Trwa ładowanie...

Korzenna szarlotka do picia. Rozgrzewający smak jesieni

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 10.11.2023 09:37
Korzenna szarlotka na ciepło. Smak jesieni na pomoc odporności
Korzenna szarlotka na ciepło. Smak jesieni na pomoc odporności (GettyImages)

Choć o odporność trzeba dbać cały rok i nie ma cudownego remedium na częste infekcje, to teraz jest najlepszy czas, by wspomóc swój organizm naturalnymi sposobami. Jeden z nich to aromatyczny, rozgrzewający napar, który przywodzi na myśl kruchy, korzenny jabłecznik z babcinej kuchni.

spis treści

1. Złota czwórka na straży zdrowia

Bazą szarlotkowego jesiennego naparu jest herbatka owocowo-ziołowa Herbapol. Zawiera cztery roślinne składniki o udowodnionym działaniu prozdrowotnym.

Są to:

  • lipa, która wykazuje działanie przeciwzapalne i napotne, a także uspokajające,
  • dzika róża, która jako źródło witaminy C i witamin z grupy B wspiera układ immunologiczny w okresie infekcyjnym i usprawnia pracę układu nerwowego, m.in. łagodząc skutki stresu, ułatwiając zasypianie i redukując napięcie,
  • czarny bez, który w postaci suszonej ma właściwości przeciwgorączkowe, wykrztuśne, napotne; jest nieodzowny w infekcjach przebiegających z gorączką i uporczywym kaszlem,
  • jeżówka wykazująca działanie przeciwzapalne i regenerujące, według badań może też zmniejszać częstotliwość występowania infekcji górnych dróg oddechowych.

Cała czwórka to immunostymulatory. Mają dowiedzione działanie wspierające układ odpornościowy, dlatego warto korzystać z ich dobrodziejstw w sezonie, kiedy nasilają się zachorowania na choroby infekcyjne. Lipa, dzika róża, czarny bez i jeżówka nie tylko mogą zmniejszać podatność na choroby górnych i dolnych dróg oddechowych, ale też łagodzić dolegliwości, gdy pojawia się katar, kaszel, gorączka i dreszcze.

2. Korzenny napar a'la szarlotka

Napar z Herbapolu można dowolnie wzbogacać o ulubione dodatki smakowe, np. imbir w postaci kilku plasterków korzenia. Dzięki zawartości gingeroli, silnych antyoksydantów, imbir odtruwa, łagodzi dolegliwości bólowe, a przede wszystkim działa przeciwbakteryjne i antywirusowo.

Alternatywą jest syrop imbirowy Herbapol, który do tego charakternego azjatyckiego korzenia przekona nawet tych, którzy za pikantnym smakiem przyprawy nie przepadają.

Rozgrzewająca herbata
Rozgrzewająca herbata (Pixabay)

To jednak nie wszystko. Napar można zamienić w zdrowszą alternatywę ulubionego jesiennego ciasta Polaków. Dzięki dodatkowi przeciwzapalnych i rozgrzewających korzennych przypraw i słodkich jabłek idealnie sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory.

Napar "Korzenna szarlotka". Składniki:

  • 1 torebka naparu "Odporność" Herbapol,
  • 20 ml (2 łyżki stołowe) syropu "Imbir" Herbapol,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 4 goździki,
  • po jednej szczypcie kardamonu i gałki muszkatołowej lub 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 1 ćwiartka niedużego jabłka,
  • 1 łyżeczka musu jabłkowego,
  • opcjonalnie: miód, 2 plasterki imbiru, 1 plasterek cytryny.

Przygotowanie:

  • Saszetkę herbaty zalać 250 ml gorącej wody i zaparzać pod przykryciem przez pięć do siedmiu minut.
  • W międzyczasie przygotować dodatki – jabłko umyć i pokroić na ćwiartki, przygotować plasterek cytryny oraz ewentualnie obrać korzeń imbiru.
  • W ćwiartkę jabłka wbić goździki.
  • Herbatę przelać do większego kubka i dodać syrop "Imbir" Herbapol oraz przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
  • Do naparu dodać mus jabłkowy, można również dosłodzić napój miodem i dodać plasterek cytryny.
  • Na koniec wrzucić jabłko z goździkami.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze