Trwa ładowanie...

Keks - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przepis

 Paula Komendarczuk
13.10.2021 13:41
Keks to ciasto z bakaliami pieczone w prostokątnej formie.
Keks to ciasto z bakaliami pieczone w prostokątnej formie. (adobestock)

Keks to ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa z dużą ilością orzechów i suszonych lub kandyzowanych owoców. Zwykle jest pieczony w wąskiej, prostokątnej formie. Keks bardzo często pojawia się na świątecznym stole, w okresie zimowym można kupić go również w sklepach. Ile kalorii ma keks?

spis treści

1. Co to jest keks?

Keks to ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa z dodatkiem bakalii, czyli mieszanki suszonych i kandyzowanych owoców oraz posiekanych orzechów.

Keks najczęściej wypiekany jest w wąskiej, prostokątnej formie. Jest znany od starożytnego Rzymu, w tradycyjnym przepisie nie mogło zabraknąć miodu, orzeszków piniowych, rodzynek i owoców granatowca.

W Polsce przyjęło się, że im lepsza zawartość bakalii w cieście, tym lepiej. Zwykle do wypieku dodaje się rodzynki, figi, orzechy i kandyzowane owoce. Spożycie keksu wzrasta znacząco w okresie świątecznym.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Ciasto wygląda podobnie w Kanadzie i Niemczech, często posypuje się go dodatkowo cukrem pudrem. W Bułgarii i Australii cieszy się na tyle dużą popularnością, że można kupić go przez cały rok. Jest przygotowywany z dodatkiem kakao, rodzynek i orzechów włoskich.

Na Bahamach natomiast bakalie moczy się w rumie, a ciasto po wyjęciu z piekarnika również polewa się alkoholem. W Wielkiej Brytanii dużym uznaniem cieszy się keks w marcepanie.

2. Kalorie i wartości odżywcze keksa

Keks w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 385 kcal,
  • tłuszcze łącznie - 17,5 g,
  • tłuszcze nasycone - 7,08 g,
  • tłuszcze jednonienasycone - 7,45 g,
  • tłuszcze wielonienasycone - 1,91 g,
  • cholesterol - 87 g,
  • węglowodany - 53,7 g,
  • białko - 6,5 g,
  • błonnik - 5,7 g,
  • sacharoza - 15,5 g,
  • sód - 91 mg,
  • potas - 337 mg,
  • wapń - 103 mg,
  • fosfor - 145 mg,
  • magnez - 33 mg,
  • żelazo - 1,6 mg,
  • cynk - 0,77 mg,
  • miedź - 0,19 mg,
  • witamina A - 163 µg.
  • witamina E - 2,92 mg,
  • witamina B1 - 0,07 mg,
  • witamina B2 - 0,18 mg,
  • niacyna - 0,63 mg,
  • witamina B6 - 0,09 mg,
  • witamina B12 - 0,27 µg,
  • witamina C - 0,3 mg,
  • witamina D - 0,8 µg.

3. Keks a zdrowie

Keks to produkt wysokokaloryczny i tuczący, 100 gramów ciasta dostarcza organizmowi ponad 380 kalorii. W składzie przeważają kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone oraz węglowodany.

Do keksa dodaje się duże ilości posiekanych owoców i orzechów, ale mimo to nie jest on produktem wartościowym pod względem zawartości witamin i substancji odżywczych.

Większość z nich występuje w śladowych ilościach, z wyjątkiem witaminy A, D i E, a także żelaza, fosforu i miedzi. Keks warto jeść z umiarem, w niewielkich ilościach i niezbyt często.

Spożycie ograniczyć powinny osoby z nadwagą lub otyłością, cukrzycy i pacjenci z chorobami układu pokarmowego lub sercowo-naczyniowego.

4. Klasyczny przepis na keks

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 450 g bakalii (rodzynki, daktyle, mieszanka orzechów, kandyzowane owoce),
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Bakalie wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem na pół godziny. Po upływie tego czasu wodę odlewamy, a całość siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z mąką ziemniaczaną.

W dużej misce ucieramy żółtka, cukier i masło na puszystą i jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łączymy delikatnie obie masy w jedną.

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Prostokątną formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przelewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze