Arbuz – właściwości odżywcze, zastosowanie

Arbuz to owoc, który charakteryzuje się tym, że w składzie ma ponad 90 proc. wody. Dlatego jest idealnym rozwiązaniem, gdy jesteśmy spragnieni. Polecany jest zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Arbuz jest idealnym owocem do spożywania w upalne dni. Jest orzeźwiający i lekko słodkawy. Arbuz jest owocem bardzo niskokalorycznym, dlatego osoby przebywające na diecie mogą z powodzeniem włączyć go do swojego jadłospisu.

Arbuz – właściwości odżywcze, zastosowanieArbuz – właściwości odżywcze, zastosowanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Właściwości odżywcze arbuza

Arbuz to nie tylko woda, ale także substancje odżywcze, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie poszczególnych narządów. Jeden z pigmentów, który zawiera - likopen - zapobiega utlenianiu się cholesterolu, co skutkuje obniżeniem ciśnienia nie tylko w tętnicach, ale też w żyłach. Dodatkowo likopen blokuje naczynia krwionośne przed powstawaniem w nich wolnych rodników. Likopen zmniejsza też ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej zwłaszcza raka prostaty.

Arbuz to także witamina A i witamina C, które pomagają redukować ciśnienie tętnicze krwi, co zmniejsza ryzyko przykładowo udaru mózgu. Zawiera również duże ilości potasu. Jest to idealne lekarstwo na zahamowanie procesów miażdżycowych. Arbuz to również duże ilości magnezu, który zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, co sprawia, że żyły są udrożnione i krew przepływa znacznie lepiej.

To też warto wiedzieć

Ile wody znajduje się w owocach i warzywach?

W miąższ arbuza oraz skóra arbuza zawiera związek chemiczny zwany cytruliną, która jest pochodną ornityny. Cytrulina po  przedostaniu się do organizmu zmienia się w L – argininę, czyli aminokwas podnoszący poziom tlenku azotu. L – arginina powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych. Arbuz jest owocem zalecanym do spożywania sportowcom, ponieważ cytrulina, którą owoc zawiera powoduje efekt nazywany pompą mięśniową, co znacznie zwiększa objętość mięśni podczas treningu.

Dlatego w jadłospisie każdego sportowca powinien znaleźć się arbuz. Zaleta arbuza to cytrulina, która wspiera regeneracją mięśni, pozwala zwiększyć wydajność mięśni podczas wzmożonego wysiłku. Arbuz to także źródło odżywczych składników, które odżywiają tkankę mięśniową, poprawiają też wytrzymałość siłową.

Zastosowanie arbuza

Arbuz jest najczęściej podawany jako przekąska. Może być pokrojony na wiele mniejszych czy większych kawałków. Może także być składnikiem owocowej sałatki, ponieważ może być swobodnie łączony z innymi owocami. Pomimo tego, że zawiera w sobie dużo wody nie da się z niego wycisnąć soku.

Arbuz powinien być także stałym składnikiem jadłospisu osób, które są na diecie, ponieważ nie tylko jest owocem sycącym, ale przede wszystkim jest niskokaloryczny. Dlatego też może być spożywany w dużych ilościach. Zawiera dużą ilość wody, co powoduje, że jest silnie moczopędny, w związku z powyższym poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. W ostatnim czasie pojawiła się też moda na artystyczne wycinanie arbuza w różnorodne wzory, figury, co dopisuje do długiej listy zalet tego owocu – dekoracyjność.

Ile kalorii ma surowy arbuz

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 154 g (1 szklanka, kulki)
Wartość energetyczna30,0 kcal46,2 kcal
Białko0,61 g0,94 g
Węglowodany7,55 g11,63 g
Cukier6,20 g9,55 g
Błonnik0,40 g0,62 g
Tłuszcz0,15 g0,23 g
Tłuszcze nasycone0,02 g0,03 g
Tłuszcze jednonienasycone0,04 g0,06 g
Tłuszcze wielonienasycone0,05 g0,08 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C8,10 mg12,47 mg
Równoważnik folianów3,00 µg4,62 µg
Witamina B1 - tiamina0,03 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,02 mg0,03 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,18 mg0,27 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,22 mg0,34 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,05 mg0,07 mg
Witamina B9 - kwas foliowy3,00 µg4,62 µg
Witamina B4 - cholina4,10 mg6,31 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A569 i.u.876 i.u.
Witamina A28,0 µg RAE43,1 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten303 µg467 µg
Beta-kryptoksantyna78,0 µg120 µg
Likopen4,532 µg6,979 µg
Luteina+Zeaksantyna8,00 µg12,32 µg
Witamina E0,05 mg0,08 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0,10 µg0,15 µg
Wapń7,00 mg10,78 mg
Żelazo0,24 mg0,37 mg
Magnez10,00 mg15,40 mg
Fosfor11,00 mg16,94 mg
Potas112 mg172 mg
Sód1,00 mg1,54 mg
Cynk0,10 mg0,15 mg
Miedź0,04 mg0,07 mg
Mangan0,04 mg0,06 mg
Selen0,40 µg0,62 µg
Woda91,5 g141 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka