Trwa ładowanie...

Krewetki z grilla – przepis, wartości odżywcze i sposób przygotowania

Avatar placeholder
02.05.2024 09:43
Krewetki z grilla mogą być nie tylko smacznym daniem, ale i zdrowym elementem zrównoważonej diety.
Krewetki z grilla mogą być nie tylko smacznym daniem, ale i zdrowym elementem zrównoważonej diety. (Adobe stock)

Krewetki z grilla mogą być nie tylko smacznym daniem, ale i zdrowym elementem zrównoważonej diety. Bardzo ważne jednak jest, aby były przyrządzane w odpowiedni sposób. Jak przygotować krewetki na grillu, aby były pełne smaku, ale i służyły zdrowiu?

spis treści

1. Czy krewetki z grilla są zdrowe?

Krewetki z grilla elektrycznego, gazowego czy węglowego to zarówno danie obiadowe, jak i elegancka przystawka czy przekąska. Grillowane krewetki pasują do warzyw, ryżu, ale i wielu innych dodatków. Ich zaletą jest to, że nie tylko dobrze smakują, ale i są bardzo zdrowe (o ile przyrządzi się je w sposób odpowiedni).

Jak przygotować krewetki na grillu, aby były pełne smaku, ale i służyły zdrowiu? Przede wszystkim:

  • grilluj je z minimalną ilością dodatkowego tłuszczu,
  • unikaj kalorycznych dodatków lub ogranicz ich ilość (np. krewetki marynowane w ciężkich marynatach, panierowane w mące i bułce tartej będą miały wyższą zawartość węglowodanów, będą też mniej lekkostrawne),
  • unikaj nadmiernego solenia.
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Krewetki z grilla - wartości odżywcze i kalorie

Krewetki, ze względu na barwę, dzieli się na krewetki różowe, szare, i czerwone. Z uwagi na wielkość wyróżnia się krewetki tygrysie i koktajlowe.

Choć wartości odżywcze oraz kaloryczność grillowanych krewetek mogą się różnić w zależności od rodzaju krewetek, sposobu przygotowania i użytych składników w marynacie (dodatki, takie jak sosy, tłuszcz czy pieczywo mogą znacząco zwiększyć wartość kaloryczną potrawy), można przyjąć, że wszystkie są nie tylko smaczne, ale i pożywne oraz zdrowe.

Porcja 100 g krewetek z grilla dostarcza około 70 kcal, 14 g białka i 1 g tłuszczu. Krewetki są zatem niskokaloryczne i niskotłuszczowe, co czyni je świetnym wyborem dla osób dbających o utrzymanie optymalnej wagi ciała.

Co nie mniej ważne, krewetki są zasobne w białko, co pomaga budować i regenerować mięśnie, ale i utrzymać uczucie sytości. Obecne są w nich także witaminy oraz minerały, takie jak witamina B12, jod, selen, miedź i cynk oraz kwasy tłuszczowe, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu (neutralizują też szkodliwe działanie cholesterolu i sodu).

Krewetki zawierają również przeciwutleniacze (np. karotenoid zwany astaksantyną, która jest korzystna dla układu nerwowego, układu mięśniowego, zmniejsza także ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i cukrzycy). Dzięki temu mają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia organizmu.

Warto pamiętać, że krewetki to organizmy morskie, które cechuje stosunkowo niskie ryzyko zanieczyszczeń (zagrożeniem jest np. rtęć).

3. Jak grillować krewetki?

Do grillowania krewetek sprawdzi się nie tylko grill węglowy, elektryczny czy gazowy. Dobrze smakują także krewetki z patelni grillowej. Wygodnym sposobem jest też nabicie ich na wykałaczkę (także na zmianę z warzywami) lub wykorzystanie specjalnego kosza do grillowania owoców morza). Można też wykorzystać folię lub tackę aluminiową.

Krewetki z grilla – marynata

Świetnym sposobem na podkreślenie smaku i zachowanie właściwości zdrowotnych jest grillowanie krewetek w prostych, zdrowych składnikach. Najlepsza marynata do krewetek to lekka marynata ziołowa, czosnkowa lub cytrynowa. Jak ją przygotować?

Wystarczy wymieszać takie składniki jak: oliwa z oliwek, ząbki posiekanego czosnku, sok z cytryny lub limonki oraz zioła bądź przyprawy, takie jak świeży pieprz, sól, papryka oraz opcjonalnie pietruszka czy kolendra.

Warto eksperymentować i szukać idealnych połączeń, testując różne przepisy, ale i modyfikując je pod kątem swoich preferencji smakowych.

Z czym jeść krewetki z grilla?

Grillowane krewetki dobrze smakują same, podawane z sałatą czy bagietką, ale odnajdują się także w sałatkach, daniach makaronowych czy na z ryżem.

Gotowe krewetki można posypać świeżymi ziołami, polać sokiem z limonki bądź podać z kawałkiem cytrusa do skropienia. Pasuje do nich sos czosnkowy lub pikantny sos harissa, ale i ulubione dipy. Krewetki z grilla z czosnkiem są świetną przystawką, podawaną na desce z przekąskami.

4. Przepis na szaszłyki z krewetek na grilla

Jaki jest prosty przepis na grillowane krewetki z grilla? Wystarczy posiadać 500 g krewetek, obranych i oczyszczonych (aby przyrządzić mrożone krewetki z grilla, trzeba je najpierw rozmrozić, trzymając przez noc w lodówce) i marynatę.

Jak zrobić krewetki na grillu? Obtoczone bądź namoczone w marynacie krewetki nabij na drewniane lub metalowe szpikulce. Umieść je na rozgrzanym grillu i opiekaj przez 3 minuty z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone. Jeśli będziesz grillować je za długo, staną się gumowate.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze