Trwa ładowanie...

Królewska ryba. Najlepsze, co możesz zjeść nad morzem

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 17.07.2023 16:37
Królewska ryba. Na swoich amatorów czeka w nadmorskich smażalniach
Królewska ryba. Na swoich amatorów czeka w nadmorskich smażalniach (Getty Images)

Dorada, bo o niej mowa, ma mało ości, jest niezwykle smaczna, a przy tym ma szereg wartości prozdrowotnych. W Polsce dostaniemy doradę mrożoną, jeśli jednak w te wakacje będziemy u źródła, to jest w Turcji, Chorwacji, na Cyprze czy w Grecji, warto bezwzględnie zakosztować tej królowej mórz.

spis treści

1. Królewski przysmak starożytnych Rzymian

Sparus aurata, sparus złotogłowy, mówiąc wprost: dorada królewska, to ryba z rodziny prażmowatych. Występuje w Morzu Śródziemnym i pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Oceanu Atlantyckiego, jest też jednym z najważniejszych gatunków hodowanych w Europie.

W jej wyglądzie uwagę zwraca złoty pasek między oczami, przypominający koronę, skąd zresztą wziął się przydomek "królewska". Niegdyś była ulubioną rybą starożytnych Rzymian i nie ma w tym nic dziwnego. Oferuje jednak znacznie więcej niż tylko smak.

Zobacz film: "Którą rybę wybrać nad morzem? Oto 4 najlepsze"

Jedna porcja, ok. 125 g dorady, zawiera tylko 144 kcal i ponad 20 g łatwo przyswajalnego, wartościowego białka. Przy tym ma niespełna siedem gramów tłuszczu, z czego 1,39 g, czyli ponad 40 proc. dziennego zalecanego spożycia, stanowią kwasy omega-3. Jest źródłem witaminy B6 i witaminy B12. W przypadku tej ostatniej 125-gramowa porcja ryby w stu procentach pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Poza tym w doradzie znajdziemy witaminę D, a także mikroelementy jak magnez, fosfor, selen czy potas, wapń i żelazo.

Dorada jest nie tylko smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa
Dorada jest nie tylko smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa (Pixabay)

Dorada jest niezastąpiona jako profilaktyka miażdżycy, zawału serca i udaru niedokrwiennego mózgu czy nadciśnienia. Powinny ją pokochać przyszłe matki, osoby chorujące na anemię, a także dzieci.

2. Mała wielka rybka. Dorada źródłem zdrowia

Obecne w doradzie kwasy omega-3 mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe oraz przeciwarytmiczne. Pełnią kluczowe funkcje w układzie krwionośnym, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i regulując ciśnienie tętnicze. Są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, a nawet mogą chronić przed chorobami dementywnymi, jak alzheimer czy parkinson.

Badania wskazują, że suplementacja kwasami omega-3, zwłaszcza EPA i DHA, może również zmniejszać ryzyko raka piersi oraz chorób przewlekłych związanych z tlącym się w organizmie stanem zapalnym, łagodzić objawy niektórych chorób autoimmunologicznych oraz zapobiegać rozwojowi chorób układu krążenia.

Dorada polecana jest także osobom zmagającym się z nadwagą, z uwagi na wysoką zawartość żelaza – chorującym nie niedokrwistość, mogą ją śmiało jeść nawet dzieci. Dorada maksymalnie osiąga zaledwie 70 cm i może ważyć ponad dwa kilogramy. Niewielki rozmiar przedstawicieli tego gatunku sprawia, że ryba zawiera niewielkie ilości zanieczyszczeń, w tym metali ciężkich jak rtęć.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze