Trwa ładowanie...

Uderzają w wątrobę jak alkohol. Sięgamy po nie codziennie

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 17.01.2024 07:23
Katastrofa dla wątroby. Sięgamy po nie codziennie
Katastrofa dla wątroby. Sięgamy po nie codziennie (Getty Images)

Chora wątroba to nie tylko problem osób spożywających alkohol w nadmiarze, oni w szczególności są narażeni na problemy z tym narządem. Niektóre produkty spożywcze i leki także mogą zwiększać ryzyko schorzeń tego organu. Które z nich mogą być szkodliwe i uderzać w ten narząd niemal tak mocno, jak alkohol?

spis treści

1. Nadmiar cukru zaburza pracę wątroby

Zbyt duża ilość cukru w diecie prowadzi do nadwagi, otyłości i problemów z zębami. Ale produkty z dużą zawartością cukru mogą również zaszkodzić wątrobie. Dotyczy to zarówno cukru rafinowanego, jak i syropu glukozowo-fruktozowego.

Nadmiar tych substancji może doprowadzić do gromadzenia się tłuszczu w wątrobie, co zaburza jej prawidłowe funkcjonowanie. Trzeba uważać nie tylko na słodycze, ale także na owoce w syropie, przetwory, słodzone soki owocowe i napoje.

Zobacz film: "Nie potrafią odróżnić leku od suplementu diety"

2. Zwiększa ryzyko stłuszczenia organu

Glutaminian sodu to szkodliwa substancja, która często jest dodawana do żywności, aby poprawić jej smak. Obecna jest w większości przetworzonych produktów, dlatego warto dokładnie czytać etykiety, na których może być oznaczony jako ekstrakt sojowy lub drożdżowy albo hydrolizowane białko roślinne.

Glutaminian sodu można znaleźć w takich produktach jak:

  • konserwy,
  • sosy,
  • zupy w proszku,
  • mieszanki warzywne,
  • kostki rosołowe,
  • wędliny.

Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców potwierdziły, że jego nadmiar w diecie może doprowadzić do stłuszczenia wątroby, a nawet raka wątroby.

3. Produkty smażone w głębokim tłuszczu

Ziemniaki, które były poddane obróbce termicznej, zawierają akrylamid, który naturalnie powstaje podczas smażenia. Można go znaleźć m.in. w chipsach i frytkach. Ten związek chemiczny uszkodza DNA i przyczynia się do powstawania nowotworów.

Ponadto, spożywanie produktów smażonych w głębokim oleju skutkuje gromadzeniem się w wątrobie szkodliwych kwasów tłuszczowych trans i nadtlenków lipidów, które mogą ją osłabiać.

4. Niebezpieczne suplementy

Mimo że producenci suplementów ziołowych zapewniają, że są one w pełni naturalne, niektóre z nich mogą szkodzić naszej wątrobie i osłabiać jej funkcje. Należy zwrócić szczególną uwagę na produkty zawierające pieprz metystynowy, czyli kava kava.

W niektórych przypadkach substancje zawarte w tej roślinie wywołują stan zapalny lub niewydolność wątroby. Zanim zaczniemy stosować tego rodzaju suplementy, warto skonsultować się ze specjalistą.

Inne czynniki ryzyka rozwoju chorób wątroby to m.in.:

  • regularne picie napojów gazowanych i dietetycznych,
  • niewłaściwa suplementacja witaminy A,
  • spożywanie produktów bogatych w tłuszcze trans.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze