Przystawki na grilla – przepisy, wartości odżywcze i wskazówki
Przystawki na grilla mogą być bardzo różne, tak zdrowe, jak i nieco mniej, tak niskokaloryczne, jak i niekoniecznie. Łączy je jedno: zwykle są efektowne i smaczne, dzięki czemu cieszą i oko, i podniebienie, a i umilają czas oczekiwania na danie główne. Jakie przekąski są najlepsze? Co robić, by były wartościowe dla organizmu?
W tym artykule:
Pomysły na przystawki na grilla
Przystawki na grilla, czyli potrawy podawane przed głównym daniem po to, by zaspokoić mały głód w oczekiwaniu na danie główne, mogą być serwowane tak na zimno, jak i ciepło. Choć ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a i wymaga użycia prostych składników, dania są smaczne i efektowne.
Jakie przystawki na grilla można szybko i łatwo przygotować? To na przykład:
Grillowane szparagi
Szparagi to doskonała przystawka do grilla, ale i dodatek do mięs oraz ryb, pieczonych ziemniaków i innych warzyw.
Aby je przygotować, szparagi umyj, odłam zdrewniałe łodygi. Przygotuj marynatę (oliwa z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek), posmaruj nią warzywa. Posyp solą, dopraw pieprzem. Szparagi grilluj na aluminiowych tackach po kilka minut z każdej strony.
Warto pamiętać, że szparagi są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. Zawierają witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten, a także potas, wapń, magnez, jod, fosfor, cynk i żelazo. Są niskokaloryczne (około 20 kcal w 100 g surowych szparagów) oraz mają niski indeks glikemiczny (IG=15).
Faszerowane pieczarki z grilla
Aby przyrządzić faszerowane pieczarki z grilla, zakup grzyby o dużych kapeluszach. Umyj je, odetnij nóżki. Do tak przygotowanych kapeluszy możesz dodać ser mozzarella lub feta, pokrojoną w kostkę paprykę lub cebulę. Grzyby połóż na tacce lub folii aluminiowej. Następnie grilluj je, aż staną się miękkie i lekko przyrumienione.
Warto wiedzieć, że pieczarki są bogate w białko i błonnik. Są dobrym źródłem wielu witamin, takich jak witaminy z grupy B oraz minerałów, takich jak potas, selen, miedź i potas. Są przy tym niskokaloryczne (100 g surowych pieczarek dostarcza 22 kcal), mają niski indeks glikemiczny (IG=10).
Grillowane szaszłyki warzywne
Do przygotowania szaszłyków można wykorzystać takie warzywa jak papryka czerwona, żółta i zielona, cebula i cukinia. Pokrojone w dość regularne kawałki (dzięki podobnym rozmiarom wszystko będzie się równomiernie grillowało) nadziewaj na szpilki lub patyczki.
Za pomocą pędzelka posmaruj je oliwą z oliwek (lub marynatą z oliwy oraz czosnku i ziół), oprószy solą i pieprzem. Grilluj je, obracając tak, by były upieczone z każdej strony, aż będą miękkie i delikatnie zrumienione.
Grillowana kukurydza
Aby przygotować grillowaną kukurydzę, jej kolby połóż na folii aluminiowej, dodaj nieco masła, oprósz solą. Zawiń kukurydzę w folię, grilluj około 20 minut, co jakiś czas obracając zawinięte kolby.
Warto wiedzieć, że kukurydza to dobre źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz minerałów, takich jak fosfor, magnez i potas. Kukurydza jest również bogata w przeciwutleniacze i błonnik.
Grzanki z masłem czosnkowym
Chrupiące grzanki z czosnkowym akcentem są idealną przystawką, pasują do lekkich sałatek, kremowych zup, zapiekanych mięs, sosów i dipów.
Aby je przygotować, pokrój bagietkę na małe kromki. Kilka łyżek masła lub oliwy z oliwek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, nałóż na każdą kromkę, oprósz solą. Ułóż pieczywo na aluminiowej tacce i grilluj kilka minut, aż grzanki będą lekko złociste.
Camembert z grilla
Camembert nie jest może przekąską wyjątkowo zdrową i niskokaloryczną, niemniej mały kawałek może dać wiele szczęścia (wystarczy nie przesadzać z ilością, a i zadbać o towarzystwo surowych warzyw).
Otwórz opakowanie sera, delikatnie go przekrój, połóż na grillu na kilka minut, aż ser zacznie się rozpuszczać. Podawaj go sałatą, grzankami lub bagietką. Smak przystawki podkreśli konfitura z żurawiny.
Co robić, by przystawki na grilla były zdrowe i niskokaloryczne?
Aby przystawki na grilla były zdrowe i niskokaloryczne, należy odpowiednio dobrać składniki oraz dodatki.
Co jest dobrym wyborem na grilla? Zdecydowanie różne warzywa, takie jak papryka, cukinia, bakłażan, szparagi czy pieczarki, które są niskokaloryczne, ale i zdrowe, bo bogate w błonnik, witaminy i minerały.
Przygotowując przystawki, warto także zadbać o chude źródła białka, takie jak tofu, kurczak, indyk, krewetki. To pozwoli dostarczyć organizmowi sporej ilości białka, które jest niezbędne dla budowy i naprawy tkanek oraz utrzymania zdrowych mięśni, a jednocześnie ograniczyć spożycie nasyconych tłuszczów i kalorii.
Komponując menu na grilla warto zaś unikać bądź ograniczać:
- ciężkie czy gotowe sosy i marynaty, które mogą zawierać nie tylko więcej kalorii, ale i zbędne dodatki, takie jak wzmacniacze smaku, barwniki czy konserwanty,
- sól dodawaną do potraw. Jej nadmiar soli może prowadzić do nadciśnienia i innych problemów zdrowotnych,
- przetworzoną żywność, taką jak kiełbaski czy klopsiki, które mogą być bogate w tłuszcze trans i sztuczne dodatki.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.