Arbuz – właściwości odżywcze, zastosowanie
Arbuz to owoc, który charakteryzuje się tym, że w składzie ma ponad 90 proc. wody. Dlatego jest idealnym rozwiązaniem, gdy jesteśmy spragnieni. Polecany jest zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Arbuz jest idealnym owocem do spożywania w upalne dni. Jest orzeźwiający i lekko słodkawy. Arbuz jest owocem bardzo niskokalorycznym, dlatego osoby przebywające na diecie mogą z powodzeniem włączyć go do swojego jadłospisu.
1. Właściwości odżywcze arbuza
Arbuz to nie tylko woda, ale także substancje odżywcze, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie poszczególnych narządów. Jeden z pigmentów, który zawiera - likopen - zapobiega utlenianiu się cholesterolu, co skutkuje obniżeniem ciśnienia nie tylko w tętnicach, ale też w żyłach. Dodatkowo likopen blokuje naczynia krwionośne przed powstawaniem w nich wolnych rodników. Likopen zmniejsza też ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej zwłaszcza raka prostaty.
Arbuz to także witamina A i witamina C, które pomagają redukować ciśnienie tętnicze krwi, co zmniejsza ryzyko przykładowo udaru mózgu. Zawiera również duże ilości potasu. Jest to idealne lekarstwo na zahamowanie procesów miażdżycowych. Arbuz to również duże ilości magnezu, który zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, co sprawia, że żyły są udrożnione i krew przepływa znacznie lepiej.
To też warto wiedzieć
W miąższ arbuza oraz skóra arbuza zawiera związek chemiczny zwany cytruliną, która jest pochodną ornityny. Cytrulina po przedostaniu się do organizmu zmienia się w L – argininę, czyli aminokwas podnoszący poziom tlenku azotu. L – arginina powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych. Arbuz jest owocem zalecanym do spożywania sportowcom, ponieważ cytrulina, którą owoc zawiera powoduje efekt nazywany pompą mięśniową, co znacznie zwiększa objętość mięśni podczas treningu.
Dlatego w jadłospisie każdego sportowca powinien znaleźć się arbuz. Zaleta arbuza to cytrulina, która wspiera regeneracją mięśni, pozwala zwiększyć wydajność mięśni podczas wzmożonego wysiłku. Arbuz to także źródło odżywczych składników, które odżywiają tkankę mięśniową, poprawiają też wytrzymałość siłową.
2. Zastosowanie arbuza
Arbuz jest najczęściej podawany jako przekąska. Może być pokrojony na wiele mniejszych czy większych kawałków. Może także być składnikiem owocowej sałatki, ponieważ może być swobodnie łączony z innymi owocami. Pomimo tego, że zawiera w sobie dużo wody nie da się z niego wycisnąć soku.
Arbuz powinien być także stałym składnikiem jadłospisu osób, które są na diecie, ponieważ nie tylko jest owocem sycącym, ale przede wszystkim jest niskokaloryczny. Dlatego też może być spożywany w dużych ilościach. Zawiera dużą ilość wody, co powoduje, że jest silnie moczopędny, w związku z powyższym poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. W ostatnim czasie pojawiła się też moda na artystyczne wycinanie arbuza w różnorodne wzory, figury, co dopisuje do długiej listy zalet tego owocu – dekoracyjność.
3. Ile kalorii ma surowy arbuz
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 154 g (1 szklanka, kulki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 30,0 kcal | 46,2 kcal |
Białko | 0,61 g | 0,94 g |
Węglowodany | 7,55 g | 11,63 g |
Cukier | 6,20 g | 9,55 g |
Błonnik | 0,40 g | 0,62 g |
Tłuszcz | 0,15 g | 0,23 g |
Tłuszcze nasycone | 0,02 g | 0,03 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,04 g | 0,06 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,05 g | 0,08 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 8,10 mg | 12,47 mg |