Jedz więcej, żeby schudnąć

Większość ludzi spożywa mniej niż jedną szklankę owoców i mniej niż dwie szklanki warzyw dziennie. Okazuje się jednak, że jedzenie większych ilości powoduje spadek wagi. Wydaje się to niepojęte, ale przyswajanie większej ilości danych produktów może być kluczem do zgubienia zbędnych kilogramów.

Jedz więcej, żeby schudnąćJedz więcej, żeby schudnąć
Źródło zdjęć: © Zdjęcie jabłek / Shutterstock

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda odkryli, że zwiększenie dziennej dawki spożywanych owoców zapobiega przybieraniu na wadze, nawet jeśli jemy stale tę samą liczbę kalorii. Naukowcy twierdzą, że za taki stan rzeczy odpowiadają flawonoidy, związki naturalnie występujące w owocach i warzywach, dzięki którym możemy zachować szczupłą sylwetkę.

Autorzy zwracają uwagę na takie produkty, jak: jabłka, gruszki, jagody i truskawki. Aby sprawdzić, które flawonoidy były najbardziej efektywne, naukowcy zbadali niemal 125 tys. osób w wieku 27–65 lat i monitorowali ich dietę, styl życia i wagę przez 25 lat.

Wyniki pokazały, że zwiększenie poziomu antocyjanów, polimerów flawonoidowych oraz flawonoli, które zawarte są głównie w truskawkach, borówkach, jabłkach, gruszkach czy pomarańczach, miało największy wpływ na spadek wagi.

Herbata bez cukru i cebula również dawały pozytywny wynik. Każda dodatkowa porcja dziennie zmniejszała wagę o 100 gramów w przeciągu 4 lat, więc trzymanie się zasady pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest w stanie spowodować schudnięcie pół kilograma w tym samym czasie.

W badaniach wzięto pod uwagę wiele czynników dietetycznych i dotyczących stylu życia, takich jak palenie papierosów i aktywność fizyczna. Wyniki pozostały w mocy dla każdego wieku i płci. Naukowcy są zdania, że dane te mogą pomóc ponownie definiować zalecenia dietetyczne w zapobieganiu otyłości i jej potencjalnym konsekwencjom.

Nawet niewielki spadek wagi może poprawić nasz stan zdrowia. Badania sugerują, że nie wszystkie kalorie są sobie równe, a niektóre produkty wręcz zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w ciele. To nie koniec zalet zdrowotnych wynikających ze spożywania owoców.

Autorzy podkreślają, że inne badania nad produktami bogatymi we flawonoidy, np. kakao, gorzką czekoladą czy zieloną herbatą, wykazały, że powodują one zmiany markerów ryzyka dla chorób krążenia, a spożywanie antocyjanów zawartych w owocach leśnych powoduje obniżenie poziomu cholesterolu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka