Jesz więcej niż jedno jajko tygodniowo? Przy tych schorzeniach jest to ryzykowne
O ile jajka są bogate w wiele istotnych dla organizmu składników odżywczych, nie należy zapominać, że są także źródłem tłuszczu i cholesterolu - a na te niektórzy pacjenci powinni uważać, nawet w przypadku produktów uważanych za ogólnie zdrowe.
1. Jajka w diecie. Moc witamin i minerałów
W diecie przeciętnej zdrowej osoby jajka stanowią niezwykle ważne źródło białka ale i witamin A, B12, E, K oraz fosforu, wapnia, cynku, selenu i kwasu foliowego.
Dzięki obecności tych składników odżywczych i relatywnie niskiej kaloryczności (ok. 80-90 kcal w sztuce), jajka wpływają pozytywnie na zdrowie i kondycję układu kostnego, narządu wzroku, równowagę hormonalną, kondycję układu odpornościowego, ale i wspomagają rozbudowę tkanki mięśniowej i wytwarzanie białych i czerwonych krwinek.
Aktualne badania zakładają, że osoba o prawidłowej masie ciała, bez problemów sercowo-naczyniowych i metabolicznych, może bezpiecznie zjadać ok. siedmiu jaj tygodniowo. Lekarze podkreślają jednak, że limit ten nie dotyczy pacjentów, którzy powinni znacząco ograniczać spożycie żywności bogatej w tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego więc i cholesterol.
2. Kto powinien uważać na jajka?
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Chicago już od dawna potwierdzili badaniami, że istnieje związek pomiędzy nadmiernym spożywaniem jajek a zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-krążeniowych. Założenia te potwierdziło teraz także Niemieckie Towarzystwo ds. Żywienia (DGE), które podkreśla, że jedno jajko na twardo zawiera nawet 210 mg cholesterolu, a więc nawet 70 proc. jego zalecanego dziennego spożycia.
Średnie spożycie jaj w Polsce szacowane jest na ok. trzy sztuki tygodniowo, co jest liczbą dopuszczalną w diecie przy wyższym cholesterolu, choć eksperci DGE uważają, że warto ograniczyć się nawet do jednego jaja w tygodniu. Jeśli walczymy z zaburzeniami lipidowymi, warto też unikać spożywania więcej niż jednego jajka na raz.
Dietetycy zwracają także uwagę, że mamy tendencję do łączenia jaj z innymi bogatymi w cholesterol produktami. takimi jak boczek, ser czy masło. U osób obarczonych nieprawidłowym profilem lipidowym połączenia te są niedopuszczalne.
Jak więc spożywać jajka w diecie na cholesterol? Na miękko, na twardo lub gotowane “w koszulkach” bez dodatkowego użycia tłuszczu, niezbędnego przy smażeniu jaj sadzonych czy jajecznicy, ale i znacząco zwiększającego kaloryczność i ciężkostrawność potrawy.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl