Trwa ładowanie...

Majówkowe grillowanie. Wzięliśmy pod lupę skład popularnych ketchupów

 Karolina Rozmus
27.04.2023 07:51
Co można znaleźć w ketchupie? Nie tylko koncentrat z pomidorów
Co można znaleźć w ketchupie? Nie tylko koncentrat z pomidorów (Pixabay/Arch. prywatne)

Zwolennicy ketchupu ucieszą się na wieść, że pomidory to źródło witaminy C oraz cennego dla serca potasu. To jedyne warzywo, które w przetworzonej formie jest jeszcze zdrowsze z uwagi na znacznie większą zawartość likopenu. Jedzmy nawet łyżkami? Niekoniecznie. Dietetyk podpowiada, które ketchupy i dlaczego lepiej sobie darować.

spis treści

1. Madero. Ketchup łagodny

Madero. Ketchup łagodny
Madero. Ketchup łagodny

Dr n. o zdrowiu Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk tłumaczy, że przy zakupie ketchupu warto sprawdzić, jaka ilość pomidorów została wykorzystana do produkcji sosu.

- W tym wypadku 100 g produktu powstało z 233 g pomidorów. Widać, zwłaszcza w porównaniu z innymi ketchupami, że jest nieźle, a producent na pomidorach nie oszczędzał - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie.

Zobacz film: "Produkty, których lepiej nie kładź na grilla"

100 g produktu to 135 kcal, jednak coś innego zwróciło uwagę ekspertki.

- Niestety, producent dodał skrobię modyfikowaną kukurydzianą - zagęstnik i wypełniacz, którego nie powinno być w składzie. To są "puste" węglowodany, które mogą podnosić glikemię. Łącznie mamy tu aż 29 g węglowodanów na 100 g - podkreśla.

- Do stworzenia sosu pomidorowego dobrej jakości powinny być użyte pomidory, cukier, ocet, sól i przyprawy jak ziele angielskie, goździki. Stanowczo nie powinna to być skrobia - podsumowuje ekspertka.

2. Kotlin. Ketchup pikantny. 60 proc. mniej kalorii

Kotlin. Ketchup pikantny. 60 proc. mniej kalorii
Kotlin. Ketchup pikantny. 60 proc. mniej kalorii

100 g produktu powstało ze 160 g pomidorów. Poza tym w składzie znajduje się ocet, skrobia modyfikowana, sól, kwas cytrynowy oraz przyprawy. Dr Chruścikowska podkreśla, że to kolejny produkt zawierający wypełniacz, czyli skrobię. Słodkiego smaku produktowi nadaje sukraloza.

- To syntetyczny, bezkaloryczny słodzik. Dzięki temu ketchup faktycznie jest dietetyczny – mamy tu też niewiele ponad osiem gramów węglowodanów, poprzednik był rekordzistą z 29 g węglowodanów - przypomina dietetyk.

- Osoby z cukrzycą czy na diecie mogą zaufać deklaracjom producenta – faktycznie ma on zaledwie 45 kcal na 100 g, niewielką ilość węglowodanów, choć ubolewam nad dodatkiem zagęszczacza. Niestety, w produktach o obniżonej wartości energetycznej musimy liczyć się z obecnością dodatków, które będą odpowiadać za zbliżony do oryginalnego smak oraz konsystencję - przyznaje ekspertka.

3. Kotlin. Ketchup łagodny premium

Kotlin. Ketchup łagodny premium
Kotlin. Ketchup łagodny premium

- Ponad 200 g pomidorów na 100 g produktu, a do tego – tak jak producent obiecywał – naturalne składniki, bez dodatku skrobi. Ma wzorcowy skład, nie jest kaloryczny, nie mogę go skrytykować - mówi wprost ekspertka.

- Zwrócę tylko uwagę na obecność soli himalajskiej, którą producent wskazuje jako atut. To w rzeczywistości jednak chwyt marketingowy. Jest dużo droższa, bo ma rzekomo więcej składników mineralnych, ale pamiętajmy, że soli w naszej diecie jest za dużo, a może się ona przyczyniać do rozwoju nadciśnienia tętniczego - tłumaczy dietetyk.

Ekspertka dodaje, że nie ma żadnych badań potwierdzających wyjątkowe - na tle innych - właściwości soli himalajskiej.

4. Tortex. Ketchup łagodny

Tortex. Ketchup łagodny
Tortex. Ketchup łagodny

Kultowy ketchup, dla wielu sentymentalny smak dzieciństwa, dla innych - obowiązkowy na liście zakupów. Zdaniem ekspertki niewiele ma wspólnego ze zdrowym sosem pomidorowym o krótkim i dobrym składzie.

- Smak lat 90., pamiętam go jako bardzo jasny, brązowy sos o konsystencji żelu. Ale pomidorów tu nie ma zbyt wiele – zaledwie 34 g na 100 g produktu, a zamiast nich jest skrobia modyfikowana i błonnik, cukier na trzecim miejscu i aż 23 g węglowodanów. Do tego benzoesan sodu, syntetyczny konserwant żywności - wylicza dietetyk.

- Na plus niska zawartość soli, bo zamiast niej producent postawił na zioła – m.in. cząber, tymianek czy oregano. Inni producenci mogliby brać z niego przykład - przyznaje.

100 g ketchupu ma zaledwie 95 kcal i 23 g węglowodanów. Zawartości soli sięga 1,5 g na 100 g produktu, przy czym w innych ketchupach ta ilość wahała się od 1,6 g do 2,5 g.

5. Włocławek. Ketchup łagodny

Włocławek. Ketchup łagodny
Włocławek. Ketchup łagodny

100 g ketchupu powstało ze 161 g pomidorów. Na drugim miejscu w składzie znajduje się cukier, a kolejno za nim przeciery z selera i cebuli, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet i kwas cytrynowy oraz przyprawy.

Ekspertka zwraca uwagę, że newralgicznym składnikiem jest zagęstnik, czyli skrobia, a także cukier wysoko w składzie. Z tego powodu zawartość węglowodanów przekracza 23 g na 100 g produktu.

- Doceniam, że częściowo rolę wypełniaczy odgrywają tu przeciery z selera i cebuli, co jest dodatkowym źródłem smaku, ale też błonnika - dodaje.

6. Winiary. Ketchup łagodny

Winiary. Ketchup łagodny
Winiary. Ketchup łagodny

Producent chwali się, że do wyprodukowania jednej butelki ketchupu wykorzystano jeden kilogram "soczystych pomidorów dojrzewających w pełnym słońcu", a skład jest czysty - bez skrobi. 100 g produktu to 110 kcal.

- 188 g pomidorów na 100 g ketchupu i faktycznie prosty skład - przyznaje ekspertka.

- Jednak już na drugim miejscu w składzie jest cukier i to budzi moje zastrzeżenia. Nie ma zagęstników, ale niestety sporo cukru i soli, pod względem tej ostatniej to rekordzista w zestawieniu – niemal dwa i pół grama na 100 g produktu.

7. Marka "kciuk w górę" (Auchan). Ketchup łagodny

Ketchup łagodny
Ketchup łagodny

Ketchup ma tylko 93 kcal w 100 g i 22 g węglowodanów oraz niewiele ponad półtora grama soli. Dr Chruścikowska zwraca uwagę na bardzo małą ilość pomidorów.

- Koncentrat pomidorowy 39%, zamiast pomidorów jest skrobia modyfikowana i konserwanty - mówi.

- Ma bardzo mało kalorii, ale nie powinno nas to zwieść, bo jest to spowodowane wysoką zawartością wody w składzie - ostrzega dietetyk.

Ekspertka przypomina, że sezon wiosenny w pełni, a przed nami lato, warto więc traktować ketchup tylko jako dodatek.

- Mamy coraz więcej świeżych warzyw, niech więc sałatka z pomidorów pojawia się na stole częściej niż ketchup. Sugeruję, żeby jednorazowe spożycie ketchupu ograniczyć do maksymalnie dwóch łyżek stołowych - radzi dr Chruścikowska.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze