Trwa ładowanie...

Kalarepa ma leczniczą moc. Tak działa na wątrobę i jelita

 Katarzyna Kurek
31.05.2022 16:57
Kalarepa wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Kalarepa wykazuje działanie przeciwnowotworowe (Getty Images)

Kalarepa jest warzywem niedocenianym i dość rzadko spożywanym. Jednak ze względu na jej właściwości zdrowotne, warto włączyć ją do menu. Kalarepa świetnie smakuje na surowo, ale wykorzystasz ją też do przygotowania wielu smacznych potraw!

spis treści

1. Kalarepa na zdrowie

Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Warzywo to jada się w całości. Spożywa się zarówno zgrubiałą łodygę, zwaną jabłkiem, jak i młode liście. Choć kalarepa nie często gości na polskich stołach, to jednak stanowi prawdziwe bogactwo składników odżywczych i witamin. Zawiera m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Kalarepa wykazuje działanie przeciwnowotworowe, bakteriobójcze i grzybobójcze. Zawarta w niej luteina pomaga dbać o zdrowy wzrok. Z kolei liście kalarepy zawierają dużą ilość żelaza, więc polecane są przy anemii. Są też skarbnicą chlorofilu, dzięki czemu posiadają właściwości detoksykacyjne. Wspierają pracę wątroby, regulują perystaltykę jelit.

Zobacz film: "5 powodów, aby jeść kalarepę"

2. Jak wykorzystać kalarepę?

Kalarepę można jeść na surowo. I w takiej postaci jest też najzdrowsza. Plastry kalarepy to świetny dodatek do past rybnych i warzywnych, dipów.

Inne pomysły na wykorzystanie kalarepy to:

  • Zupa jarzynowa z kalarepą – jest delikatna w smaku, a do tego bardzo zdrowa.
  • Kotleciki z kalarepy – to plastry gotowanej kalarepy panierowane w mące, bułce tartej, jajku i w przyprawach. Mogą zastąpić tradycyjne kotlety mięsne.
  • Placuszki z gotowanej kalarepy – idealne na śniadanie, ale i lekki obiad. Można podawać je w wersji wytrawnej i słodkiej.
  • Frytki z kalarepy – można wykorzystać je jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielną przekąskę.
  • Duszona kalarepa z koperkiem.
  • Carpaccio z kalarepki.
  • Sałatki i surówki z liśćmi kalarepy – liście kalarepy można wykorzystać do przygotowania wielu zdrowych sałatek. Z powodzeniem zastępują szpinak czy rukolę.
  • Faszerowane liście kalarepy – w blanszowane liście kalarepy można zawinąć także różnorodny farsz, np. z ryżu, mięsa czy warzyw.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze