Trwa ładowanie...

Kompot z wiśni - witaminy i składniki mineralne, kalorie, wpływ na zdrowie, jak zrobić kompot z wiśni na zimę?

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
07.12.2021 14:04
Kompot z wiśni
Kompot z wiśni (Adobe Stock)

Kompot z wiśni bardzo często gości na polskich stołach w formie dodatku do rodzinnego obiadu. Ten popularny napój nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale również zawiera dużą dawkę witamin oraz wartości odżywczych. Może być podawany zarówno na zimno, jak i na ciepło, np. z dodatkiem cynamonu. Jak zrobić kompot z wiśni na zimę?

spis treści

1. Jakie witaminy i składniki mineralne zawiera kompot z wiśni?

Kompot z wiśni charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i niezwykle przyjemnym aromatem. Jest bogaty w składniki mineralne, witaminy, antyoksydanty, garbniki, a także kwasy organiczne.

W owocach wiśni oprócz węglowodanów, znajdziemy również witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo.

Intensywne zabarwienie owoców wynika z zawartości antocyjanów, barwników należących do grupy flawonoidów.

Zobacz film: "Czereśnia czereśni nierówna. Oto popularne odmiany"

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Ile kalorii ma kompot z wiśni?

100 gramów kompotu z wiśni posiada wartość kaloryczną 68 kcal. Porcja ta dostarcza do naszego organizmu 16 gramów węglowodanów (w tym 12,8 gramów cukrów).

3. Czy kompot z wiśni jest zdrowy?

Kompot z wiśni smakuje wybornie, a do tego jest bardzo zdrowy. Warto wiedzieć, że stanowi on świetne remedium na sezonowe infekcje i przeziębienia. Wspomaga on działanie układu immunologicznego w okresie zwiększonej zachorowalności, wykazuje działanie napotne, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Podawany na gorąco z dodatkiem cynamonu i goździków, doskonale rozgrzewa organizm w jesienne i zimowe dni.

W przeciwieństwie do kartonikowych soków oraz sztucznie słodzonych napojów, kompot z wiśni nie zawiera konserwantów oraz aspartamu.

4. Jak zrobić kompot z wiśni?

Kompot z wiśni cieszy się w naszym kraju sporą popularnością, ponieważ Polacy chętnie uprawiają w swoich ogrodach drzewka owocowe. Najczęściej uprawianymi odmianami wiśni w naszym kraju są odmiany: Debreczyn, Dradem, Lucyna, Groniasta z Ujfeherto, Diament, Erdi Botermo.

Jak zrobić kompot z wiśni? Przyrządzenie kompotu owocowego nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych i nie jest także nad wyraz skomplikowane. Oto składniki potrzebne do jego przyrządzenia:

Każdą z wiśni drylujemy oraz myjemy pod bieżącą wodą.

Przekładamy owoce do garnka, a następnie zalewamy je 750 mililitrami wody.

Do wody z wiśniami dosypujemy 5 łyżek cukru trzcinowego bądź białego, a także dorzucamy laskę cynamonu.

Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.

5. Kompot z wiśni na zimę (w słoikach)

Kompot z wiśni na zimę jest jednym z tradycyjnych przetworów w kuchni polskiej. W jego składzie nie ma sztucznych dodatków czy substancji konserwujących niewiadomego pochodzenia. Możemy trzymać go w słoikach i sięgać po niego wtedy, kiedy najdzie nas ochota na coś smacznego. Składnikami potrzebnymi do przyrządzenia kompotu wiśniowego na zimę są:

  • wiśnie (3 kilogramy)
  • cukier (2 czubate łyżki na słoik półlitrowy, 4 czubate łyżki na słoik litrowy)
  • woda.

Myjemy, a następnie osuszamy wiśnie (nie muszą być one wydrylowane). Owoce ostrożnie przekładamy do wyparzonych wcześniej gorącą wodą słoików (półlitrowych lub litrowych). Powinny być one ułożone do wysokości 1-2 cm od krawędzi. Przesypujemy owoce cukrem.

Do każdego ze słoików nalewamy przegotowaną zimną wodę. Dokładnie zakręcamy wyparzone wieczka.

Pasteryzujemy słoiki przez piętnaście, dwadzieścia minut od momentu zagotowania się wody.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze