Kocha je serce, wątroba i jelita. Sezon na rajski owoc trwa
Citrus paradisi, rajski owoc, czyli po prostu grejpfrut nie ma tak wielu amatorów jak słodkie mandarynki czy soczyste pomarańcze. Jest jednak niekwestionowanym królem wśród cytrusów dzięki obecności flawonoidów, witaminy C i błonnika.
1. Wspiera wątrobę i serce. Niezastąpiony na diecie
Grejpfrut to krzyżówka pomarańczy z pomelo i pochodzi z odległej wyspy Barbados. Dziś osiągające nawet 15 metrów drzewa cytrusowe można znaleźć w Argentynie, Turcji, Meksyku czy w Kalifornii i na Florydzie.
Odmiany zielona, czerwona i biała różnią się od siebie smakiem, intensywnością goryczy czy kwaskowatością, ale łączy je jedno - są prawdziwą bombą flawonoidów, witamin, minerałów i błonnika. Jeden średniej wielkości grejpfrut może zawierać więcej witaminy C niż wynosi dobowe zapotrzebowanie organizmu na ten przeciwutleniacz. Stąd jedzenie zwłaszcza zimą tych owoców to świetnie wsparcie dla układu odpornościowego.
Witamina C jest także silnym antyoksydantem, chroni przed wolnymi rodnikami i opóźnia starzenie się komórek. Poza tym grejpfruty to źródło witaminy A w ilości znacznie większej niż pozostałe cytrusy oraz witamin z grupy B, a także potasu, który jest kluczowy dla pracy serca i układu nerwowego. Odpowiada on również za normalizowanie ciśnienia tętniczego krwi.
Grejpfrut zawiera również likopen, związek, który większość z nas kojarzy głównie z pomidorami. Ma działanie wspierające serce, może też zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów.
Cytrusy te zawierają pokaźne ilości błonnika. Odpowiednia jego ilość w diecie wspiera mikrobiom i pracę jelit, zapobiega zaparciom, redukuje ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Ma też kluczowe znaczenie dla stężenia cholesterolu we krwi i może zmniejszać ryzyko zaburzeń lipidowych. Z uwagi na błonnik, ale też właściwości nawadniające grejpfruty to wsparcie dla osób dbających o linię.
2. Grejpfruty nie dla każdego. Mogą nasilać dolegliwości
Korzyści z włączenia tych owoców do diety zauważą także osoby dbające o poziom cukru we krwi, bo grejpfrut ma niski indeks glikemiczny i niewiele, zaledwie 26 g węglowodanów na 100 g owocu. Dodatkowo wykazuje działanie detoksykujące, wspierając pracę wątroby oraz nerek.
Nie każdy jednak może bezkarnie zajadać się grejpfrutami. Mogą być niewskazane w diecie osób cierpiących z powodu wrzodów czy zapalenia błony śluzowej żołądka, nasilać objawy refluksu, a także wchodzić w interakcje z lekami. Grejpfrut może blokować działanie enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie leków, dlatego nie wolno ich popijać sokiem owocowym.
Do farmaceutyków, które wchodzą w interakcje z grejpfrutem, zalicza się m.in.:
- statyny, w tym atorwastynę,
- niektóre leki przeciwalergiczne,
- leki stosowane w nadciśnieniu,
- lek immunosupresyjny, cyklosporynę.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl