Korzenna szarlotka do picia. Rozgrzewający smak jesieni
Choć o odporność trzeba dbać cały rok i nie ma cudownego remedium na częste infekcje, to teraz jest najlepszy czas, by wspomóc swój organizm naturalnymi sposobami. Jeden z nich to aromatyczny, rozgrzewający napar, który przywodzi na myśl kruchy, korzenny jabłecznik z babcinej kuchni.
1. Złota czwórka na straży zdrowia
Bazą szarlotkowego jesiennego naparu jest herbatka owocowo-ziołowa Herbapol. Zawiera cztery roślinne składniki o udowodnionym działaniu prozdrowotnym.
Są to:
- lipa, która wykazuje działanie przeciwzapalne i napotne, a także uspokajające,
- dzika róża, która jako źródło witaminy C i witamin z grupy B wspiera układ immunologiczny w okresie infekcyjnym i usprawnia pracę układu nerwowego, m.in. łagodząc skutki stresu, ułatwiając zasypianie i redukując napięcie,
- czarny bez, który w postaci suszonej ma właściwości przeciwgorączkowe, wykrztuśne, napotne; jest nieodzowny w infekcjach przebiegających z gorączką i uporczywym kaszlem,
- jeżówka wykazująca działanie przeciwzapalne i regenerujące, według badań może też zmniejszać częstotliwość występowania infekcji górnych dróg oddechowych.
Cała czwórka to immunostymulatory. Mają dowiedzione działanie wspierające układ odpornościowy, dlatego warto korzystać z ich dobrodziejstw w sezonie, kiedy nasilają się zachorowania na choroby infekcyjne. Lipa, dzika róża, czarny bez i jeżówka nie tylko mogą zmniejszać podatność na choroby górnych i dolnych dróg oddechowych, ale też łagodzić dolegliwości, gdy pojawia się katar, kaszel, gorączka i dreszcze.
2. Korzenny napar a'la szarlotka
Napar z Herbapolu można dowolnie wzbogacać o ulubione dodatki smakowe, np. imbir w postaci kilku plasterków korzenia. Dzięki zawartości gingeroli, silnych antyoksydantów, imbir odtruwa, łagodzi dolegliwości bólowe, a przede wszystkim działa przeciwbakteryjne i antywirusowo.
Alternatywą jest syrop imbirowy Herbapol, który do tego charakternego azjatyckiego korzenia przekona nawet tych, którzy za pikantnym smakiem przyprawy nie przepadają.
To jednak nie wszystko. Napar można zamienić w zdrowszą alternatywę ulubionego jesiennego ciasta Polaków. Dzięki dodatkowi przeciwzapalnych i rozgrzewających korzennych przypraw i słodkich jabłek idealnie sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory.
Napar "Korzenna szarlotka". Składniki:
- 1 torebka naparu "Odporność" Herbapol,
- 20 ml (2 łyżki stołowe) syropu "Imbir" Herbapol,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 4 goździki,
- po jednej szczypcie kardamonu i gałki muszkatołowej lub 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 1 ćwiartka niedużego jabłka,
- 1 łyżeczka musu jabłkowego,
- opcjonalnie: miód, 2 plasterki imbiru, 1 plasterek cytryny.
Przygotowanie:
- Saszetkę herbaty zalać 250 ml gorącej wody i zaparzać pod przykryciem przez pięć do siedmiu minut.
- W międzyczasie przygotować dodatki – jabłko umyć i pokroić na ćwiartki, przygotować plasterek cytryny oraz ewentualnie obrać korzeń imbiru.
- W ćwiartkę jabłka wbić goździki.
- Herbatę przelać do większego kubka i dodać syrop "Imbir" Herbapol oraz przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
- Do naparu dodać mus jabłkowy, można również dosłodzić napój miodem i dodać plasterek cytryny.
- Na koniec wrzucić jabłko z goździkami.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl