Trwa ładowanie...

Królewskie śniadanie Karola III. Kucharz zdradził zaskakujący nawyk monarchy

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 18.11.2022 08:51
Brytyjski kucharz zdradza, że Karol III na śniadanie jada konkretne owoce
Brytyjski kucharz zdradza, że Karol III na śniadanie jada konkretne owoce (Getty Images)

Ogromną zmianą w życiu syna zmarłej niedawno brytyjskiej królowej było objęcie tronu. Ale jak się okazuje, jedno pozostaje niezmienne od dekad - królewskie śniadanie 74-latka. Były szef kuchni królewskiej rodziny opowiedział także o pewnym bardzo nietypowym nawyku monarchy.

spis treści

1. Królewski posiłek Karola III

Christopher Andersen to autor kilkudziesięciu książek, w tym kultowych biografii takich sław jak księżna Diana, Jack i Jackie Kennedy czy Mick Jagger, a także król Karol III. W najnowszej książce ujawnił, że monarcha brytyjski szczególną wagę przykłada do śniadań. I nie chodzi tylko o menu, ale także o to, w jaki sposób zastawiony jest stół i co się na nim znajduje.

Królewskie zwyczaje śniadaniowe nie zmieniają się od lat
Królewskie zwyczaje śniadaniowe nie zmieniają się od lat (Getty Images)
Zobacz film: "Tych produktów nie jedz na pusty żołądek"

W biografii "The King: The Life of Charles III" pisze, że na królewskiej śniadaniowej tacy musi się znaleźć także filiżanka i talerzyk ze srebrną łyżeczką ułożoną pod odpowiednim kątem. A mianowicie w taki sposób, by wskazywała na godzinę piątą.

Każdego ranka przed królem pojawiają się na stole trzy kulki schłodzonego masła. Poza tym monarcha życzy sobie, by tosty podawane były na srebrnym stojaku, zamiast na talerzu, a dodatki do pieczywa, takie jak dżemy, galaretka czy marmolada - na srebrnym półmisku.

Nie jest to typowe brytyjskie śniadanie, opierające się na smażonych kiełbaskach, pieczarkach i fasoli z puszki. Choć z pewnością tosty z białego pieczywa z dodatkiem masła i słodkich przetworów owocowych wydają się zdrowszą alternatywą, to w rzeczywistości sporo im brakuje do propozycji zbilansowanego posiłku.

Rafinowane węglowodany, tłuszcze nasycone i bogate w cukier dżemy i marmolady w codziennej diecie to widmo skoków cukru we krwi, nadwagi lub otyłości, a co za tym idzie chorób układu krążenia czy cukrzycy typu 2. Niestety takie śniadania nie dają uczucia sytości na długo, a w dodatku pozbawione są wielu witamin czy minerałów.

2. To lubi jadać brytyjski monarcha

Były szef kuchni rodziny królewskiej, Darren McGrady zdradził, że król na śniadanie preferuje jeden typ owoców. Chodzi o śliwki i wiąże się z nimi pewien nawyk Karola III. Każdego ranka bowiem z królewskiej kuchni wydawana jest miska zawierająca dwie śliwki. Jednak tylko jedną z nich monarcha zjada.

- Zgodnie z protokołem w miseczce miałem umieszczać dwie śliwki i odrobinę soku - tłumaczył kucharz w dokumencie produkcji Channel 5. - Zjadał jedną, a drugą dostawałem z powrotem.

Kucharz przyznał, że to powtarzało się codziennie i dlatego pewnego dnia McGrady postanowił wprowadzić drobną modyfikację. Otóż postanowił posyłać do królewskiej jadalni tylko jedną śliwkę. Ta zmiana nie spotkała się z aprobatą monarchy. Kelner obsługujący króla wrócił do kuchni z poleceniem, by uzupełnić porcję owoców o brakującą, drugą śliwkę.

Z doniesień mediów brytyjskich wynika, że ulubionym daniem króla jest risotto z grzybami. 74-latek lubi także jadać jagnięcinę oraz baraninę. Jednak i w tej kwestii monarcha ma szczególne wymagania: Karol III jada wyłącznie mięso organiczne, a grzyby muszą pochodzić ze zbiorów z królewskich posiadłości. McGrady zdradził, że król nawet pokusił się o wskazanie swoim pracownikom, gdzie rosną najlepsze okazy borowików na terenie szkockiej posiadłości należącej do królewskiej rodziny.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Źródło: WP.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze