Cukier trzcinowy – wartości odżywcze, kalorie, indeks glikemiczny
Cukier trzcinowy, obok buraczanego, jest najczęściej spożywaną odmianą cukru jadalnego na świecie. Ma wyrazisty aromat oraz lekko karmelowy posmak. Może mieć złotawą, a nawet ciemnobrązową barwę – zależy to od zawartości melasy. Najzdrowszy jest formie nierafinowanej. Z czego robi się cukier trzcinowy? Ile ma kalorii? Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?
1. Cukier trzcinowy – właściwości
Cukier trzcinowy to jedna z najstarszych odmian cukru. Istnieje kilka jego rodzajów – rafinowany (oczyszczony), niekrystaliczny (np. w postaci syropu), czy nierafinowany (Muscovado, Demerara). Cukier trzcinowy, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany jest z trzciny cukrowej. Jest to gigantyczna trawa, która naturalnie rośnie w krajach o klimacie tropikalnym.
Produkt jest źródłem węglowodanów prostych, głównym jego składnikiem jest sacharoza. Wiąże się to z szybkim wzrostem energii, ale także z równie szybkim jej spadkiem.
Rafinowany cukier trzcinowy jest podobny do zwykłego, nie różni się od niego właściwościami. Nie zawiera witamin. Znajdują się w nim jednak śladowe ilości magnezu, wapnia, potasu, fosforu, czy żelaza.
Cukier z trzciny cukrowej wykorzystywany jest najczęściej do słodzenia kawy, czy herbaty. Jest świetnym dodatkiem do rozmaitych przetworów, deserów, czy wypieków. Dobrze sprawdza się także podczas przygotowywania potraw wytrawnych oraz marynat do mięs.
2. Cukier trzcinowy – kalorie i wartości odżywcze
100 g produktu to 399 kcal. Cukier trzcinowy posiada także następujące składniki odżywcze:
- 0 g białka,
- 99,80 g węglowodanów,
- 99,19 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Cukier trzcinowy ma w 100 g 0 g tłuszczów (0 g tłuszczów nasyconych, 0 g tłuszczów jednonienasyconych, 0 g tłuszczów wielonienasyconych) oraz 0 mg cholesterolu.
3. Cukier trzcinowy – jakie ma witaminy?
Oczyszczony cukier trzcinowy nie zawiera witamin. Zostaje ich pozbawiony wraz z procesem rafinacji. W przypadku produktów nieoczyszczonych wygląda to nieco inaczej.
Cukier trzcinowy nierafinowany Muscovado, zwłaszcza dark Muscovado z uwagi na dużą zawartość melasy zawiera witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Jest to jedna z najzdrowszych substancji słodzących. Niestety należy pamiętać, że witaminy te dostarczane są do organizmu tylko w śladowych ilościach.
4. Cukier trzcinowy – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
W cukrze trzcinowym znaleźć można śladowe ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu oraz potasu. Ponadto w produkcie znajduje się też sód, cynk, miedź, mangan.
Dokładne ilości wartości odżywczych oraz kalorii zawartych w cukrze trzcinowym prezentuje poniższa tabela:
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 5 g (1 łyżeczka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 399 kcal | 18,35 kcal |
Białko | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 99,80 g | 4,59 g |
Cukier | 99,19 g | 4,56 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
Równoważnik folianów | 0 µg | 0 µg |
Witamina B1 – tiamina | 0 mg | 0 mg |
Witamina B2 – ryboflawina | 0 mg | 0 mg |
Witamina B3 – witamina PP – niacyna | 0 mg | 0 mg |
Witamina B5 – kwas pantotenowy | 0 mg | 0 mg |
Witamina B6 – pirydoksyna | 0 mg | 0 mg |
Witamina B9 – kwas foliowy | 0 µg | 0 µg |
Witamina B4 – cholina | 0 mg | 0 mg |
Witamina B12 – kobalamina | 0 µg | 0 µg |
Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
Retinol | 0 µg | 0 µg |
Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
Likopen | 0 µg | 0 µg |
Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
Witamina E | 0 mg | 0 mg |
Witamina D | 0 µg | 0 µg |
Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
Witamina K | 0 µg | 0 µg |
Wapń | 12,00 mg | 0,55 mg |
Żelazo | 0,37 mg | 0,02 mg |
Magnez | 2,00 mg | 0,09 mg |
Fosfor | 1,00 mg | 0,05 mg |
Potas | 29,0 mg | 1,33 mg |
Sód | 3,00 mg | 0,14 mg |
Cynk | 0,03 mg | 0,00 mg |
Miedź | 0,01 mg | 0 mg |
Mangan | 0,05 mg | 0,00 mg |
Selen | 0 µg | 0 µg |
Woda | 0,03 g | 0,00 g |
5. Cukier trzcinowy a indeks glikemiczny
Wiele osób zastanawia się, jaka jest zależność między cukrem trzcinowym a cukrzycą. Czy cukrzycy mogą używać cukru trzcinowego? Podobnie jak cukier biały, tak i ten pochodzący z trzciny cukrowej posiada wysoki indeks glikemiczny – IG 87.
Oznacza to, że ten produkt nie powinien być stosowany przez diabetyków. Sięganie po cukier trzcinowy przy cukrzycy grozi niekontrolowanym wzrostem glukozy we krwi.
6. Cukier trzcinowy a cukier brązowy
Osoby, które szukają zdrowszej alternatywy dla białego cukru, często wybierają jego brązowy odpowiednik. Panuje powszechne przekonanie, że cukier brązowy to inna nazwa cukru trzcinowego. Jednak, czy cukier brązowy a trzcinowy to, to samo?
Otóż okazuje się, że nie każdy brązowy cukier wyprodukowany został z trzciny cukrowej. Wielu producentów po prostu farbuje biały cukier karmelowymi barwnikami. W takich przypadkach nie ma praktycznie żadnej różnicy między brązowym cukrem a białym. Jedynie cena barwionego produktu jest znacznie wyższa niż zwykłego, białego.
Ile kalorii ma łyżka cukru brązowego? Produkt zawiera 380 kcal w 100 g (łyżka cukru 11 g to ok. 42 kcal).
Jak sprawdzić, czy cukier trzcinowy jest prawdziwy?
Przy zakupie brązowego kryształu należy zawsze dokładnie zapoznać się z informacjami umieszczonymi na etykiecie i zwrócić uwagę na skład produktu. Warto także zwrócić uwagę na to, czy produkt jest rafinowany.
7. Cukier trzcinowy a biały
Czy cukier trzcinowy jest zdrowszy od białego? Wiele zależy od jego rodzaju. Produkty nierafinowane, które nie zostały poddane oczyszczaniu, posiadają więcej cennych składników mineralnych, niż ma to miejsce w przypadku zwykłego cukru z buraków.
Warto jednak pamiętać o tym, że cukier trzcinowy charakteryzuje się też wysoką kalorycznością i wysokim indeksem glikemicznym. Nadużywanie tego produktu, podobnie jak i białego cukru, ma negatywny wpływ na zdrowie.