Jedz jak najczęściej, a odstraszysz raka. Kluczowa witamina
Warzywa to obowiązkowy składnik zdrowej diety. Po niektóre warto sięgać szczególnie, jeśli zależy nam na zdrowiu jelit. Okazuje się, że konkretny rodzaj warzyw zmniejsza ryzyko raka.
1. Im więcej kwasu foliowego, tym lepiej
Naukowcy odkryli, że zwiększenie ilości kwasu foliowego w diecie (lub suplementacja) może pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Takie wnioski płyną z nowych badań opublikowanych na łamach "The American Journal of Clinical Nutrition", którymi kierował dr Konstantinos Tsilidis z Imperial College w Londynie. To największe tego typu badanie, które pokazało jak dużą rolę w diecie odgrywają warzywa liściaste.
Kwas foliowy (witamina B9), który można znaleźć m.in. w szpinaku, kapuście i brokułach może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego nawet o 7 proc.
Okazuje się, że u osób spożywających większe ilości kwasu foliowego w diecie ryzyko rozwoju raka jelita grubego (w tym raka okrężnicy oraz raka odbytnicy) było zmniejszone o 7 proc. na każde 260 mikrogramów wyższego spożycia kwasu foliowego w diecie.
2. Zróżnicowana dieta jest kluczowa
Według naukowców, kwas foliowy może być skuteczny w zapobieganiu nowotworowi przy jego regularnym spożywaniu. Co się więc włączyć do diety poza warzywami liściastymi?
- Jeśli chodzi o raka jelita grubego, można zrobić wiele rzeczy, aby zmniejszyć ryzyko, w tym stosować zróżnicowaną dietę bogatą w produkty pełnoziarniste, owoce, fasolę – co potwierdzają wnioski z tego badania - zaznaczył dr Tsilidis.
Kwas foliowy jest naturalną formą witaminy B9 i jest nie tylko kluczowy dla kobiet w ciąży. Uczestniczy m.in. w produkcji hormonu szczęścia – serotoniny, wpływa na system nerwowy i mózg oraz bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
Pomaga też w sprawnym funkcjonowaniu wątroby, jelit i żołądka. Jest także istotnym elementem profilaktyki innych nowotworów, w tym raka żołądka czy szyjki macicy.
Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych. Jego źródłem są m.in.:
- szpinak,
- kapusta,
- brokuły,
- nasiona słonecznika,
- produkty pełnoziarniste,
- rośliny strączkowe (ciecierzyca, soczewica i fasola),
- owoce, zwłaszcza cytrusowe.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl