Trwa ładowanie...

Koreański przepis na zdrowie. Przeciwzapalna przyprawa, która chroni przed rakiem

 Karolina Rozmus
29.05.2023 08:27
Tę wszechstronną przyprawę kochają Koreańczycy. Jest źródłem kapsaicyny
Tę wszechstronną przyprawę kochają Koreańczycy. Jest źródłem kapsaicyny (Getty Images)

Ma intensywny czerwony kolor i niepowtarzalny smak. Choć przyprawa gochugaru jest podstawą kuchni koreańskiej, to jej smak zna już prawie cały świat. Nie każdy jednak wie, że gochugaru to nie tylko niepowtarzalny dodatek do potraw, ale silnie działająca broń w walce ze stanami zapalnymi.

spis treści

1. Gochugaru. Źródło prozdrowotnej kapsaicyny

Gochu to po koreańsku papryka chili, garu oznacza natomiast proszek. Przyprawa gochugaru jest zatem suszonym, grubo mielonym chili pozbawionym pestek. Tradycyjnie papryczki suszono na słońcu, dzięki czemu nabierały charakterystycznego dymnego aromatu.

Przyprawa ma lekko słodki, pikantny smak. Nie należy do najostrzejszych. W skali oceniającej ostrość, tzw. skali Scoville’a, ma od 1500 do 10 tys. jednostek. Dla porównania słynne Naga Jolokia, jedne z najostrzejszych papryczek świata, mają ostrość o wysokości 1 400 000 jednostek.

Ostre papryczki są źródłem prozdrowotnej kapsaicyny
Ostre papryczki są źródłem prozdrowotnej kapsaicyny (Pixabay)
Zobacz film: "Właściwości lecznicze kapaicyny - to ona sprawia, że chilli jest ostre"

Gochugaru w Korei wykorzystuje się w wielu sałatkach oraz zupach, sosach, daniach mięsnych, jak np. bulgogi i oczywiście kimchi. Stanowi element pasty gochujang na bazie sfermentowanego ryżu i soi. Poza niezwykłym smakiem gochugaru oferuje także szereg korzyści zdrowotnych za sprawą obecności karotenoidów, flawonoidów, a przede wszystkim kapsaicyny. Papryczki są też źródłem witaminy E, silnego przeciwutleniacza, witaminy A, a także żelaza i miedzi.

2. Chroni przed nowotworami i chorobami serca

Królową jest jednak kapsaicyna. To naturalnie występujący związek, który stanowi formę obrony rośliny przed szkodnikami czy grzybami. To właśnie on odpowiada za pikantny smak. Im wyższe stężenie kapsaicyny w papryce, tym jest ona ostrzejsza.

Spożywanie bogatych w kapsaicynę produktów:

  • według jednego z badań pięć papryczek chili dziennie może aż o 45 proc. zmniejszać ryzyko raka żołądka,
  • może zwalczać komórki nowotworowe raka prostaty,
  • chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego – obniża poziom cholesterolu i zapobiega tworzeniu zakrzepów krwi,
  • może hamować wydzielanie soku żołądkowego i zmniejszać ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka,
  • może przyspieszać przemianę materii i zapewniać uczucie sytości na dłużej,
  • badanie dowiodło, że już pięć gramów zasobnej w kapsaicynę papryki może obniżać poziom glukozy we krwi.

Istnieje też kilka badań dotyczących wpływu na zdrowie pasty gochujang. Badacze z Pusan National University odkryli, że pasta z papryki gochugaru może zmniejszać odkładanie się tłuszczu i sprzyjać utracie masy ciała. Z kolei w innym badaniu szczurom na diecie wysokotłuszczowej podawano przez dwa miesiące gochujang. Okazało się, że pasta doprowadziła do homeostazy glukozy poprzez zmniejszenie oporności tkanek na insulinę.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze