Kiszone pomidory - właściwości, zastosowanie, przepisy
Kiszone pomidory są niezwykle smaczne i bogate w składniki odżywcze. Dostarczają witaminy C, pozytywnie wpływają na proces trawienia i sprzyjają walce o smukłą sylwetkę. Kiszenie sprawia, że możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem pomidorów również zimą. Jak zrobić najlepsze kiszone pomidory?
1. Czym są kiszone pomidory?
Kiszone pomidory to jedna z najpopularniejszych kiszonek na Ukrainie, jest serwowana podczas ważnych uroczystości rodzinnych i spotkań w gronie znajomych.
Kiszone pomidory doskonale działają na jelita i odporność, ponieważ są naturalnym probiotykiem i źródłem składników odżywczych, takich jak witamina A, B oraz C. Proces kiszenia odbywa się za sprawą bakterii kwasu mlekowego, kwasu octowego oraz dwutlenku węgla.
Warzywa zyskują wówczas nowy smak i aromat, a także wyjątkowe właściwości regeneracyjne przewód pokarmowy. Kiszone pomidory w Rosji i na Ukrainie cieszą się największą popularnością jako zakąska do alkoholu, ale równie często wykorzystuje się je jako dodatek do świeżego pieczywa czy dań obiadowych.
2. Przepis na kiszone pomidory
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 gałązki kopru,
- 2 kawałki świeżego chrzanu,
- po 4 ziarenka ziela angielskiego,
- po 4 ziarenka pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
Pomidory dokładnie myjemy i nakłuwamy wykałaczką, układamy je w słoikach razem z przyprawami. We wrzącej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy nią pomidory, aż całkowicie je przykryją.
Słoiki zakręcamy i zostawiamy przez tydzień w domu, do momentu rozpoczęcia fermentacji. Już po tym czasie pomidory nadają się do spożycia, można je też schować w chłodnym miejscu na 2 miesiące.
Możliwe jest też przedłużenie trwałości przetworów za pomocą pasteryzacji, wówczas słoiki trzyma się przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 85-90 stopni Celsjusza, a następnie odstawia do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
3. Przepis na kiszone pomidory w jogurcie
Składniki:
- 8 pomidorów malinowych,
- 2 duże jogurty naturalne,
- 2 cebule dymki,
- sól,
- pieprz,
- suszony czosnek.
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy, nacinamy, wkładamy do dużej miski lub garnka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach wyjmujemy pomidory, czekamy chwilę, aż ostygną, obieramy je ze skórki i kroimy w plasterki o równej grubości.
Cebulę dymkę siekamy i łączymy z pomidorami. Warzywa doprawiamy według własnego uznania i wkładamy do słoika, uzupełniając przestrzeń jogurtem. Mieszamy całość i mocno zakręcamy. Słoiki przechowujemy przez 4 dni w ciepłym miejscu.
4. Przepis na kiszone pomidory z cukinią
Składniki:
- 0,5 kg pomidorów,
- 0,5 kg cukinii,
- koper,
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek świeżego chrzanu,
- 0,5 l wody,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plastry o równej grubości. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plastry. Wrzącą wodę łączymy z solą i pozostawiamy do ostygnięcia. Do słoików warstwowo wkładamy pomidory i cukinię, dodajemy również koper, czosnek i chrzan.
Słoiki zalewamy przygotowanym wcześniej płynem i lekko dokręcamy nakrętki. Odstawiamy pomidory na 4 dni w ciepłe miejsce, po tym czasie mocno dokręcamy słoiki i przenosimy w chłodne miejsce.