5 z 8Konserwa turystyczna Mispol
W konserwie turystycznej Mispol z Biedronki znajdziemy: mięso wieprzowe (45 proc.), wodę, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt (15,5 proc.), białko sojowe, skrobię modyfikowaną, tłuszcz wieprzowy, sól, karagen, trifosforany, difosforany, cytrynian sodu - stabilizatory, maltodekstrynę, aromaty, ekstrakty, azotyn sodu.
Uwagę zwraca wszechobecny azotyn sodu, który ma wiele skutków ubocznych. Prowadzi do zatrucia organizmu. Może być przyczyną hiperaktywności u niemowląt i zaburzeń psychiczno-emocjonalnych u osób dorosłych. Objawem nadmiernego spożycia mogą być też bóle i zawroty głowy albo zapalenie nerek. Trwają badania nad potwierdzeniem jego rakotwórczego wpływu na organizm.
- Czerwone światełko powinno nam się zapalić w tym przypadku przed dwoma substancjami, które znajdziemy w składzie: maltodekstryna i bardzo kontrowersyjny w ostatnim czasie karagen (E 407), który przez niektórych naukowców podejrzewany jest o właściwosci rakotówoorcze, mimo iż przez WHO został dopuszczony do konsumpcji - ostrzega Joanna Skałecka.
Dietetyk zwraca również uwagę na fakt, że maltodekstryna, choć nie ma słodkiego smaku, posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, tak więc powinna być unikana przez osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi, gdyż wywołuje takie same reakcje w naszym organizmie jak spożycie cukrów prostych.
Zobacz też: Postanowił pić 4 litry wody dziennie. Po miesiącu podzielił się efektami