Królewska ryba. Chroni przed miażdżycą, ratuje wątrobę i mózg
Ma unikalny wygląd: charakterystyczne kostne tarcze na ciele przywodzą na myśl... dinozaury. Nie ma w tym nic dziwnego, bo jesiotr to ryba pochodząca sprzed 135 milionów lat. Już w czasach starożytności była ceniona, a w kolejnych wiekach dumnie prezentował się na stołach królów i książąt, a także duchowieństwa. Ceniono go wyżej niż łososia, a i dziś uchodzi za luksusową rybę. Za taki luksus zdrowie może nam jednak serdecznie podziękować.
1. Luksusowa ryba o unikalnych właściwościach
Jesiotr to również ryba długowieczna, która może dożyć stu lat, osiągając nawet dwa metry długości i wagę stu kilogramów. Jego hodowla jest bardzo kosztowna, a także pochłania wiele czasu. Samice jesiotra dojrzewają płciowo dopiero między 11. a 34. rokiem życia, tarło jesiotrów następuje zaś co sześć lat. Wszystko to przekłada się na wysokie ceny zarówno kawioru z jesiotra, jak i samego mięsa ryby.
Ale zarówno smak, jak i wartości odżywcze mogą wynagrodzić słoną cenę jesiotra. Zresztą pojawiała się na królewskich stołach, w Chinach ceniono go tak bardzo, że każda złowiona sztuka trafiała wprost na cesarski stół. Z kolei w Europie ryby te należały do duchowieństwa, książąt i królów.
Nie ma w tym nic zaskakującego, bo jesiotr to nie lada rarytas. Mięso jest delikatne i charakterystyczne w smaku, nie ma też ości, więc nawet najwięksi przeciwnicy rybiego mięsa mogą się przekonać do jesiotra.
2. Źródło witamin i kwasów tłuszczowych nienasyconych
Jest rybą tłustą, ale zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm potrzebuje do szeregu procesów – usprawnia pracę mózgu i procesy poznawcze, pozytywnie wpływa na układ krążenia, zmniejszając ryzyko miażdżycy, chorób serca czy zawału lub udaru mózgu. NNKT sprzyjają unormowaniu ciśnienia krwi i wpływają na obniżenie cholesterolu frakcji LDL.
Jesiotr jest także źródłem cennych dla ludzkiego organizmu aminokwasów, w tym leucyny, która przyspiesza przyrost masy mięśniowej oraz ułatwiającej wchłanianie wapnia lizyny.
Po jesiotra powinny sięgać osoby z niedoborami kwasów NNKT, jego mięso przysłuży się również pacjentom z hipercholesterolemią oraz chorobami wątroby. Jest niezastąpiony w okresie intensywnego wzrostu, bo nie tylko pozytywnie wpływa na tkankę kostną i mięśnie, ale też wspiera mózg. Z uwagi na zawartość witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, powinien stanowić element diety ciężarnych.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl