Orzeszki piniowe - właściwości i zastosowanie
Mają podłużny kształt i są słodko-kwaśne. Uznawane za afrodyzjak i zarazem odżywczy pokarm - mowa o orzeszkach piniowych (zwanych piniolami).
To nasiona sosny pinia, która rośnie w krajach śródziemnomorskich, a także nad Morzem Czarnym. W Polsce dostępne są najczęściej orzeszki koreańskie i włoskie.
Ze względu na wartość odżywczą i smakową, wykorzystywane są w wielu kuchniach świata. Są głównym składnikiem słynnego włoskiego sosu pesto.
Nie należą jednak do najtańszych produktów. Za 100 gramów orzeszków trzeba zapłacić nawet 25 złotych.
1. Składniki odżywcze orzeszków pinii
Orzeszki pinii to prawdziwa bomba minerałów i witamin. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, dlatego są doskonałym źródłem energii.
Znajduje się w nich także potas. Jego niedobór łatwo zauważyć - mięśnie drżą, czujemy się zmęczeni, apatyczni, cierpimy na zaparcia. Potas tracimy szczególnie w czasie upałów czy w trakcie ćwiczeń czy z powodu zatrucia pokarmowego.
Magnez, fosfor i cynk to kolejne mikroelementy, które kryją się w tych małych nasionkach. Ze względu na dużą ilość cynku, który podnosi libido, piniole uznaje się za afrodyzjak. Pierwiastek ten poprawia też wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym jest antyoksydantem i zwalcza wolne rodniki.
Orzechy piniowe zawierają też miedź. Składnik ten wpływa na dobrą pracę mózgu i serca, a także wzmacnia odporność.
Orzeszki zawierają witaminę K, która wpływa na prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Z kolei witamina E, zwana witaminą młodości, zwalcza wolne rodniki, zapobiega starzeniu.Ponadto dostarczają też witamin A, B1 i C.
2. Zawartość kwasów tłuszczowych w orzechach pinii
Orzechy to źródło jedno- i wielonienasyconych tłuszczów. Działają korzystnie na serce, układ krążenia czy układ nerwowy. Poprawiają kondycję włosów i skóry. W orzeszkach znajduje się też kwas pinolenowy. Badania kliniczne wykazały, że pomaga on w kontrolowaniu masy ciała i hamuje apetyt.
W eksperymencie naukowym wzięły udział kobiety z nadwagą. Pierwsza grupa codziennie przed śniadaniem dostawała 3 gramy kwasu pinolenowego, druga - 3 gramy oliwy z oliwek (jako placebo). Panie z pierwszej grupy odczuwały dużo mniejszy apetyt (o ok. 36 proc.).
Kwas ten reguluje także ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę.
3. Środki dobre dla serca
Przeczytaj koniecznie
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Te choroby biorą się z powietrza. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
- Gwiazda na placu budowy! Tego jeszcze nie było
- Zęby mówią więcej niż myślisz. Sprawdź, co możesz od nich „usłyszeć”
Zdaniem uczonych z Bostonu, systematyczne jedzenie pinioli może wydłużyć życie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób. Wyniki badań opublikowano w "New England Journal of Medicine”.
Naukowcy udowodnili, że ryzyko śmierci z powodu zawału zmniejsza się o 19 proc., a raka - o 11 proc.
4. Zastosowanie orzechów pinii w kuchni
Orzeszki pinii to składnik włoskiego pesto, ale i miodu piniowego. Można nimi posypywać także dania z makaronu. Dodadzą też smaku ciastom czy deserom.
Orzeszki pinii są bardzo zdrowe, ale też kaloryczne. W 100 gramach znajduje się 637 kcal.
5. Ile kalorii mają suszone orzeszki piniowe
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 135 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 673 kcal | 909 kcal |
Białko | 13,69 g | 18,48 g |
Węglowodany | 13,08 g | 17,66 g |
Cukier | 3,59 g | 4,85 g |
Błonnik | 3,70 g | 5,00 g |
Tłuszcz | 68,4 g | 92,3 g |
Tłuszcze nasycone | 4,90 g | 6,61 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 18,76 g | 25,3 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 34,1 g | 46,0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,80 mg | 1,08 mg |