Jesiennie produkty, które chronią jelita i wzmacniają odporność. Jedz, nie żałuj sobie
Jesień przynosi nam często pogorszenie nastroju i kondycji fizycznej. Dieta ma wpływ na naszą odporność i samopoczucie, co udowodniły badania. Warto korzystać z jesiennych warzyw, lokalnych produktów i dań z zawartością antyoksydantów, zdrowych tłuszczów i ważnych mikroelementów, by odżywiać i chronić organizm. Co warto jeść jesienią?
1. Włączmy przeciwutleniacze do diety
Beata Ossowska-Dorosz, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka podkreśla, że mamy bardzo dużo substancji, które rzeczywiście mogą nam wspomóc odporność. - Pierwszą taką grupą będą przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty. To takie związki, które pomagają nam zwalczać wolne rodniki wszędzie tam, gdzie rozwinęła się infekcja czy stan zapalny. Kiedy nasza dieta jest bogata w źródła przeciwutleniaczy, to jest szansa, że infekcja albo się nie rozwinie się na dobre, albo skróci się czas choroby i będzie mniejsze nasilenie objawów - podkreśla nasza rozmówczyni.
- Na naszym polskim stole mamy wiele źródeł przeciwutleniaczy i zawsze zachęcam, żeby niekoniecznie kupować zagraniczne produkty, bo wystarczy, że pójdziemy na lokalny rynek i znajdziemy tam bardzo dużo produktów z przeciwutleniaczami. O tej porze roku warto zwrócić uwagę na takie warzywa, jak na przykład dynia czy brokuł oraz buraki, cebula, kapusta i czosnek czy nasze polskie owoce, takie jak aronia, pigwa. Pełne antyoksydantów są też wszelkie zielone liściaste warzywa jak szpinak czy rukola - wymienia dietetyczka.
2. Nie doceniamy cynku
Witamina E jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, więc doskonałym wyborem będą orzechy włoskie, na które trwa właśnie sezon.
- W kontekście odporności warto zwrócić uwagę, w jakiej kondycji są nasze jelita i o nie zadbać odpowiednimi produktami. Właściwa mikroflora jelitowa i dobra kondycja jelit to też duży wkład w naszą odporność. Wszelkie kiszonki, kiszona kapusta, ogórki, nabiał fermentowany na przykład kefir, zsiadłe mleko - dodanie tych produktów do naszej codziennej diety też będzie miało realny wpływ na to, czy ochronimy się przed chorobami - tłumaczy Ossowska-Dorosz.
Jak dodaje, kolejnym ważnym minerałem, na który warto zwrócić uwagę, jest cynk. - Cynk odgrywa bardzo ważną rolę jeżeli chodzi o ochronę przed infekcjami, nawet większą niż witamina C, która jest bardzo popularna, jeżeli mówimy o odporności. Natomiast cynk w badaniach klinicznych wykazuje lepszą poprawę na tym polu - zaznacza ekspertka.
Cynk znajdziemy na przykład w podrobach mięsnych. - Nie każdy jest fanem takiego rodzaju mięsa, ale jeżeli je lubimy to plus dla nas, bo włączenie wątróbki czy pasztetu, który zawiera wątróbkę albo żołądek będzie dobre dla naszej diety - mówi ekspertka.
- Szkoda, że podroby są niemodne, bo są wartościowym źródłem cynku, witaminy A oraz witamin z grupy B. Ich spożywanie przydaje się przy leczeniu anemii, przy staraniu się o dziecko i przy wzmacnianiu odporności. To jest świetny produkt, naprawdę i szkoda, że nie gości na co dzień na naszych stołach - podkreśla dietetyczka.
Sporo cynku mają też produkty pełnoziarniste, takie jak kasza gryczana czy pieczywo razowe. Jest obecny w nasionach, pestkach dyni, sezamie, siemieniu lnianym. - Dobrym pomysłem jest zrobić taką jesienną, odpornościową mieszankę z tych różnych nasion i dosypywać ją sobie do jogurtu czy sałatki. To jest zawsze kolejna cegiełka w kierunku budowania odporności - zachęca Ossowska - Dorosz.
3. Zdrowe tłuszcze poprawią odporność
Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które kojarzymy jako tak zwane zdrowe tłuszcze, także są dla nas dobrym sposobem na walkę z jesiennym wirusami. - Witamina E i jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe bardzo wpływają na naszą odporność. Wiemy, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, którzy ich dużo spożywają, cechują się lepszą odpornością - mówi specjalistka.
- To będą wszelkie oleje i oliwy tłoczone na zimno - warto zwrócić uwagę na polski olej z lnu tłoczony na zimno, nasz lokalny produkt. Wiadomo, oliwa z oliwek również jest fajna, też tłoczona na zimno, ale warto sięgać po lokalne, sezonowe produkty - dodaje.
Poza tym wskazuje, że łosoś i awokado też są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych i dobrze, aby i one się znalazły w naszej codziennej diecie.
4. Czas na suplementację i zmianę diety
- Pamiętajmy o tej suplementacji, bo witaminę D3 bardzo ciężko jest dostarczyć w odpowiedniej ilości z produktów żywnościowych - praktycznie jest to niemożliwe. Dlatego suplementacja witaminy D powinna już się rozpocząć - przypomina dietetyczka w rozmowie z WP abcZdrowie.
Ekspertka przypomina też, że żywność, która obniża odporność, to przede wszystkim produkty wysokoprzetworzona i alkohol i właśnie z nich trzeba zrezygnować.
- Jeżeli nasza dieta na co dzień jest wysokoprzetworzona i dodamy sobie tam tylko raz na jakiś czas zupę z dyni, to to nie wpłynie to realnie na naszą odporność. Natomiast jeżeli jednak dążymy do tego, żeby nasza dieta była naturalna, bazujemy na świeżych produktach, które znajdziemy na lokalnym rynku sezonowym, to jak najbardziej ten dodatek dyni będzie wtedy ważny - podsumowuje Ossowska-Dorosz.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl