Keczup z pomidorów, dyni, cukinii – właściwości i przygotowanie

Keczup to sos przygotowywany przede wszystkim z pomidorów. Popularnością cieszy się też keczup z dyni i cukinii. Domowy przecier jest pyszny i zdrowy.

Zobacz film: "Wielki test keczupów"

spis treści

1. Jak zrobić keczup pomidorowy?

Keczup z pomidorów jest najbardziej tradycyjną wersją przecieranego sosu do kanapek, mięs i sałatek.Pomidory są bogate w witaminy z grupy B, C, E i K, wapń, magnez i żelazo dlatego domowy keczup to zdrowy wybór. To również doskonałe źródło likopenu.

Keczup ma zbawienne działanie na układ nerwowy, działa przeciwkrzepliwie i obniża ciśnienie. Odmładza skórę, wspomaga chudnięcie i wzmacnia naczynia krwionośne. Likopen wpływa też na jego właściwości antynowotworowe (przeciwdziała zwłaszcza nowotworowi szyjki macicy i prostaty), zapobiegające zawałom serca i miażdżycy.

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę
10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę [11 zdjęć]

Liczbę roślin warzywnych, które są uprawiane na świecie ocenia się na około 250 gatunków, z czego w naszym...

zobacz galerię

Przepis na domowy keczup z pomidorów

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 2 papryki
  • 0,5 kg cebuli czerwonej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka startego imbiru
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Pomidory, paprykę i cebulę pokrój na kawałki i gotuj, od czasu do czasu mieszając. Pomidory i paprykę możesz wcześniej obrać ze skórki.

Masę zblenduj, dodaj przyprawy oprócz miodu i octu i gotuj przez 30 min. Na koniec dodaj ocet i miód i ponownie zagotuj. Gotowy keczup przelej do słoiczków i szczelnie zakręć.

2. Jak zrobić keczup z cukinii?

Cukinia, a więc i keczup z cukinii, to bogactwo witaminy C, K, PP i B1, a także magnezu, potasu i żelaza. Zamieniając keczup z supermarketu na domowy nie tylko rezygnujesz z konserwantów i wzmacniaczy smaku, ale też poprawiasz trawienie, wzmacniasz włosy i paznokcie.

Jedząc keczup z cukinii zapewniasz sobie uczucie sytości przy jednoczesnym niskim indeksie glikemicznym

Przepis na keczup z cukinii

Składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 600 g przecieru pomidorowego
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 300-400 g cukru trzcinowego
  • 1 ¼ szklanki octu jabłkowego
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • Świeże lub suszone zioła (np. bazylia), oregano, mięta)
10 warzyw, które idealnie zastępują mięso
10 warzyw, które idealnie zastępują mięso [11 zdjęć]

Chciałbyś ograniczyć spożycie mięsa lub w ogóle z niego zrezygnować? Nic prostszego! Istnieje mnóstwo...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Warzywa pokrój, zasyp solą i odstaw na 2-3 h. Przerzuć wraz z sokiem do garnka i zagotuj. Zmiksuj.

W międzyczasie przygotuj zalewę, gotując cukier, ocet, przecier i pomidory przez 5 min. Na koniec zalej roztworem warzywa, dodaj zioła i podgrzewaj przez kolejne 5-7 min. Przełóż keczup z cukinii do słoiczków i pasteryzuj przez kilka minut.

Domowy keczup z pomidorów, cukinii i dyni to zdrowa alternatywa dla kupnych sosów
Domowy keczup z pomidorów, cukinii i dyni to zdrowa alternatywa dla kupnych sosów (123RF)

3. Jak przygotować keczup z dyni?

Bogata w beta-karoten, wapń, żelazo, magnez, fosfor, witaminy C, E, K i A, dynia zmniejsza ryzyko raka piersi, płuc i żołądka. Keczup z dyni ureguluje też ciśnienie, zapobiegnie miażdżycy i zawałom, poprawi widzenie nocą i pozbędzie się pasożytów.

Aby skorzystać z dobrodziejstw oferowanych przez keczup z dyni będziesz potrzebować:

  • 1 kg dyni (wypestkowanej i obranej)
  • 3 duże cebule
  • 6 papryk
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 100 g cukru trzcinowego lub miodu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • Szczypta ostrej papryki
  • Oregano, tymianek, kminek

Przygotowanie:

Warzywa kroimy i zasypujemy solą na 30 min. Zagotowujemy, a kiedy warzywa staną się miękkie, dodajemy ocet i cukier. Gotujemy 20 min.

Do garnka dodajemy resztę przypraw, gotując całość kolejne 20 min. Gotowy keczup z dyni miksujemy, przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Zdrowa alternatywa dla kupnego keczupu jest gotowa.

Zobacz też

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.