Boczek - właściwości, kalorie, składniki odżywcze, zastosowanie
Boczek to część wieprzowiny, o charakterystycznym smaku i aromacie. Produkt często wykorzystywany jest do przygotowywania jajecznicy, tostów czy makaronu carbonara. Aromat boczku jest też powszechnie stosowany w chipsach i chrupkach, chętnie wybieranych przez dzieci. Czy boczek może znaleźć się w codziennej diecie? Jakie są wartości odżywcze boczku? Ile kalorii ma boczek?
- 1. Co to jest boczek?
- 2. Boczek a bekon
- 3. Właściwości boczku
- 4. Zastosowanie boczku
- 5. Surowy boczek wieprzowy - składniki odżywcze
- 6. Surowy boczek wieprzowy – jakie ma witaminy?
- 7. Surowy boczek wieprzowy – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 8. Surowy boczek wieprzowy - kalorie i wartości odżywcze
1. Co to jest boczek?
Boczek to część ze środkowego odcinka półtuszy wieprzowej, obejmuje część mięśnia skośnego oraz mięsień poprzeczny. Jest to charakterystyczny produkt, w którym naprzemiennie występują warstwy czerwonego mięsa i białego tłuszczu.
Zwykle boczek sprzedawany jest w kilkunastocentymetrowych bloczkach, ale w wielu sklepach można znaleźć również cienkie plasterki czy boczek pokorojny w drobną kostkę.
2. Boczek a bekon
W Polsce słowo boczek służy do określenia produktu, składającego się z mięsa i warstw tłuszczu. W kuchni angielskiej i amerykańskiej znacznie bardziej popularny jest bekon, otrzymywany z grzbietowej części półtuszy.
Bekon ma inną strukturę mięsa i jedną okrywę tłuszczową. Produkt pozbawiony tłuszczu w smaku jest bardzo zbliżony do schabu. W związku z tym, bekon i boczek to zupełnie inne wyroby, ale wiele osób używa ich zamiennie.
Zobacz także:
3. Właściwości boczku
Boczek to produkt wysokokaloryczny, z którego rezygnuje wiele osób na diecie. Okazuje się, że produkt spożywany w niewielkich ilościach, w towarzystwie posiłku pełnego warzyw, nie jest złym wyborem.
Coraz więcej sportowców przyznaje, że nie wyobraża sobie śniadania bez odrobiny boczku, ze względu na niezastąpiony smak i aromat. Warto jedynie pamiętać, by w sklepie wybierać tzw. chudy boczek, w którym warstwy mięsa są zdecydowanie większe niż ilość tłuszczu.
Boczek dostarcza organizmowi dużej ilości energii i to właśnie w okresie jesienno-zimowym wzrasta spożycie bardziej kalorycznych potraw. Produkt ten zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych, a także dość dużą ilość potrzebnego dla organizmu tłuszczu.
To właśnie on jest niezbędny do budowy struktur komórkowych i umożliwia przyswajanie witamin, takich jak A, E, D i K. Pozwala również na uprawianie aktywności fizycznej czy wykonywanie pracy, ponieważ dostarcze niezbędnej do życia energii.
Wielu dietetyków jest zdania, że boczek zawiera korzystny profil kwasów tłuszczowych i nie ma przeciwwskazań, by od czasu do czasu, w niewielkich ilościach boczek występował w naszej diecie.
Częstotliwość tą mogą nieco zwiększyć osoby, które regularnie uprawiają sport i zwracają uwagę, by codzienny jadłospis obfitował w świeże warzywa i owoce.
Warto mieć jednak na uwadze, że nadmiar boczku zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wykazano, że osoby objadające się tym produktem niedługo później dowiadują się o zbyt wysokim stężeniu cholesterolu we krwi i niewłaściwym ciśnieniu krwi.
4. Zastosowanie boczku
Boczek to produkt wielbiony przez miliony osób, zamieszkujących Europę i Amerykę. Podobno w Anglii bekon był na tyle popularny, że spożywano go na wszystkie możliwe sposoby, był dodawany nawet do zupy grochowej.
Obecnie najpopularniejsze wykorzystanie boczku to połączenie go z jajkami w postaci jajecznicy czy omletu. Równie często produkt jest dodawany również do fasoli w sosie pomidorowym, hamburgerów, a w Kanadzie nawet do słodkich naleśników.
Wielu kucharzy korzysta z boczku jako warstwy ochronnej dla delikatnego mięsa, szybko ulegającego wysuszeniu w piekarniku, a także jako dodatek do pasztetu.
5. Surowy boczek wieprzowy - składniki odżywcze
Surowy boczek wieprzowy w 100 gramach posiada wartość energetyczną 388 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 11,74 g białka,
- 0,70 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowy boczek wieprzowy ma w 100 g 37,2 g tłuszczów, w tym:
- 12,91 g tłuszczów nasyconych,
- 16,79 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 5,55 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 69,0 mg cholesterolu.
6. Surowy boczek wieprzowy – jakie ma witaminy?
Surowy boczek wieprzowy to produkt zawierający 27,2 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowy boczek wieprzowy zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,48 mg witaminy B1,
- 0,18 mg witaminy B2,
- 3,65 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,48 mg witaminy B5,
- 0,21 mg witaminy B6,
- 3,00 µg witaminy B9,
- 0,99 µg witaminy B12.
7. Surowy boczek wieprzowy – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowy boczek wieprzowy ma w sobie:
- 8,00 mg wapnia,
- 0,94 mg żelaza,
- 12,00 mg magnezu,
- 137 mg fosforu,
- 204 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 987 mg sodu, 1,66 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,03 mg manganu i 25,0 µg selenu.
8. Surowy boczek wieprzowy - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 388 kcal | 330 kcal |
Białko | 11,74 g | 9,98 g |
Węglowodany | 0,70 g | 0,60 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 37,2 g | 31,6 g |
Tłuszcze nasycone | 12,91 g | 10,97 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 16,79 g | 14,27 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 5,55 g | 4,72 g |
Cholesterol | 69,0 mg | 58,7 mg |
Witamina C | 27,2 mg | 23,1 mg |