2 z 8Konserwa turystyczna Arteta
Najgorzej w zestawieniu wypada konserwa turystyczna Arteta, drobiowo-wieprzowa homogenizowana, sterylizowana.
W jej składzie znajdziemy: wodę, mięso oddzielone mechaniczne z kurcząt 23 proc., surowce wieprzowe 23 proc. (skórki wieprzowe, mięso oddzielone mechanicznie wieprzowe 4,6 proc.), skrobię modyfikowaną (kukurydzianą), błonnik pszenny, sól, błonnik grochowy, substancje zagęszczające: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz - izoaskorbinian sodu, substancję konserwującą - azotyn sodu.
Uwagę w tym produkcie zwraca najgorsza jakość mięsa.
- Główny składnik to mięso oddzielone mechanicznie, a według przepisów Unii Europejskiej nie jest to mięsem... Jest to po prostu rozdrobniona surowa masa mięsno–tłuszczowa, ze zwierzęcych elementów, które nie nadają się już do dalszej produkcji wędlin. Tak więc przedstawiona mieszanka składa się w połowie z odpadów mięsnych. Druga połowa to najróżniejsze wypełniacze, w tym również glutaminian monosodowy - dodatek, który zdecydowanie ze zdrowiem nie ma nic wspólnego - zwraca uwagę Joanna Skałecka, "Trenerka Zdrowej Diety".
Zobacz też: Rzucasz palenie? Wypróbuj papierosy z zielonej herbaty
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl