Trwa ładowanie...

Lek z domowego ogródka, który wspiera serce, oczy, mózg. Uważaj, wątroba go nie znosi

Avatar placeholder
16.09.2024 15:29
Cebula może szkodzić osobom z chorobami wątroby
Cebula może szkodzić osobom z chorobami wątroby (Getty Images)

Jedno z najtańszych i najpopularniejszych warzyw w Polsce, stanowi dodatek do wielu dań. Poza walorami smakowymi posiada szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Pokocha je serce oraz układ odpornościowy. Ale cebula może też stanowić zagrożenie dla wątroby.

spis treści

1. Skarbnica zdrowia. Chroni serce, zapobiega rakowi

Smażona, duszona, pieczona, a nawet marynowana. Cebulę dodajemy do dań mięsnych i warzywnych, stanowi nieodłączny element sałatek i surówek, aromatyzuje się nią zupy oraz sosy. Jest źródłem błonnika kluczowego dla jelit, zawiera witaminę C, A i E, silne antyoksydanty. Poza tym w cebuli znajdziemy witaminy z grupy B i witaminę K oraz żelazo, cynk, magnez oraz krzem.

Cebula jako element codziennej diety może zatem wspomagać pracę mózgu czy serca, a dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i antywirusowym - chronić przed sezonowymi infekcjami. Dodatkowo zawiera prebiotyk, inulinę, która wraz z błonnikiem wspomaga pracę jelit. Czerwona cebula natomiast jest źródłem kwercetyny, związku o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Badania sugerują, że kwercetyna chroni przed nadciśnieniem, może obniżać poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju hiperlipidemii czy zdarzeń takich jak zawał serca oraz udar mózgu.

Zobacz film: "Jedz cebulę na zdrowe serce"
Cebula jest źródłem witamin i minerałów oraz antyoksydantów
Cebula jest źródłem witamin i minerałów oraz antyoksydantów (Pixabay)

Zdaniem naukowców siarka obecna w cebuli wspiera zdrowie oczu, chroniąc przed jaskrą, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów - w tym raka płuc, prostaty czy żołądka. Można powiedzieć, że cebula to tanie i wszechstronne lekarstwo, ale jest jedno zagrożenie. Może szkodzić wątrobie.

2. Czy cebula szkodzi wątrobie?

Substancje obecne w cebuli pobudzają układ trawienny, stymulując produkcję żółci w wątrobie. Jednak nadmierne wydzielanie enzymów trawiennych i duża ilość żółci mogą wpływać negatywnie na narząd. Dotyczy to osób, które mają już zdiagnozowane choroby, jak stłuszczeniowa choroba wątroby czy marskość narządu.

Dodatkowo cebula jest źródłem fruktanów, złożonych węglowodanów, które nie sprzyjają osobom z zespołem jelita drażliwego (IBS) lub z nadwrażliwością na FODMAP. Cebula nasila również dolegliwości u osób z chorobą refluksową przełyku.

U tych chorych spożywanie cebuli wiąże się z problemami tj. wzdęcia, gazy czy bóle brzucha. Niestety na te same dolegliwości narażone są także osoby zdrowe, jeśli najchętniej spożywają cebulę smażoną. W takiej postaci jest ciężkostrawna, a z uwagi na duże ilości tłuszczu zdecydowanie nie sprzyja wątrobie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze