Trwa ładowanie...

Nie wyrzucaj z diety. Nieświadomie narażasz się na raka jelita grubego

 Katarzyna Prus
04.06.2023 12:41
Błonnik jest kluczowy w diecie
Błonnik jest kluczowy w diecie (Getty Images, Instagram)

"90-95 proc. zachorowań na raka jelita grubego zależy od stylu życia" - ostrzega na Instagramie prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Ekspertka radzi, co jeść, by maksymalnie zmniejszyć ryzyko nowotworu.

spis treści

1. Dieta pomaga uniknąć raka

Rak jelita grubego co roku zabija nawet 12 tysięcy Polaków. W tym samym czasie kolejne 18 tysięcy dowiaduje się o chorobie. To bardzo podstępny nowotwór, który potrafi się świetnie maskować, ale jest na niego sposób. Prostszy niż mogłoby się wydawać.

Produkty pełnoziarniste mają pozytywny wpływ na pracę jelit
Produkty pełnoziarniste mają pozytywny wpływ na pracę jelit (Getty Images)

"90-95 proc. zachorowań zależy od stylu życia, do którego zaliczamy dietę i aktywność fizyczną - podkreśla na Instagramie prof. Ewa Stachowska, specjalistka z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Ekspertka zaznacza, że czynniki genetyczne w przypadku tego nowotworu odpowiadają zaledwie za 5-10 proc. zachorowań, co oznacza, że na ryzyko mamy wpływ i łatwo możemy je modyfikować, jeśli się prawidłowo odżywiamy.

Jaka powinna być dieta, by uchronić się przed nowotworem? Prof. Stachowska w pierwsze kolejności wymienia produkty z pełnego ziarna, które zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Oba mają ogromne znaczenie dla pracy jelit.

"Błonnik nierozpouszczalny reguluje perystaltykę jelit, zwiększa masy i objętość kału, wiąże wodę. Błonnik rozpuszczalny zwalnia przechodzenie treści z żołądka do jelit. Obydwie frakcje wiążą toksyny, w tym metale ciężkie" - podkreśla ekspertka.

2. "Wymiatanie śmieci z jelita"

Jakie produkty warto włączyć do codziennej diety? "Jedzcie kasze, ziarna, warzywa i owoce dobrej jakości. Odrzucanie z powodów ideologicznych produktów ziarnistych - bo tuczy, bo ma gluten, bo jak nie jem, to jestem mniej wzdęty - jest najgorszą rzeczą, jaką można zrobić dla jelit" - podkreśla prof. Stachowska.

"Brak błonnika to brak wiązania i brak wymiatania śmieci z jelita, a także 'głodzenie' najwartościowszych mikroorganizmów jelitowych - przestrzega ekspertka.

Ponadto, jak zaznacza prof. Stachowska, w diecie nie powinno też zabraknąć produktów bogatych m.in. w witaminę C i D oraz tłustych ryb.

Z kolei dla zdrowych jelit należy unikać przetworzonego i czerwonego mięsa oraz alkoholu.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze