Pekan - mało popularne orzechy w Polsce obniżają poziom cholesterolu. Warto je włączyć do diety
Choć wciąż mało znane w Polsce, to w Stanach Zjednoczonych są bardzo popularne. Nic dziwnego, to stamtąd pochodzą owoce orzesznika jadalnego. Dlaczego warto po nie sięgać? Najnowsze badanie wskazuje, że te orzechy mogą obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów.
1. Orzechy pekan a poziom cholesterolu
Orzechy pekan zdaniem badaczy mogą odegrać istotną rolę w diecie osób, które prowadzą siedzący tryb życia oraz są obarczone podwyższonym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego. Do takiego wniosku doszła doktorantka Liana Guarneiri z University of Georgia w USA.
"Codzienne spożywanie orzechów pekan poprawia poziom lipidów we krwi na czczo i po posiłku u dorosłych zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowymi" – powiedziała w trakcie wirtualnej prezentacji podczas "Obesity Week".
Do tego badania zrekrutowano 52 osoby w wieku od 30-75 lat. Następnie podzielono je na trzy grupy – jedna włączyła do diety orzechy, w drugiej równowartość kaloryczna orzechów została zastąpiona innym produktem żywnościowym, a w trzeciej grupie nie wprowadzono żadnych modyfikacji dietetycznych.
Do jakich wniosków doszli naukowcy po zakończeniu badania? Poziom frakcji LDL cholesterolu spadł w pierwszej grupie o 14 mg/dl, taki sam spadek odnotowano w odniesieniu do trójglicerydów. Spadł również wskaźnik tzw. cholesterolu nie-HDL oraz wolnych kwasów tłuszczowych (NEFA) – o 11 mEq/l każdy.
W grupie, w której włączono do diety substytuty orzechów, również odnotowano zmniejszenie stężenia powyższych wskaźników, ale nie tak znaczne jak u tych, którzy jedli pekany. U pacjentów, u których dieta nie uległa żadnej modyfikacji, odnotowano wzrost cholesterolu, trójglicerydów i NEFA.
2. Ostrożnie z orzechami
Czy to oznacza, że możemy jeść orzechy pekan bez ograniczeń i warto po nie sięgać każdego dnia? Niekoniecznie – eksperci apelują o rozsądek. Przede wszystkim badanie opierało się na małej próbie, a dodatkowo nie uwzględniło innych składników odżywczych spożywanych w ciągu dnia. Trudno więc ocenić, czy same orzechy pekan miały tak korzystny wpływ na lipidogram uczestników.
Jest jeszcze jeden problem – orzechy są źródłem dobrych tłuszczy, ale odznaczają się wysoką kalorycznością. Wzbogacenie o nie diety w przypadku osób obarczonych ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego, z wysokim cholesterolem i deklarującym niską aktywność fizyczną jest niewystarczające.
3. Jakie właściwości mają orzechy pekan?
Co zatem zalecają eksperci? Włączenie orzechy pekan do diety z jednoczesnym ograniczeniem innych źródeł tłuszczy – chodzi głównie o tłuszcze nasycone.
Warto również, by pekany były orzechami pierwszego wyboru, bo to właśnie one mają największą ilość polifenoli spośród wszystkich orzechów.
Jak mogą wpłynąć na zdrowie?
- mają działanie protekcyjne na układ sercowo-naczyniowy,
- podobnie jak orzechy włoskie wspierają funkcjonowanie mózgu,
- zawierają witaminy z grup B, konieczne do poprawnego działania układu nerwowego,
- zawierają m.in. miedź, więc wspierają profilaktykę choroby Alzheimera oraz Parkinsona,
- miedź oraz cynk zawarte w pekanach pomagają przeciwdziałać osteoporozie,
- zawierają kwas foliowy, więc powinny je włączyć do diety kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl