3 z 8Konserwa turystyczna Werbliński
Konserwa turystyczna marki Werbliński składa się z wody, mięsa wieprzowego 20 proc., mięsa oddzielonego mechanicznie z kurcząt 17 proc. oraz mięsa oddzielonego mechanicznie wieprzowego 5 proc. Oprócz tego znajdziemy tam mało apetyczne składniki, jak skórki wieprzowe, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, błonnik pszenny, stabilizatory: difosforany i trifosforany, wzmacniacz smaku: octan potasu, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, hydrolizat białka sojowego, ekstrakt drożdżowy, substancję konserwującą: azotyn sodu.
Kwas askorbinowy jest niebezpiecznym dodatkiem, który wchodzi w reakcje z tworzywami, z których zrobione są puszki. Lepiej unikać takich produktów.
- Trudno powiedzieć, że mamy do czynienia z konserwą mięsną, bo jej główne składniki to najtańsze odpady. W składzie jako konserwant użyto popularny azotan sodu (E250), którego nadmiar w naszej diecie może powodować problemy zdrowotne i przed którym ostrzega nas Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, IARC (od ang. International Agency for Research on Cancer)! Bezwzględnie konserwy zawierające tę substację nie powinny być spożywane przez dzieci - dodaje Joanna Skałecka.
Zobacz też: Fluor w profilaktyce chorób jamy ustnej