Makaron pełnoziarnisty - właściwości, zalety
Makarony to pokarm coraz częściej goszczący na polskich stołach, ze względu na rosnącą popularność kuchni włoskiej oraz dzięki ich wszechstronności w zastosowaniu. Makarony są podstawą bardzo wielu potraw, zup a nawet sałatek. Najpopularniejsze w Polsce są obecnie makarony z drobno zmielonej mąki pszennej, jednak od jakiegoś czasu mogliśmy zaobserwować wejście na rynek i wzrost popularności makaronów pełnoziarnistych.
1. Właściwości makaronu pełnoziarnistego
Makaron pełnoziarnisty to produkt, który coraz częściej spotykamy na półkach sklepowych. Od tradycyjnego makaronu, który zazwyczaj spożywaliśmy, różni się na pierwszy rzut oka przede wszystkim kolorem. Makaron pełnoziarnisty, ze względu na mąkę użytą do jego produkcji, jest zdecydowanie ciemniejszy, ma on ciemnobrązowy kolor.
Jeśli zdecydowaliśmy się na zakup makaronu pełnoziarnistego, na pewno po jego spróbowaniu stwierdziliśmy, że różni się on smakiem i konsystencją od makaronu, jaki znaliśmy dotychczas. Smak makaronu pełnoziarnistego jest bogatszy, czuć w nim wiele różnych elementów, a jego konsystencja jest bardziej twarda i charakterystyczna. Wielu osobom makaron pełnoziarnisty od razu przypadł do gustu, inni nie koniecznie za nim przepadają. Mimo to, istnieje wiele powodów, dla których warto zmienić tradycyjny makaron na pełnoziarnisty.
Pytania i odpowiedzi lekarzy na ten temat
- Czy makaron tuczy? - odpowiada dr. Aneta Kościołek
- Czy makaron z mąki durum jest zdrowy? - odpowiada mgr Joanna Wasiluk
- Czym zastąpić makaron, ziemniaki i ryż na diecie? - odpowiada mgr Joanna Wasiluk
2. Jak powstaje makaron?
Do wytworzenia makaronu pełnoziarnistego używa się mąki razowej z pełnego przemiału, co oznacza, że oprócz samych ziaren, w mące, z której wytwarzany jest makaron, znajdują się także otręby, takie jak skorupki ziaren, jadra czy kiełki. W ten sposób wartość odżywcza makaronu pełnoziarnistego wzrasta, ponieważ elementy, które odrzuca się w przemiale zwykłej mąki są pełne składników mineralnych.
Makaron pełnoziarnisty, dzięki temu, że wykonuje się go z mąki z pełnego przemiału, bogaty jest w bardzo ważny element spożywczy dla naszego organizmu, którym jest błonnik. Błonnik zawarty w makaronie pełnoziarnistym odpowiada za regulację pracy jelit, oraz za odpowiedni metabolizm naszego organizmu. Dzięki błonnikowi nasze jelita będą czystsze, a wypróżnianie będzie łatwiejsze.
Oprócz tego, błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, co zwiększa ochronę przed chorobami układu krwionośnego. Błonnik zawarty w makaronie pełnoziarnistym sprawia, że po jego spożyciu dłużej odczuwamy sytość. Jest to ważne dla osób odchudzających się, ponieważ przez dłuższy czas nie czują one potrzeby sięgnięcia po kolejny posiłek.
Minerały zawarte w makaronie pełnoziarnistym to między innymi fosfor, żelazo, cynk i potas. Minerały te bardzo dobrze wpływają na pracę wielu narządów w naszym organizmie, między innymi mózgu, serca i układu nerwowego. Oprócz minerałów, makaron pełnoziarnisty jest również bogaty w witaminy z grupy B.
Makaron pełnoziarnisty charakteryzuje się także niższym indeksem glikemicznym, szczególnie, jeśli ugotujemy go w sposób al dente. Dzięki temu jest on zdrowszy dla osób obawiających się o podwyższony poziom cukru we krwi, a także po jego spożyciu nasze ciało przez dłuższy czas może czerpać z niego energię.
3. Ile kalorii ma surowy makaron pełnoziarnisty?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 91 g (1 szklanka, spaghetti) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 352 kcal | 320 kcal |
Białko | 13,87 g | 12,62 g |
Węglowodany | 73,4 g | 66,8 g |
Cukier | 2,74 g | 2,49 g |
Błonnik | 9,20 g | 8,37 g |
Tłuszcz | 2,93 g | 2,67 g |
Tłuszcze nasycone | 0,43 g | 0,39 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,36 g | 0,33 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,14 g | 1,03 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |