Trwa ładowanie...

Małe owoce, ale mają wielką moc. Polecała je już św. Hildegarda

Avatar placeholder
08.08.2024 09:29
Te owoce chronią też komórki przed uszkodzeniami
Te owoce chronią też komórki przed uszkodzeniami (Getty Images)

O tych owocach niewiele osób pamięta, choć są bardzo zdrowe. Wyglądem przypominają niewielkie jabłka i świetnie nadają się na przetwory. Mowa o nieszpułce. Jakie ma właściwości i do czego można ją wykorzystać?

spis treści

1. Królewski krzew

Nieszpułkę możemy spotkać jako krzew lub niskorosnące drzewo. Roślina należy do rodziny różowatych i choć rośnie powoli, jest mrozoodporna. Uważa się, że to jedno z najstarszych drzew owocowych na świecie.

Kiedyś nieszpułka zwyczajna zdobiła ogrody królewskie, obecnie rzadko o roślinie pamiętamy. Kwitnienie przypada na przełom maja i czerwca, a w październiku możemy zbierać dojrzałe owoce.

Przypominające drobne jabłka owoce są twarde, mają kwaśny i cierpki smak, dlatego zwykle wykorzystuje się je do przetworów. Mają jednak szereg korzyści zdrowotnych, dzięki którym zasługują na uwagę.

Zobacz film: "Jak wybrać idealne pomarańcze. Spójrz na "pępek""

2. Małe owoce o wielkiej mocy

Owoce nieszpułki napakowane są karotenoidami, aminokwasami i witaminami. Znajdziemy w nich także białka, kwasy organiczne, a nawet kwasy tłuszczowe. Są świetnym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, potasu oraz magnezu.

Związki fenolowe zawarte w tych niepozornych owocach wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Mają też przeciwcukrzycowe właściwości.

Obfitość antyoksydantów nie tylko chroni DNA, ale także zmniejsza stres oksydacyjny i obniża ryzyko chorób serca oraz niektórych nowotworów. Owoce warto też docenić za antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości.

"Owoc tego drzewa jest pożyteczny i dobry dla ludzi zdrowych i chorych, niezależnie od tego, jak dużo go spożyją, ponieważ dzięki swym dobrym siłom wspomaga wzrost ciała i oczyszcza krew" - twierdziła św. Hildegarda, średniowieczna uzdrowicielka.

3. Do czego wykorzystać nieszpułkę?

Przetwory z nieszpułki są szczególnie polecane osobom z osłabioną odpornością, a więc zarówno w trakcie choroby, jak i po jej przebyciu. Owoce wzmocnią układ immunologiczny i poprawią samopoczucie.

Wysoka zawartość błonnika korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, a zawarty w nieszpułce potas pomaga regulować ciśnienie. Te owoce są także wartościowe dla naszego układu nerwowego.

Choć owoce można spożywać na surowo, warto upewnić się, że są dojrzałe. Ponadto świetnie nadają się do przygotowania dżemów, nalewek, soków, kompotów, czy musów.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze