Trwa ładowanie...

Klucz do długowieczności. Poprawiają funkcje mózgu i chronią przed chorobami

Avatar placeholder
17.07.2023 16:16
Niepozorne owoce mogą okazać się sekretem długowieczności
Niepozorne owoce mogą okazać się sekretem długowieczności (Getty Images)

Najnowsze wyniki badań naukowych są jednoznaczne – spożywanie winogron ma korzystny wpływ na długość naszego życia. Te małe, słodkie owoce nie tylko pomagają w zapobieganiu marskości wątroby i chorobie Alzheimera, ale również utrzymują naszą pamięć w doskonałej formie.

spis treści

1. Winogrona sekretem długowieczności

Badanie, które zostało opublikowane w czasopiśmie "Foods", sugeruje, że winogrona mogą być kluczem do długowieczności.

Eksperymenty naukowe zostały przeprowadzone na samicach myszy, które były karmione dietą wzorowaną na tzw. zachodnim modelu żywienia, charakteryzującym się spożywaniem żywności wysokotłuszczowej i wysokoprzetworzonej. Połowa badanych zwierząt otrzymywała dodatkowo suplementy na bazie wyciągu z winogron. Następnie naukowcy porównali stan mózgu, serca i wątroby myszy z obu grup.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Wyniki badań były zdumiewające – antyoksydanty zawarte w owocach poprawiły funkcjonowanie mózgu, zwiększyły metabolizm i zmniejszyły ryzyko stłuszczenia wątroby – niebezpiecznej choroby, która może prowadzić do marskości i całkowitej niewydolności tego organu.

Suplement na bazie winogron wydłużył także żywotność badanych zwierząt. Dr John M. Pezzuto, główny autor analiz, stwierdził, że "winogrona mogą wpływać na ekspresję genów", co nadaje nowy wymiar znanej zasady "jesteś tym, co jesz".

2. Właściwości winogron

Jednak okazuje się, że te często niedoceniane owoce mają o wiele więcej do zaoferowania. Za wiele z tych korzyści odpowiada resweratrol, antyoksydant, który występuje głównie w skórce owoców. Resweratrol nie tylko zapobiega demencji, ale także poprawia przepływ krwi w naczyniach mózgu, co może zapobiegać udarowi. Ale to nie wszystko, co winogrona mają do zaoferowania.

  • działają przeciwzapalnie – chronią więc przed chorobami zapalnymi, astmą, cukrzycą typu 2, reumatoidalnym zapaleniem stawów, a nawet nowotworami,

  • wzmacniają układ odpornościowy – winogrona są prawdziwą bombą witaminową, zawierającą witaminę C, kwercetynę i beta-karoten, silne przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie i usuwają z organizmu wolne rodniki,

  • obniżają poziom złego cholesterolu – w jednym z badań naukowcy odkryli, że katechiny obecne w winogronach obniżają poziom cholesterolu LDL i jednocześnie poprawiają mikrobiom jelitowy,

  • obniżają ciśnienie krwi i chronią serce – winogrona są źródłem potasu, który usuwa nadmiar sodu i rozszerza żyły oraz tętnice,

  • pomagają lepiej spać – w winogronach znajduje się niewielka ilość melatoniny, hormonu odpowiedzialnego za regulowanie cyklu dnia i nocy.

Należy jednak pamiętać, że winogrona są owocami, które powinny być spożywane z umiarem przez osoby cierpiące na cukrzycę oraz te, które mają problemy trawienne. Są one bowiem bogate we fruktozę – cukier naturalnie występujący w owocach. Zarówno duża ilość fruktozy, jak i garbnika, który także znajduje się w winogronach, może powodować różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe, takie jak nudności, wzdęcia czy biegunkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze