Trwa ładowanie...

Jedz jak najczęściej, a odstraszysz raka. Kluczowa witamina

 Katarzyna Prus
04.12.2023 11:47
Chroni przed rakiem jelit, żołądka, szyjki macicy. Cenna witamina
Chroni przed rakiem jelit, żołądka, szyjki macicy. Cenna witamina (Getty Images)

Warzywa to obowiązkowy składnik zdrowej diety. Po niektóre warto sięgać szczególnie, jeśli zależy nam na zdrowiu jelit. Okazuje się, że konkretny rodzaj warzyw zmniejsza ryzyko raka.

spis treści

1. Im więcej kwasu foliowego, tym lepiej

Naukowcy odkryli, że zwiększenie ilości kwasu foliowego w diecie (lub suplementacja) może pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

Takie wnioski płyną z nowych badań opublikowanych na łamach "The American Journal of Clinical Nutrition", którymi kierował dr Konstantinos Tsilidis z Imperial College w Londynie. To największe tego typu badanie, które pokazało jak dużą rolę w diecie odgrywają warzywa liściaste.

Kwas foliowy (witamina B9), który można znaleźć m.in. w szpinaku, kapuście i brokułach może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego nawet o 7 proc.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
Warzywa liściaste zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
Warzywa liściaste zmniejszają ryzyko raka jelita grubego (Getty Images)

Okazuje się, że u osób spożywających większe ilości kwasu foliowego w diecie ryzyko rozwoju raka jelita grubego (w tym raka okrężnicy oraz raka odbytnicy) było zmniejszone o 7 proc. na każde 260 mikrogramów wyższego spożycia kwasu foliowego w diecie.

2. Zróżnicowana dieta jest kluczowa

Według naukowców, kwas foliowy może być skuteczny w zapobieganiu nowotworowi przy jego regularnym spożywaniu. Co się więc włączyć do diety poza warzywami liściastymi?

- Jeśli chodzi o raka jelita grubego, można zrobić wiele rzeczy, aby zmniejszyć ryzyko, w tym stosować zróżnicowaną dietę bogatą w produkty pełnoziarniste, owoce, fasolę – co potwierdzają wnioski z tego badania - zaznaczył dr Tsilidis.

Kwas foliowy jest naturalną formą witaminy B9 i jest nie tylko kluczowy dla kobiet w ciąży. Uczestniczy m.in. w produkcji hormonu szczęścia – serotoniny, wpływa na system nerwowy i mózg oraz bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.

Pomaga też w sprawnym funkcjonowaniu wątroby, jelit i żołądka. Jest także istotnym elementem profilaktyki innych nowotworów, w tym raka żołądka czy szyjki macicy.

Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych. Jego źródłem są m.in.:

  • szpinak,
  • kapusta,
  • brokuły,
  • nasiona słonecznika,
  • produkty pełnoziarniste,
  • rośliny strączkowe (ciecierzyca, soczewica i fasola),
  • owoce, zwłaszcza cytrusowe.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze