Trwa ładowanie...

Knysza - kalorie i wartości odżywcze, przepis

 Paula Jakubasik
25.11.2021 13:45
Knysza to pieczywo wypełnione dodatkami.
Knysza to pieczywo wypełnione dodatkami. (adobestock)

Knysza to pieczywo wypełnione mięsem i warzywami, które zyskało popularność w latach 90. XX wieku we Wrocławiu. Do tej pory knysza jest dostępna głównie w miejscach, gdzie klienci liczą ną szybki i sycący posiłek. Czym różni się knysza od kebaba lub pity? Jak zrobić domową knyszę?

spis treści

1. Co to jest knysza?

Knysza to przepołowione pieczywo (zwykle bułka drożdżowa) obficie wypełnione dodatkami - mięsem, warzywami i polane sosem. Klasyczna knysza to wersja dla wegetarian, zawierająca różne rodzaje kapusty, kukurydzę, pomidora, ogórka, prażoną cebulę oraz sos.

Obecnie coraz częściej spotykane są knysze z parówką, serem, porwanym mięsem lub kotletem. Całość obficie polewana jest sosem na bazie majonezu, który jest najbardziej kalorycznym składnikiem tego dania.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Knysza zyskała popularność w drugiej połowie lat 90. XX wieku na Dworcu Głównym we Wrocławiu. Do tej pory jest dostępna głównie w miejscach, gdzie ludziom zależy na szybkim i sycącym posiłku. Ze względu na różnorodność dodatków knyszą nawet w najmniejszej wersji można zaspokoić głód.

100 gramów knyszy zawiera:

  • wartość energetyczna - 195 kcal,
  • białko - 8,2 g,
  • tłuszcz - 9,7 g,
  • węglowodany - 19,8 g.

1.1. Knysza a kebab i pita

Wiele osób twierdzi, że knysza i kebab różnią się jedynie nazwą. Jest to błędne przeświadczenie, ponieważ główną różnicą jest mięso. W kebabie znajdziemy kawałki opiekane na ruszcie, natomiast knysza bardzo często zawiera parówkę lub kotleta.

Nie warto porównywać tego dania również do pity, ponieważ bułka jest zdecydowanie bardziej puszysta, drożdżowa i lekko wydrąża się ją w środku, by zmieścić tak dużo dodatków.

2. Przepis na domową knyszę

Składniki na bułkę do knyszy:

  • 400 g mąki tortowej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 2 szklanki ciepłego mleka,
  • dwie łyżki oleju,
  • jajko,
  • żółtko do smarowania,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Składniki na nadzienie:

  • 2 pomidory,
  • 1 świeży ogórek,
  • 3 ogórki kiszone/konserwowe,
  • 2 garści drobno posiekanej białej kapusty,
  • 2 garści drobno posiekanej czerwonej kapusty,
  • 200 g startego żółtego sera,
  • 300 g dowolnego mięsa (kotlet, duszone lub ugotowane mięso)
  • 1 duża czerwona cebula,
  • pół puszki słodkiej kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki oliwy.

Składniki na sos:

  • 350 ml gęstego jogurtu naturalnego o łagodnym smaku,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Do miski wkładamy drożdże, dodajemy cukier i sól oraz łyżkę mąki. Całość zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i pozostawiamy na 10 minut. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, jajko, olej i zrobiony wcześniej zaczyn drożdżowy.

W trakcie wyrabiania ciasta stopniowo dolewamy wodę i mleko, by ciasto nie stało się zbyt rzadkie, powinno lekko lepić się do dłoni. Z masy formujemy kulkę i zostawiamy w ciepłym miejscu przykrytą ściereczką na co najmniej pół godziny.

Po upływie tego czasu ciasto ponownie wyrabiamy przez kilka minut, a następnie formujemy 1 cm placki o średnicy ok. 25 centymetrów.

Smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Placki powinny być równomiernie zarumienione i chrupiące z wierzchu.

W czasie pieczenia knyszy myjemy dokładnie warzywa i kroimy je w dowolny sposób. Po upieczeniu placków przecinamy je do połowy, by uzyskać kieszonkę. Smarujemy wnętrze sosem, wkładamy mięso i warzywa. Wierzch dodatkowo skrapiamy sosem.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze