Trwa ładowanie...

Boczek - właściwości, kalorie, składniki odżywcze, zastosowanie

 Paula Komendarczuk
06.09.2021 15:10
Boczek to produkt wysokokaloryczny.
Boczek to produkt wysokokaloryczny. (adobestock)

Boczek to część wieprzowiny, o charakterystycznym smaku i aromacie. Produkt często wykorzystywany jest do przygotowywania jajecznicy, tostów czy makaronu carbonara. Aromat boczku jest też powszechnie stosowany w chipsach i chrupkach, chętnie wybieranych przez dzieci. Czy boczek może znaleźć się w codziennej diecie? Jakie są wartości odżywcze boczku? Ile kalorii ma boczek?

spis treści

1. Co to jest boczek?

Boczek to część ze środkowego odcinka półtuszy wieprzowej, obejmuje część mięśnia skośnego oraz mięsień poprzeczny. Jest to charakterystyczny produkt, w którym naprzemiennie występują warstwy czerwonego mięsa i białego tłuszczu.

Zwykle boczek sprzedawany jest w kilkunastocentymetrowych bloczkach, ale w wielu sklepach można znaleźć również cienkie plasterki czy boczek pokorojny w drobną kostkę.

2. Boczek a bekon

W Polsce słowo boczek służy do określenia produktu, składającego się z mięsa i warstw tłuszczu. W kuchni angielskiej i amerykańskiej znacznie bardziej popularny jest bekon, otrzymywany z grzbietowej części półtuszy.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Bekon ma inną strukturę mięsa i jedną okrywę tłuszczową. Produkt pozbawiony tłuszczu w smaku jest bardzo zbliżony do schabu. W związku z tym, bekon i boczek to zupełnie inne wyroby, ale wiele osób używa ich zamiennie.

Zobacz także:

3. Właściwości boczku

Boczek to produkt wysokokaloryczny, z którego rezygnuje wiele osób na diecie. Okazuje się, że produkt spożywany w niewielkich ilościach, w towarzystwie posiłku pełnego warzyw, nie jest złym wyborem.

Coraz więcej sportowców przyznaje, że nie wyobraża sobie śniadania bez odrobiny boczku, ze względu na niezastąpiony smak i aromat. Warto jedynie pamiętać, by w sklepie wybierać tzw. chudy boczek, w którym warstwy mięsa są zdecydowanie większe niż ilość tłuszczu.

Boczek dostarcza organizmowi dużej ilości energii i to właśnie w okresie jesienno-zimowym wzrasta spożycie bardziej kalorycznych potraw. Produkt ten zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych, a także dość dużą ilość potrzebnego dla organizmu tłuszczu.

To właśnie on jest niezbędny do budowy struktur komórkowych i umożliwia przyswajanie witamin, takich jak A, E, D i K. Pozwala również na uprawianie aktywności fizycznej czy wykonywanie pracy, ponieważ dostarcze niezbędnej do życia energii.

Wielu dietetyków jest zdania, że boczek zawiera korzystny profil kwasów tłuszczowych i nie ma przeciwwskazań, by od czasu do czasu, w niewielkich ilościach boczek występował w naszej diecie.

Częstotliwość tą mogą nieco zwiększyć osoby, które regularnie uprawiają sport i zwracają uwagę, by codzienny jadłospis obfitował w świeże warzywa i owoce.

Warto mieć jednak na uwadze, że nadmiar boczku zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wykazano, że osoby objadające się tym produktem niedługo później dowiadują się o zbyt wysokim stężeniu cholesterolu we krwi i niewłaściwym ciśnieniu krwi.

4. Zastosowanie boczku

Boczek to produkt wielbiony przez miliony osób, zamieszkujących Europę i Amerykę. Podobno w Anglii bekon był na tyle popularny, że spożywano go na wszystkie możliwe sposoby, był dodawany nawet do zupy grochowej.

Obecnie najpopularniejsze wykorzystanie boczku to połączenie go z jajkami w postaci jajecznicy czy omletu. Równie często produkt jest dodawany również do fasoli w sosie pomidorowym, hamburgerów, a w Kanadzie nawet do słodkich naleśników.

Wielu kucharzy korzysta z boczku jako warstwy ochronnej dla delikatnego mięsa, szybko ulegającego wysuszeniu w piekarniku, a także jako dodatek do pasztetu.

5. Surowy boczek wieprzowy - składniki odżywcze

Surowy boczek wieprzowy w 100 gramach posiada wartość energetyczną 388 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 11,74 g białka,
  • 0,70 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Surowy boczek wieprzowy ma w 100 g 37,2 g tłuszczów, w tym:

  • 12,91 g tłuszczów nasyconych,
  • 16,79 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 5,55 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 69,0 mg cholesterolu.

6. Surowy boczek wieprzowy – jakie ma witaminy?

Surowy boczek wieprzowy to produkt zawierający 27,2 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Surowy boczek wieprzowy zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,48 mg witaminy B1,
  • 0,18 mg witaminy B2,
  • 3,65 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,48 mg witaminy B5,
  • 0,21 mg witaminy B6,
  • 3,00 µg witaminy B9,
  • 0,99 µg witaminy B12.

7. Surowy boczek wieprzowy – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowy boczek wieprzowy ma w sobie:

  • 8,00 mg wapnia,
  • 0,94 mg żelaza,
  • 12,00 mg magnezu,
  • 137 mg fosforu,
  • 204 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 987 mg sodu, 1,66 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,03 mg manganu i 25,0 µg selenu.

8. Surowy boczek wieprzowy - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 388 kcal 330 kcal
Białko 11,74 g 9,98 g
Węglowodany 0,70 g 0,60 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 37,2 g 31,6 g
Tłuszcze nasycone 12,91 g 10,97 g
Tłuszcze jednonienasycone 16,79 g 14,27 g
Tłuszcze wielonienasycone 5,55 g 4,72 g
Cholesterol 69,0 mg 58,7 mg
Witamina C 27,2 mg 23,1 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze