoziarnisty, dzięki temu, że wykonuje się go z mąki z pełnego przemiału, bogaty jest w bardzo ważny element spożywczy dla naszego organizmu, którym jest błonnik. Błonnik zawarty w makaronie pełnoziarnistym odpowiada za regulację pracy jelit, oraz za odpowiedni metabolizm naszego organizmu. Dzięki błonnikowi nasze jelita będą czystsze, a wypróżnianie będzie łatwiejsze.

Oprócz tego, błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, co zwiększa ochronę przed chorobami układu krwionośnego. Błonnik zawarty w makaronie pełnoziarnistym sprawia, że po jego spożyciu dłużej odczuwamy sytość. Jest to ważne dla osób odchudzających się, ponieważ przez dłuższy czas nie czują one potrzeby sięgnięcia po kolejny posiłek.

Makaron pełnoziarnisty to dobra propozycja dla osób chcących wzbogacić swój jadłospis o dodatkowe wartości odżywcze
Makaron pełnoziarnisty to dobra propozycja dla osób chcących wzbogacić swój jadłospis o dodatkowe wartości odżywcze © 123RF

Minerały zawarte w makaronie pełnoziarnistym to między innymi fosfor, żelazo, cynk i potas. Minerały te bardzo dobrze wpływają na pracę wielu narządów w naszym organizmie, między innymi mózgu, serca i układu nerwowego. Oprócz minerałów, makaron pełnoziarnisty jest również bogaty w witaminy z grupy B.

Makaron pełnoziarnisty charakteryzuje się także niższym indeksem glikemicznym, szczególnie, jeśli ugotujemy go w sposób al dente. Dzięki temu jest on zdrowszy dla osób obawiających się o podwyższony poziom cukru we krwi, a także po jego spożyciu nasze ciało przez dłuższy czas może czerpać z niego energię.

Ile kalorii ma surowy makaron pełnoziarnisty?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 91 g (1 szklanka, spaghetti)
Wartość energetyczna352 kcal320 kcal
Białko13,87 g12,62 g
Węglowodany73,4 g66,8 g
Cukier2,74 g2,49 g
Błonnik9,20 g8,37 g
Tłuszcz2,93 g2,67 g
Tłuszcze nasycone0,43 g0,39 g
Tłuszcze jednonienasycone0,36 g0,33 g
Tłuszcze wielonienasycone1,14 g1,03 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów69,0 µg62,8 µg
Witamina B1 - tiamina0,41 mg0,37 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,22 mg0,20 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna8,69 mg7,91 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,87 mg0,79 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,28 mg0,26 mg
Witamina B9 - kwas foliowy69,0 µg62,8 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,46 mg0,42 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K1,40 µg1,27 µg
Wapń29,0 mg26,4 mg
Żelazo3,62 mg3,29 mg
Magnez128 mg116 mg
Fosfor343 mg312 mg
Potas434 mg395 mg
Sód6,00 mg5,46 mg
Cynk2,97 mg2,70 mg
Miedź0,50 mg0,45 mg
Mangan2,98 mg2,72 mg
Selen77,6 µg70,6 µg
Woda8,21 g7,47 g

Źródła

  1. healthyeating.sfgate.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka