Małe, a o wielkiej mocy. Tarcza przed rakiem okrężnicy i wątroby
Choć pochodzą z Azji, to sprawdzą się nie tylko w dalekowschodnich daniach. Z powodzeniem można nimi posypywać domowe kanapki i sałatki, dodawać do wypieków i koktajli. A warto, bo ten rodzaj sezamu to prawdziwe czarne złoto.
1. Czarne złoto pełne witamin i minerałów
Sezam to małe oleiste ziarenka, które pełnią kluczową funkcję w wielu słynnych na całym świecie daniach – obecne są w paście tahini, hummusie czy chałwie, posypuje się nimi nawet amerykańskie bułki do hamburgerów. Historia sezamu jest bardzo długa, wiemy, że wykorzystywali je do wypieków już starożytni Egipcjanie, ale dziś stanowi ważny dodatek do wielu dań kuchni nowoczesnej.
Zazwyczaj jednak spotykamy się z białym sezamem, tymczasem w kuchni azjatyckiej świetnie znane są ziarna sezamu barwy brązowej, czarnej czy jasnobrązowej. Odmiany białe, dokładnie te, które znamy z bułek, swój kolor zawdzięczają temu, że są łuskane. Sezam o ciemnej barwie nie został pozbawiony łuski i dzięki temu ma więcej wartości odżywczych, w tym błonnika.
Co się kryje w małych ziarnach? 100 g czarnego sezamu zawiera aż 23 g białka i 60 g tłuszczu oraz 573 kcal, dlatego z jego ilością lepiej nie przesadzać, zwłaszcza na diecie redukcyjnej. Poza tym zawiera silne antyoksydanty – witaminę A i E, uznawane za witaminy młodości oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także magnez, potas, fosfor, miedź i żelazo, więc czarny sezam to prawdziwa kopalnia mikroelementów. Ponadto jest źródłem błonnika, który kochają nasze jelita, a który dodatkowo chroni przed rakiem jelita grubego i spowalnia wchłanianie tłuszczów do krwiobiegu.
2. Na pracę serca, tarczycy i jelit
Czarny sezam, choć jest wyjątkowo bogaty w tłuszcze, to są to kwasy tłuszczowe nienasycone, które kocha nasz organizm, zwłaszcza układ nerwowy. Mowa o kwasach omega-3, które chronią przed chorobami układu krążenia, a nawet spowalniają proces rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.
Dlaczego jeszcze warto sięgać po czarny sezam? Według badań może on:
- chronić przed rozwojem nowotworów, w tym raka okrężnicy czy wątroby z uwagi na obecność sezaminy, błonnika, przeciwutleniaczy i lignanów,
- wspierać prawidłowe trawienie, dzięki wysokiej zawartości tłuszczów, które działają na jelita niczym smar oraz błonnika, który reguluje rytm wypróżnień,
- chronić przed miażdżycą i chorobami serca za sprawą fitosteroli, w tym sezaminy i sesamoliny oraz kwasów omega-3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- obniżać ciśnienie krwi z uwagi na obecność magnezu, a także sezaminy,
- spowalniać procesy starzeniowe w organizmie dzięki wysokie zawartości antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników,
- zapobiegać osteoporozie i poprawiać stan skóry, ponieważ jest źródłem cynku, wapnia i witamin A oraz E,
- wspierać pracę tarczycy dzięki zawartości selenu, cynku, żelaza czy miedzi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl