Keks - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przepis
Keks to ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa z dużą ilością orzechów i suszonych lub kandyzowanych owoców. Zwykle jest pieczony w wąskiej, prostokątnej formie. Keks bardzo często pojawia się na świątecznym stole, w okresie zimowym można kupić go również w sklepach. Ile kalorii ma keks?
1. Co to jest keks?
Keks to ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa z dodatkiem bakalii, czyli mieszanki suszonych i kandyzowanych owoców oraz posiekanych orzechów.
Keks najczęściej wypiekany jest w wąskiej, prostokątnej formie. Jest znany od starożytnego Rzymu, w tradycyjnym przepisie nie mogło zabraknąć miodu, orzeszków piniowych, rodzynek i owoców granatowca.
W Polsce przyjęło się, że im lepsza zawartość bakalii w cieście, tym lepiej. Zwykle do wypieku dodaje się rodzynki, figi, orzechy i kandyzowane owoce. Spożycie keksu wzrasta znacząco w okresie świątecznym.
Ciasto wygląda podobnie w Kanadzie i Niemczech, często posypuje się go dodatkowo cukrem pudrem. W Bułgarii i Australii cieszy się na tyle dużą popularnością, że można kupić go przez cały rok. Jest przygotowywany z dodatkiem kakao, rodzynek i orzechów włoskich.
Na Bahamach natomiast bakalie moczy się w rumie, a ciasto po wyjęciu z piekarnika również polewa się alkoholem. W Wielkiej Brytanii dużym uznaniem cieszy się keks w marcepanie.
2. Kalorie i wartości odżywcze keksa
Keks w 100 gramach zawiera:
- wartość energetyczna - 385 kcal,
- tłuszcze łącznie - 17,5 g,
- tłuszcze nasycone - 7,08 g,
- tłuszcze jednonienasycone - 7,45 g,
- tłuszcze wielonienasycone - 1,91 g,
- cholesterol - 87 g,
- węglowodany - 53,7 g,
- białko - 6,5 g,
- błonnik - 5,7 g,
- sacharoza - 15,5 g,
- sód - 91 mg,
- potas - 337 mg,
- wapń - 103 mg,
- fosfor - 145 mg,
- magnez - 33 mg,
- żelazo - 1,6 mg,
- cynk - 0,77 mg,
- miedź - 0,19 mg,
- witamina A - 163 µg.
- witamina E - 2,92 mg,
- witamina B1 - 0,07 mg,
- witamina B2 - 0,18 mg,
- niacyna - 0,63 mg,
- witamina B6 - 0,09 mg,
- witamina B12 - 0,27 µg,
- witamina C - 0,3 mg,
- witamina D - 0,8 µg.
3. Keks a zdrowie
Keks to produkt wysokokaloryczny i tuczący, 100 gramów ciasta dostarcza organizmowi ponad 380 kalorii. W składzie przeważają kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone oraz węglowodany.
Do keksa dodaje się duże ilości posiekanych owoców i orzechów, ale mimo to nie jest on produktem wartościowym pod względem zawartości witamin i substancji odżywczych.
Większość z nich występuje w śladowych ilościach, z wyjątkiem witaminy A, D i E, a także żelaza, fosforu i miedzi. Keks warto jeść z umiarem, w niewielkich ilościach i niezbyt często.
Spożycie ograniczyć powinny osoby z nadwagą lub otyłością, cukrzycy i pacjenci z chorobami układu pokarmowego lub sercowo-naczyniowego.
4. Klasyczny przepis na keks
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g masła,
- 450 g bakalii (rodzynki, daktyle, mieszanka orzechów, kandyzowane owoce),
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Bakalie wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem na pół godziny. Po upływie tego czasu wodę odlewamy, a całość siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
W dużej misce ucieramy żółtka, cukier i masło na puszystą i jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łączymy delikatnie obie masy w jedną.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Prostokątną formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przelewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut.