Trwa ładowanie...

Lepiej uważaj. Zawiera aż dziewięć łyżeczek cukru

 Karolina Rozmus
28.05.2023 17:03
W zdrowej diecie to warzywa, a nie owoce powinny dominować
W zdrowej diecie to warzywa, a nie owoce powinny dominować (Getty Images)

Światowa Organizacja Zdrowia zachęca, by każdego dnia spożywać co najmniej 400 g warzyw i owoców, z przewagą tych pierwszych. Nic w tym dziwnego, bo choć owoce są bombą witamin, minerałów i antyoksydantów, to zawierają pokaźną ilość cukru. Zwłaszcza niektóre z nich.

spis treści

1. Chorujesz? Nie przesadzaj z owocami

Owoce to źródło wielu witaminy, m.in. C, E, K czy A, zawierają wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor. Mają również cenne polifenole oraz antyoksydanty, takie jak antocyjany, które dają barwę owocom jagodowym. Są źródłem błonnika, który wspiera układ pokarmowy, a nawet może chronić przed rozwojem raka jelita grubego.

Nie bez powodu zaleca się spożywanie jednej szklanki owoców jagodowych dziennie, choć amatorzy przysmaku na pewno nie ograniczają się do takiej ilości. Do jedzenia owoców chyba nikogo nie trzeba przekonywać z uwagi na ich słodki smak.

Zobacz film: "Owoce w syropie szkodliwe dla zdrowia"
Niektóre owoce zawierają pokaźną ilość cukru
Niektóre owoce zawierają pokaźną ilość cukru (Pixabay)

Mimo to nie każdy może po nie sięgać bez ograniczeń. Uwaga na:

  • alergie – osoby z nietolerancją fruktozy, naturalnego cukru występującego w owocach, mogą zaobserwować nasilenie dolegliwości, np. wzdęcia, kolki czy biegunki,
  • nerki – owoce bogate w potas, takie jak suszone morele, banany, melon czy kiwi, mogą być niewskazane w dużych ilościach dla osób z chorobami nerek oraz pacjentów zażywających leki, które mogą nadmiernie ten narząd obciążać,
  • serce – pacjenci kardiologiczni stosujący leki podnoszące poziom potasu we krwi także powinni uważać na spożycie owoców, takich jak wspomniane już banany,
  • choroby jelit – choroby zapalne jelit mogą dawać nasilone objawy przy wysokim spożyciu owoców wysokobłonnikowych, takich jak jabłka; również pacjenci z SIBO czy IBS mogą niekiedy odczuwać nasilenie dolegliwości po spożyciu owoców,
  • cukrzycę – diabetycy mogą jeść owoce, uważając jednak, by w jednej porcji owoców znajdowało się maksymalnie 15 g węglowodanów.

2. Zbyt słodkie. Te owoce mogą być pułapką

Diabetycy, osoby z insulinoopornością czy na diecie powinny uważać na owoce. Nie trzeba z nich rezygnować, ale warto sięgać po te niskocukrowe, zwłaszcza że rusza sezon na jagody, maliny i truskawki, ale też porzeczki. Egzotyczne owoce o niskiej zawartości cukru to m.in. papaja, kiwi, melony.

Do najbardziej kalorycznych i słodkich owoców należy mango. Średniej wielkości owoc zawiera aż 46 g cukru. Arbuz, choć niskokaloryczny i w głównej mierze składa się z wody, to w jednym plasterku może mieć aż 17 g cukru. Jeden średniej wielkości banan – 14 g cukru.

Według Światowej Organizacji Zdrowia spożycie cukru należy ograniczyć do dziesięciu procent ogółu energii z pożywienia. To oznacza, że przy diecie 2000 kcal cukier powinien stanowić 200 kcal. Jedząc owoce bez umiaru, bardzo łatwo można przekroczyć ten limit.

"Jedno średnie mango to dziewięć łyżeczek cukru, średnia ćwiartka arbuza – trzy łyżeczki cukru, szklanka winogron – pięć łyżeczek cukru, jedna gruszka – ponad trzy łyżeczki cukru, jeden średni banan to prawie trzy łyżeczki cukru, jedna figa ponad dwie łyżeczki cukru" – wylicza dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska w opublikowanym na Instagramie poście.

Dietetyczka kliniczna dodaje, że stosunek warzyw do owoców powinien wynosić 4:1.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze