Kompot z wiśni - witaminy i składniki mineralne, kalorie, wpływ na zdrowie, jak zrobić kompot z wiśni na zimę?
Kompot z wiśni bardzo często gości na polskich stołach w formie dodatku do rodzinnego obiadu. Ten popularny napój nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale również zawiera dużą dawkę witamin oraz wartości odżywczych. Może być podawany zarówno na zimno, jak i na ciepło, np. z dodatkiem cynamonu. Jak zrobić kompot z wiśni na zimę?
1. Jakie witaminy i składniki mineralne zawiera kompot z wiśni?
Kompot z wiśni charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i niezwykle przyjemnym aromatem. Jest bogaty w składniki mineralne, witaminy, antyoksydanty, garbniki, a także kwasy organiczne.
W owocach wiśni oprócz węglowodanów, znajdziemy również witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo.
Intensywne zabarwienie owoców wynika z zawartości antocyjanów, barwników należących do grupy flawonoidów.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Ile kalorii ma kompot z wiśni?
100 gramów kompotu z wiśni posiada wartość kaloryczną 68 kcal. Porcja ta dostarcza do naszego organizmu 16 gramów węglowodanów (w tym 12,8 gramów cukrów).
3. Czy kompot z wiśni jest zdrowy?
Kompot z wiśni smakuje wybornie, a do tego jest bardzo zdrowy. Warto wiedzieć, że stanowi on świetne remedium na sezonowe infekcje i przeziębienia. Wspomaga on działanie układu immunologicznego w okresie zwiększonej zachorowalności, wykazuje działanie napotne, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Podawany na gorąco z dodatkiem cynamonu i goździków, doskonale rozgrzewa organizm w jesienne i zimowe dni.
W przeciwieństwie do kartonikowych soków oraz sztucznie słodzonych napojów, kompot z wiśni nie zawiera konserwantów oraz aspartamu.
4. Jak zrobić kompot z wiśni?
Kompot z wiśni cieszy się w naszym kraju sporą popularnością, ponieważ Polacy chętnie uprawiają w swoich ogrodach drzewka owocowe. Najczęściej uprawianymi odmianami wiśni w naszym kraju są odmiany: Debreczyn, Dradem, Lucyna, Groniasta z Ujfeherto, Diament, Erdi Botermo.
Jak zrobić kompot z wiśni? Przyrządzenie kompotu owocowego nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych i nie jest także nad wyraz skomplikowane. Oto składniki potrzebne do jego przyrządzenia:
- 500 gramów wiśni
- 5 łyżek cukru trzcinowego lub białego
- laska cynamonu
- woda.
Każdą z wiśni drylujemy oraz myjemy pod bieżącą wodą.
Przekładamy owoce do garnka, a następnie zalewamy je 750 mililitrami wody.
Do wody z wiśniami dosypujemy 5 łyżek cukru trzcinowego bądź białego, a także dorzucamy laskę cynamonu.
Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
5. Kompot z wiśni na zimę (w słoikach)
Kompot z wiśni na zimę jest jednym z tradycyjnych przetworów w kuchni polskiej. W jego składzie nie ma sztucznych dodatków czy substancji konserwujących niewiadomego pochodzenia. Możemy trzymać go w słoikach i sięgać po niego wtedy, kiedy najdzie nas ochota na coś smacznego. Składnikami potrzebnymi do przyrządzenia kompotu wiśniowego na zimę są:
- wiśnie (3 kilogramy)
- cukier (2 czubate łyżki na słoik półlitrowy, 4 czubate łyżki na słoik litrowy)
- woda.
Myjemy, a następnie osuszamy wiśnie (nie muszą być one wydrylowane). Owoce ostrożnie przekładamy do wyparzonych wcześniej gorącą wodą słoików (półlitrowych lub litrowych). Powinny być one ułożone do wysokości 1-2 cm od krawędzi. Przesypujemy owoce cukrem.
Do każdego ze słoików nalewamy przegotowaną zimną wodę. Dokładnie zakręcamy wyparzone wieczka.
Pasteryzujemy słoiki przez piętnaście, dwadzieścia minut od momentu zagotowania się wody.