4 z 8Konserwa turystyczna Wyborna
To mielonka drobnorozdrobiona, wieprzowa, sterylizowana. W swoim składzie zawiera: mięso weprzowe 54 proc., wodę, mięso oddzielane mechanicznie wieprzowe 6,8 proc., skrobię modyfikowaną kukurydzianą, sól, białko sojowe, stabilizator, trifosforany, substancję zagęszczająca E407, białko zwierzęce wieprzowe, aromat, ekstrakty przyprawy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniaczizoaskorbinian sodu, substancję konserwująca: azotyn sodu.
- W końcu mamy konserwę mięsną - zauważa Joanna Skałecka. - Drugim produktem jest co prawda ponownie MOM (mięso oddzielane mechanicznie) - lecz w porównaniu z ilością mięsa (54 proc.) nie jest go stosunkowo dużo (niecałe 7 proc.). Niestety, dalej sytuacja nie przedstawia się już tak pięknie - w składzie nadal występuje wzmacniacz smaku glutaminian monosodowy oraz wspominany wcześniej groźny dla zdrowia azotyn sodu.
Magdalena Dorko-Wojciechowska podkreśla, że tak lubiane latem konserwy, nie powinny być spożywane w upalne dni. Puszka nie zabezpiecza przed wysoką temperaturą. Przeciwnie, nagrzewa się, dodatkowo szkodząc produktom, które już i tak są szkodliwe.
Zobacz też:Tarczyca będzie zdrowa, a cholesterol w normie. Wystarczy jeść jedno dziennie