Trwa ładowanie...

Kiszone pomidory - właściwości, zastosowanie, przepisy

 Paula Jakubasik
17.12.2021 15:47
Kiszone pomidory to bogactwo witamin i składników odżywczych.
Kiszone pomidory to bogactwo witamin i składników odżywczych. (adobestock)

Kiszone pomidory są niezwykle smaczne i bogate w składniki odżywcze. Dostarczają witaminy C, pozytywnie wpływają na proces trawienia i sprzyjają walce o smukłą sylwetkę. Kiszenie sprawia, że możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem pomidorów również zimą. Jak zrobić najlepsze kiszone pomidory?

spis treści

1. Czym są kiszone pomidory?

Kiszone pomidory to jedna z najpopularniejszych kiszonek na Ukrainie, jest serwowana podczas ważnych uroczystości rodzinnych i spotkań w gronie znajomych.

Kiszone pomidory doskonale działają na jelita i odporność, ponieważ są naturalnym probiotykiem i źródłem składników odżywczych, takich jak witamina A, B oraz C. Proces kiszenia odbywa się za sprawą bakterii kwasu mlekowego, kwasu octowego oraz dwutlenku węgla.

Zobacz film: "Ekologiczne warzywa i owoce"

Warzywa zyskują wówczas nowy smak i aromat, a także wyjątkowe właściwości regeneracyjne przewód pokarmowy. Kiszone pomidory w Rosji i na Ukrainie cieszą się największą popularnością jako zakąska do alkoholu, ale równie często wykorzystuje się je jako dodatek do świeżego pieczywa czy dań obiadowych.

2. Przepis na kiszone pomidory

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki kopru,
  • 2 kawałki świeżego chrzanu,
  • po 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • po 4 ziarenka pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

Pomidory dokładnie myjemy i nakłuwamy wykałaczką, układamy je w słoikach razem z przyprawami. We wrzącej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy nią pomidory, aż całkowicie je przykryją.

Słoiki zakręcamy i zostawiamy przez tydzień w domu, do momentu rozpoczęcia fermentacji. Już po tym czasie pomidory nadają się do spożycia, można je też schować w chłodnym miejscu na 2 miesiące.

Możliwe jest też przedłużenie trwałości przetworów za pomocą pasteryzacji, wówczas słoiki trzyma się przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 85-90 stopni Celsjusza, a następnie odstawia do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

3. Przepis na kiszone pomidory w jogurcie

Składniki:

  • 8 pomidorów malinowych,
  • 2 duże jogurty naturalne,
  • 2 cebule dymki,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony czosnek.

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy, nacinamy, wkładamy do dużej miski lub garnka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach wyjmujemy pomidory, czekamy chwilę, aż ostygną, obieramy je ze skórki i kroimy w plasterki o równej grubości.

Cebulę dymkę siekamy i łączymy z pomidorami. Warzywa doprawiamy według własnego uznania i wkładamy do słoika, uzupełniając przestrzeń jogurtem. Mieszamy całość i mocno zakręcamy. Słoiki przechowujemy przez 4 dni w ciepłym miejscu.

4. Przepis na kiszone pomidory z cukinią

Składniki:

  • 0,5 kg pomidorów,
  • 0,5 kg cukinii,
  • koper,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego chrzanu,
  • 0,5 l wody,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plastry o równej grubości. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plastry. Wrzącą wodę łączymy z solą i pozostawiamy do ostygnięcia. Do słoików warstwowo wkładamy pomidory i cukinię, dodajemy również koper, czosnek i chrzan.

Słoiki zalewamy przygotowanym wcześniej płynem i lekko dokręcamy nakrętki. Odstawiamy pomidory na 4 dni w ciepłe miejsce, po tym czasie mocno dokręcamy słoiki i przenosimy w chłodne miejsce.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze