Jesienią jedz jak najwięcej. Naturalna ochrona przed zakrzepicą, rakiem
Lato dobiega końca, a po truskawkach, czereśniach czy bobie pozostały już tylko wspomnienia. To wcale nie oznacza, że o zdrowych, świeżych warzywach i owocach możemy zapomnieć. Na targu warto rozglądać się za jesiennymi skarbami. Wspierają one pracę serca i mózgu, promują długowieczność i są bombą antyoksydantów.
1. Wrzesień na talerzu. 4 produkty, które działają jak leki
Początek września to czas, kiedy w sklepach i na straganach pojawiają się pierwsze jesienne skarby. Swoimi barwami kuszą dojrzałe pomidory, papryka, bakłażany. Łączy je obecność silnych przeciwutleniaczy. Cyjanidyna to czerwony barwnik obecny w warzywach i owocach, który chroni przed skutkami stresu oksydacyjnego, zapobiegając mutacjom DNA.
W ten sposób opóźnia starzenie komórek, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób układu krążenia, a także incydentów, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Badania dowodzą, że te antyoksydanty działają przeciwmiażdżycowo oraz przeciwcukrzycowo.
Owoce bogate w antocyjany to w szczególności ciemne winogrona, którymi warto się zajadać właśnie teraz. Zawierają resweratrol, który nie tylko zapobiega rozwojowi wolnych rodników, ale też wykazuje działanie przeciwzakrzepowe. Resweratrol ma zdolność do hamowania agregacji płytek krwi oraz przeciwdziała odkładaniu się blaszek cholesterolowych.
2. Chronią przed rakiem i wspierają trawienie
Poza odcieniami czerwieni i fioletu na ryneczku warto szukać kuszącej zieleni. Szczególne właściwości prozdrowotne wykazują zielone warzywa liściaste, tj. szpinak czy jarmuż, ale początek września to również sezon na warzywa kapustne, tj. brokuły czy kapusta. Zawierają silne związki antyrakowe, glukozynolany.
Właśnie teraz rozglądajmy się również za takimi warzywami i owocami jak:
- warzywa korzeniowe i cebulowe, czyli por, seler, pietruszka, buraki,
- maliny,
- brzoskwinie i nektarynki,
- śliwki,
- jabłka oraz gruszki.
Śliwki, jabłka i gruszki to jedne z najbardziej popularnych i najtańszych w sezonie owoców w Polsce. Jednocześnie ich walory zdrowotne są nieocenione. Stanowią źródło błonnika, w tym pektyn, które poprawiają pracę jelit, zapobiegają zaparciom, a także wzbogacają mikrobiom.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl