Trwa ładowanie...

Król kiszonek. Ulga dla jelit i mózgu

 Katarzyna Prus
27.10.2023 07:49
Naturalny probiotyk. Zmniejsza ilość chorobotwórczych bakterii
Naturalny probiotyk. Zmniejsza ilość chorobotwórczych bakterii (Getty Images)

Kiszony ogórek to jeden z symboli polskiej kuchni. Warto podtrzymywać tę tradycję i sięgać po niego jak najczęściej, nie tylko ze wzgędu na smak. Taka dieta wspomaga jelita i świetnie wpływa na psychikę.

spis treści

1. Bomba witamin i ulga dla jelit

Kiszone ogórki to prawdziwa bomba witamin naturany probiotyk wspierający odporność. Zawierają witamin z grupy B, a także witaminę C, K i E.

To także źródło kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji i ma bardzo pozytywny wpływ na organizm, bo:

  • zmniejsza ilość chorobotwórczych bakterii,
  • przyspiesza metabolizm,
  • ułatwia wchłanianie wapnia oraz żelaza, co przekłada się na poprawę kondycji układu kostno-stawowego i krążeniowo-naczyniowego.
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
Kiszone ogórki wspomagają jelita
Kiszone ogórki wspomagają jelita (Getty Images)

Dieta bogata w produkty zawierające naturalny kwas mlekowy jest uznawana za skuteczną profilaktykę m.in. cukrzycy.

Kiszone ogórki to idealna przekąska dla tych, którzy chcą zgubić nadprogramowe kilogramy, bo ma niewiele kalorii. Co więcej, są lekkostrawne, więc nie obciążą żołądka i jelit.

2. Kiszone ogórki na dobry nastrój

Warto też pamiętać, że jelita są nazywane drugim mózgiem. Co mają z tym wspólnego kiszone ogórki?

Okazuje się, że regularnie spożywanie tych kiszonek może korzystnie wpływać na psychikę.

"Dochodzi do namnażania się korzystnych bakterii jelitowych, które stymulują produkcję hormonu szczęścia" - pisze na swoim blogu Artur Topolski, specjalista żywienia, powołując się na amerykańskie badania opublikowane w "National Center for Biotechnology Information".

Produkcja serotoniny może być zakłócona głównie z powodu małej ilości odpowiednich bakterii jelitowych. Naukowcy dowiedli, że niedobór bakterii jelitowych powoduje spadek produkcji serotoniny aż o 60 proc..

"Wnioski z tego badania były jednoznaczne, sfermentowane produkty zwiększają produkcję neuroprzekaźników GABA, które tworzą efekt zbliżony do leków przeciwlękowych. Okazało się, że styl życie, a przede wszystkim dieta bogata w sfermentowane produkty (ogórki kiszone) korzystnie wpływa na pozytywny kontakt z ludźmi, a także ogranicza stres oraz stany lękowe" - wskazuje ekspert.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze