Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Wiśnie i czereśnie - gatunki, właściwości zdrowotne, kalorie

Wiśnie i czereśnie mają dobroczynny wpływ na organizm.
Wiśnie i czereśnie mają dobroczynny wpływ na organizm. (Shutterstock)

Czereśnia i wiśnia to owoce lata. Są one nie tylko aromatyczne, ale i bogate w składniki odżywcze. Czereśnia i wiśnia są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów, jakie wartości odżywcze kryją się w ich wnętrzu?

spis treści

1. Gatunki wiśni

Wiśnia należy do gatunku roślin różowatych. W naszej strefie klimatycznej występuje około 60 jej rodzajów. Najbardziej oryginalne i pożądane gatunki to wiśnia japońska, wiśnia ozdobna i kulista.

Wiśnia japońska, zwana inaczej wiśnią piłkowaną, jest kultywowana zwłaszcza ze względu na bujne, różowe kwiaty, pojawiające się na przełomie kwietnia i maja. Niestety, owoce tej wiśni są trujące dla ludzi.

Zwracając uwagę na obfite kwitnienie i dostarczanie pożywienia kwiatom, warto zasadzić ją w swoim ogrodzie.

Zobacz film: "Czereśnia czereśni nierówna. Oto popularne odmiany"

Wiśnie ozdobne również nie dostarczą nam produktów do przetworów na zimę. Rzadko owocują, a jeśli na drzewku pojawią się czerwone kulki, są niezjadliwe. Jak sama nazwa wskazuje, wiśnie ozdobne mają jednak przede wszystkim cieszyć oko.

Nadają się dla posiadaczy ogródków o niewielkich wymiarach. Wiśnie ozdobne to bowiem małe, bogate w kwiaty drzewka.

Wiśnia kulista, której inna nazwa brzmi wiśnia osobliwa "Umbraculifera" to oryginalne, idealnie okrągłe drzewko. Małe, białe kwiatuszki pojawiające się na wiosnę, wiśniowy kolor kory i liście, które jesienią zmieniają barwę na żółto są bardzo atrakcyjne. Niestety, ona również nie daje owoców lub produkuje trujące owoce.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

1.1. Wiśnie uprawiane w Polsce

Odmiany wiśni uprawiane w Polsce, dające jadalne owoce to np. Debreczyn, Diament, Dradem i Erdi Botermo. Wiśnia Debreczyn daje plon jednoroczny lub dwuletni. Drzewko owocuje już pod koniec czerwca, jest odporne na choroby i przymrozki.

Wiśnia Diament i wiśnia Erdi Botermo to odmiany wyjątkowo słodkie. Obie odmiany owocują w połowie lipca i dają obfite plony w postaci dużych owoców. Wiśnie odporne na mróz i choroby łatwo aklimatyzują się do warunków panujących w naszym klimacie.

Wiśnia Dradem owocuje z kolei co rok i jest nieco mniej odporna na choroby. W jej hodowli konieczne są opryski. Wyjątkowo duże owoce wiśni są idealne do przygotowania przetworów. Zbiory następują na przełomie lipca i sierpnia.

2. Gatunki czereśni

Najbardziej aromatyczne przetwory gwarantuje użycie czereśni serockiej. Równie dobrze sprawdzają się żółte i twarde odmiany, na przykład czereśnia różowa wielka lub czereśnia hiszpańska biała. Najlepiej spożywać owoce w okresie ich występowania w przyrodzie. Nawet najsmaczniejszy dżem z wiśni lub czereśni nie oddaje smaku tych owoców zerwanych z drzewa.

3. Właściwości zdrowotne wiśni

Wiśnia należy do jednego z najbardziej dietetycznych owoców. Aż w 82 procentach składa się z wody, zawiera też duże ilości witaminy C, potasu, garbników i kwasów organicznych.

Dzięki temu zapobiega powstawaniu skrzeplin i zatorów. Pektyny zmniejszają natomiast poziom złego cholesterolu LDL, zabezpieczając jednocześnie serce przed degradacją.

Antocyjany odtruwają organ, a antyoksydanty zabezpieczają organizm przed atakiem komórek nowotworowych. Pozostałe substancje zawarte w wiśniach to między innymi:

  • witamina A,
  • witamina E,
  • tiamina,
  • ryboflawina,
  • niacyna,
  • witamina B6,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • sód.

Właściwości zdrowotne wiśni dostrzeżono już dawno. Owoce działają przeciwzapalnie, między innymi zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układu krążenia, a tym samym przed chorobami serca.

Po owoce powinny sięgać osoby na diecie oraz cierpiacy na częste zaparcia. Niedawno odkryto antynowotworowe właściwości wiśni. Znajdują się w nich substancje hamujące rozrost komórek rakowych.

Napar z suszonych kwiatków wiśni jest od dawna ceniony w medycynie ludowej. Stosuje się go jako środek napotny w zapaleniu płuc oraz wspomagająco przy leczeniu zapalenia spojówek.

Kwiaty wiśni zaparzone z mniszkiem lekarskim, perzem i miętą poprawiają przemianę materii, pomagają regulować poziom cukru we krw i usuwają toksyny z organizmu.

Z kory wiśni po wysuszeniu i sproszkowaniu, parzy się herbatki uspokajające i nasenne. A odwar z młodych gałązek drzewa wiśniowego, popijany w ciągu dnia i dodany do kąpieli, pomaga łagodzić bóle reumatyczne.

8 najlepszych letnich owoców i warzyw
8 najlepszych letnich owoców i warzyw [8 zdjęć]

Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C – 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce

zobacz galerię

4. Właściwości zdrowotne czereśni

Czereśnia zawiera potas, który usuwa nadmiar soli, dlatego dobroczynnie wpływa na serce, nerki oraz stawy.

W owocach znajdują się witaminy z grupy B, a przed wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu.

Z kolei witamina A i C, działa oczyszczająco i odtruwająco. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnia, zwłaszcza czerwona, jest zaliczana do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.

Porcja dostarcza nam spore ilości wapnia, żelaza i dużej dawki jodu. Ostatnia substancja wspomaga produkcję hormonów tarczycy, które między innymi regulują przemianę materii.

Czereśnia jest doskonała także na stawy, dostrzegli tą właściwość galijscy przodkowie. Zauważyli, że owoce są skuteczne w walce z artretyzmem oraz chorobami pęcherza moczowego

Artretyzm dotyka osób z niedoborem witaminy B5, który czereśnia jest w stanie uzupełnić. Warto ją jeść, gdy mamy opuchnięte i zwyrodniałe stawy.

5. Kalorie i wartości odżywcze wiśni

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 155 g (1 szklanka, bez pestek)
Wartość energetyczna 50,0 kcal 77,5 kcal
Białko 1,00 g 1,55 g
Węglowodany 12,18 g 18,88 g
Cukier 8,49 g 13,16 g
Błonnik 1,60 g 2,48 g
Tłuszcz 0,30 g 0,47 g
Tłuszcze nasycone 0,07 g 0,11 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,08 g 0,13 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,09 g 0,14 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 10,00 mg 15,50 mg

6. Kalorie i wartości odżywcze czereśni

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 138 g (1 szklanka, z pestkami)
Wartość energetyczna 63,0 kcal 86,9 kcal
Białko 1,06 g 1,46 g
Węglowodany 16,01 g 22,1 g
Cukier 12,82 g 17,69 g
Błonnik 2,10 g 2,90 g
Tłuszcz 0,20 g 0,28 g
Tłuszcze nasycone 0,04 g 0,05 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,05 g 0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,05 g 0,07 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 7,00 mg 9,66 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze