Kalorie w arbuzie – właściwości arbuza, kaloryczność, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
Kalorie w arbuzie - czy jest ich dużo? Otóż nie. Arbuz to pyszny, soczysty o pięknym kolorze owoc, który dzięki prawie 90 proc. zawartości wody idealnie nadaje się na upalne dni. Mimo że arbuz nie posiada zbyt wielu witamin i minerałów, to ma wiele innych cennych właściwości. Kalorie w arbuzie są naprawdę nieliczne, więc spokojnie mogą go jeść osoby dbające o swoją figurę. Arbuz pochodzi z południowej Afryki, a dziś jest znany na całym świecie.
1. Ile kalorii ma arbuz?
W związku z tym, że arbuz zawiera dużo wody i kalorii w arbuzie jest niewiele, to nie jest on również bogaty w witaminy i minerały. Arbuz posiada jednak wiele przeciwutleniaczy takich jak: likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się oraz chroni przed rozwojem chorób nowotworowych. Na tym nie koniec jego dobroczynnych właściwości.
Arbuz działa moczopędnie, dlatego jest zalecany osobom, które mają problem z nerkami, wpływa także bardzo korzystnie na układ pokarmowy i poprawia przemianę materii. Składniki aktywne wspomagają pracę układu krążenia oraz wydalają z organizmu szkodliwe związki. Mało kto wie, ale arbuz działa także jak viagra.
W arbuzie znajdziemy także witaminę C, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy, witaminę A, która poprawia wzrok, witaminę B1, B2 i B6 oraz szereg minerałów: potas, miedź, magnez, wapń, fosfor, sód, cynk, mangan. W miąższu zawarty jest także kwas jabłkowy oraz kwas cytrynowy.
2. Czy arbuz jest dobry na odchudzanie?
Arbuz to owoc niskokaloryczny. Kalorii w arbuzie na 100 g przypada zaledwie 30, co czyni arbuz bardzo dobrym produktem dla osób, które dbają o linię. Plaster arbuza zazwyczaj waży około 350 gram, co oznacza, że posiada zaledwie 100 kcal.
3. Właściwości zdrowotne melona
Wiemy już, że kalorie w arbuzie sa niewielke, więc nie musimy martwić się o naszą wagę, ponadto dzięki swoim właściwościom owoc ten zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Mimo że kalorii w arbuzie jest nie dużo, to jest bogaty w węglowodany o wysokim poziomie glikemii, przez co szybko podnosi stężenie cukru we krwi, zalecany jest więc cukrzykom.
Zobacz także:
4. Pomysły na dania z arbuzem
W związku z tym, że kalorie w arbuzie nie są liczne, czyni go to bardzo atrakcyjnym produktem do wykorzystywania w kuchni w upalne dni. Idealnie nada się do zrobienia lodów sorbetowych, sałatki owocowej, owocowego smoothie czy tortu arbuzowego. Pamiętajmy, aby arbuza kupować w całości, a nie krojonego, ponieważ wtedy traci swoje właściwości. Jeśli nie masz pewności czy arbuz jest dojrzały, to po prostu w niego popukaj. Głuchy odgłos świadczy o tym, że arbuz jest dojrzały.